Зашто је дојење бебе добро и за мајку и за дете

14 септембра, 2016

Дојите своје бебе јер то чува и вас и њих, ево како
dojenje
Мајчино млеко садржи поједине елементе шећера који елиминишу скуп хемолитичког стрептокока групе Б, чиме штити децу од смртоносног менингитиса, тровања крви и упале плућа, који се могу с мајке пренети на новорођенче, закључили су истраживачи.

Прочитајте и Који је то критичан моменат када и зашто мајка одустаје од …

Водитељ истраживања, др. Никола Андреас, каже како се показало да шећери из мајчина млека могу заштитити новорођенче од инфекције, а многа ранија истраживања показују како различити елементи шећера у мајчину млеку утичу на развој “пријатељских бактерија” у цревима и тако помажу развоју стабилне и здраве пробаве код детета. Такође, дојење смањује ризик бебе да касније развије астму или алергију, а деца која су дојена до 6. месеца ређе развијају инфекцију уха, респираторне болести и прољеве.
У препорукама за дојење Светске здравствене организације истиче се, међу осталим, да су деца која су сисала имала мању склоност за гојазност, ређе оболевају од хроничних болести, имају виши степен интелигенције те ређе имају каријес. Дојење утиче и на психолошки развој детета: помаже развоју осећаја сигурности, блискости и поверења у мајку, што је основа за здраве односе с другим људима.
Стручњаци су пратили 1500 деце у периоду између 7 и 11 година и показало се да су они који су били дојени само до првог месеца имали двапут веће шансе за проблематично понашање у односу на децу која су дојена до 6 месеци.
Важно је истакнути и предности дојења за мајку.

Прочитајте и 10 ствари које ће ми недостајати кад престанем да дојим …

Дојење штити од рака матернице и јајника као и рака дојке, а помаже и бржем скидању килограма након порођаја. Осим тога, жена током дојења лучи хормон окситоцин, који умирује бебу те значајно смањује постпорођајну депресију и анксиозност мајке.
Уз то, жене које су одлучиле да не доје, или су с дојењем прекинуле пре првог месеца након порођаја, имају четири пута већи ризик од појаве остеопорозе у односу на жене које доје барем до бебина шестог месеца.
Дојење чува кости
Доиље имају мањи ризик од ломова костију кукова у менопаузи. Дојење одлаже повратак менструалног циклуса и омогућава телу мајке да повећа своје резерве гвожђа, као и да избегне анемију.

Прочитајте и Имам предлог – ако вам се не гледа, немојте да гледате …

Троше се калорије
Мајке дојењем током једног дана потроше количину енергије која би им била потребна за шетњу од 11 километара.
Грип није препрека
Млеком не можете пренети вирус грипа или прехладе, нити је оно због болести лошије. Штавише, млеком ћете беби пренети антититела која могу помоћи да се не зарази од вас.
 
Извор:  Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама