Нова истраживања: Постоји нешто ЕФИКАСНИЈЕ од крема с ретинолом за успоравање старења. То су ПУТОВАЊА

Foto: Canva

Нova студија проведена у Аустралији и објављена у часопису Journal of Travel Research објаснила је да су путовања повезана с мноштвом позитивних ефеката на здравље и могу успорити старење.

Ауторка студије Фангли Ху са Универзитета Edith Cowan каже да путовања помажу више него ноћне креме с ретинолом и да би могла бити најбољи начин за борбу против прераног старења. Такође, навела је да смањују хронични стрес, ублажавају прекомерну активацију имунолог система и подстичу нормално функционисање система самоодбране организма.

Смањује се ниво стреса и убрзава метаболизам

Научници су још утврдили и да променом свакодневне рутине и стварањем нових друштвених веза можемо смањити нивое стреса и убрзати метаболизам. „Рекреација потенцијално ослобађа од напетости и умора у мишићима и зглобовима. Растерећење помаже одржавању метаболичке равнотеже тела и повећава ефикасност система регенерације ткива, а као резултат тога – успорава старење. Органи и ткива тада могу остати у стању ниске ентропије“, навели су у резултатима истраживања.

Путовања често укључују физичке активности као што су планинарење, пењање, вожња бициклом, ходање, чиме се потиче здравији начин живота. „Кретање теком путовања побољшаће циркулацију, убрзати транспорт храњивих материја и помоћи у уклањању отпада како би се систем самоизлечења одржао активним“, објаснила је Ху.

Студија показује да би терапија путовањем могла бити револуционарна здравствена интервенција. Старење је природан и неповратан процес који се не може зауставити, али се може успорити, а путовања нису само разонода, већ и подстицај очувању физичког и менталног здрављу људи, наводи се у истраживању, а преноси Index.hr.