Бонтон који треба усвојити до 9. године

 
Већина деце није намерно некултурна, неваспитана или непристојна, него још нису упозната с правилима лепог понашања, објашњавају психолози.Понекад деца не схватају да је непристојно упадати одраслима у реч, чачкати нос или наглас коментарисати нечији изглед. А у свакодневној јурњави, родитељи немају времена увек да деци приближе правила бонтона (културног понашања).
images (1)
Уколико Ваше дете усвоји ова једноставна правила, али тако да буду прилагођена узрасту, васпитаћете дете у саосећајно и пристојно дете, коме ће научено бити од велике помоћи у каснијим животним ситуацијама;
Чаробне речи:
Ако желиш да ти неко нешто да, реци “молим”.
Кад нешто добијеш, или ти неко помогне реци “хвала”.
Ако дајеш неком нешто, реци “изволи”.
Ако погрешиш, реци “извини”.
Не упадај у реч. Не прекидај и не упадај у реч док одрасли разговорају осим ако није заиста хитно. Родитељи ће приметити да нешто желиш рећи и саслушаће те кад заврше с разговором. Ако си сигуран да оно што желиш да кажеш не може да сачека, реци “извините, …”. То је културан начин да привучете пажњу одраслих.
Сазнајте више: Како да научите децу да не ометају разговоре одраслих. Смем ли то? Ако ниси сигуран да ли смеш да прекинеш разговор одраслих, питај одрасле за дозволу. Тако ти после неће бити криво због својих поступака. (više…)