Бонтон који треба усвојити до 9. године

15 априла, 2015

 
Већина деце није намерно некултурна, неваспитана или непристојна, него још нису упозната с правилима лепог понашања, објашњавају психолози.Понекад деца не схватају да је непристојно упадати одраслима у реч, чачкати нос или наглас коментарисати нечији изглед. А у свакодневној јурњави, родитељи немају времена увек да деци приближе правила бонтона (културног понашања).
images (1)
Уколико Ваше дете усвоји ова једноставна правила, али тако да буду прилагођена узрасту, васпитаћете дете у саосећајно и пристојно дете, коме ће научено бити од велике помоћи у каснијим животним ситуацијама;
Чаробне речи:
Ако желиш да ти неко нешто да, реци “молим”.
Кад нешто добијеш, или ти неко помогне реци “хвала”.
Ако дајеш неком нешто, реци “изволи”.
Ако погрешиш, реци “извини”.
Не упадај у реч. Не прекидај и не упадај у реч док одрасли разговорају осим ако није заиста хитно. Родитељи ће приметити да нешто желиш рећи и саслушаће те кад заврше с разговором. Ако си сигуран да оно што желиш да кажеш не може да сачека, реци “извините, …”. То је културан начин да привучете пажњу одраслих.
Сазнајте више: Како да научите децу да не ометају разговоре одраслих. Смем ли то? Ако ниси сигуран да ли смеш да прекинеш разговор одраслих, питај одрасле за дозволу. Тако ти после неће бити криво због својих поступака.
Не волим… Избегавај да набрајаш ствари које не волиш, осим ако те неко баш не пита или ти је нпр. понуђена храна коју не волиш. И ту се треба пристојно изразити, нпр. “Извините, ја не волим ову врсту поврћа.” Боље је да причаш о ономе што волиш. И ти и сви око тебе ћете те радије саслушати.
Коментарисање других. Ружно је коментарисати или оговарати друге људе. Оно што ти видиш као нечији недостатак, другоме можда уопште не смета. Коментарисањем нечије памети или изгледа, другу особу можете повредити, а о себи можете створити доста ружну слику.
Пристојност при сусрету. Кад видиш старију особу коју познајеш или пријатеља, културно је поздрави. Кад се упознајеш с неким особом, погледај ту особу, пружи јој руку и представи се. Кад те неко упита како си, одговори му, а потом ти њему постави исто питање.
Буди добар гост. Када дођеш у госте код пријатеља, поздрави укућане, понашај се пристојно и на крају захвали на гостопримству..
Куцај на врата. Пре него што уђеш у неку просторију, а врата су затворена, обвезно покуцај и уђи тек кад зачујеш “слободно”.
Телефонирање. Кад телефонираш, увек се пристојно представи и замоли да ти се јави особа с којом желиш да разговараш.
Ружне речи. Никад не псуј. Одрасли већ знају све просте и безобразне речи и више им нису занимљиве, него досадне и непријатне. Не псуј ни пред другом децом. Можда ће ти се чинити да их забављаш, али није тако. О теби ће имати лоше мишљење и они и њихови родитељи. Исто тако, не називај друге људе погрдним именима. Немој да се смејеш другим људима. Како би се осећао да се на исти начин неко тако понаша према теби?
Када ти је досадно… Када учествујеш у некој игри или си на представи која ти је досадна, немој гунђати и сметати. Стрпљиво причекај крај игре или представе, јер су се други око тога потрудили.
Ударање. Немој се тући. Ако случајно некога гурнеш или удариш, извини се.
Кашљање и кијање. Кад кашљеш или кијаш, покриј уста или нос марамицом или руком. Не чачкај нос, не подригуј гласно у јавности или у присуству других људи. Уколико имаш потребу подригнути, помери се у страну и покриј уста руком.
Бацање смећа. Смеће се баца тамо где је за то одређено место. Никад не бацај смеће крај пута.
Буди при руци. Када пролазиш кроз врата, погледај има ли неког иза тебе и придржи му врата. Ако видиш да неко од укућана (или учитељ/ица) ради нешто у чему би могао да му помогнеш, понуди своју помоћ. Ако те они сами замоле за помоћ, немој гунђати, већ помози. Теби је такође помоћ често потребна.
У трамвају, аутобусу, амбуланти… увек уступи место инвалиду, старијој особи или трудници.
При јелу. Током ручка је непристојно сркати и мљацкати. Не заборави на речи “молим” и “хвала”. Уколико нешто не желиш ручати, реци “Не, хвала.” Немој ручати прстима и научи правилно да користиш прибор за јело. Користи се салветом за брисање када треба да обришеш уста.
Извор: predskolci-sa-osmehom.blogspot.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама