Шта је СИНУ потребно од ТАТЕ

Ово је четврти у низу текстова који, заснован на емпиријским доказима, открива предуслове добре везе између родитеља и детета, а у зависности од пола.

И овог пута морамо да нагласимо да нису сва деца рођена нити расла у истим условима – социјалним, економским, демографским. Има и оне деце која одрастају са једним родитељем, у богатим или сиромашним породицама, урбаним или руралним срединама. Ипак, то не значи да не постоје дечје потребе које су универзалне и које има баш свако дете. Имајући то на уму, завирили смо у истраживања која су, на основу искуства и доказа, показала шта је потребно ћерки од оца, шта треба син од маме, шта је ћерки потребно од маме, а шта сину треба од његовог тате. У овом тексту, бавимо се односом оца и сина.

Отац који је стабилан и добар узор и који – поштује закон

Као и за многа друга понашања, тако и за она која спадају у криминалне и илегалне радње, важи правило да ивер не пада далеко од кладе. Према лонгитудиналној студији која је трајала годинама и обухватила хиљаде очева и њихових синова, показало се да су мушкарци који крше закон веома често имали очеве који су радили или раде то исто. Вероватноћа је толико велика, да је свега 4% синова чији очеви нису кршили закон било осуђено на више од једног кривичног дела. С друге стране, чак 40% синова чији очеви јесу кршили закон, буде осуђено на више од једног кривичног дела.

Наравно, кад се узме у обзир да око половине синова чији су очеви кршили закон то никад не раде, јасно је да утицај оца јесте велики, али не и пресудни. Ту су и многи други фактори, премда повезаност сасвим сигурно постоји.

„ОНАЈ разговор“

Наравно, свака одрасла особа којој дете верује могла би да обави тај разговор у адекватном узрасту. И у породицама где је отац присутан он је тај који најчешће и обави разговор о сексу са сином. Али, истраживање је показало да очеви врло често не осећају да су довољно добри у томе ни да ће се у разговору на шкакљиве теме снаћи.

И премда маме могу сасвим добро обавити разговор о сексу и заштити са својим синовима, можда је ипак боље да то ураде тате. Зато, тате, само храбро. Будите отворени и побрините се за то да се ваш син осећа безбедно да вам постави било које питање на било коју шкакљиву тему.

Време

Добро је познато и нема никакве сумње да позитивни родитељски ставови и тактике штите децу од понашања попут агресије, непослушности, али и анксиозности, депресије и поремећаја понашања.

У недавној студији показало се да очеви који често са синовима практикују спорт, заједничку куповину, кување, гледање телевизије, ретко имају децу која показују наведене симптоме. Занимљиво је то да је моћ очева да децу заштите од проблема у понашању и поремећаја већа у односу на синове него ћерке.

Топлина, пажња, нежност

Живимо на Балкану, али ипак у 21. веку. Зато се надамо да очевима не треба посебно објашњавати колико је важно да према синовима буду топли и нежни. Али, ако вам већ треба додатна мотивација, ево једног емпиријског доказа: деца очева који су их третирали с пажњом и нежношћу имали су знатно боље резултате на тестовима когнитивних способности.