Животне лекције Малог Принца које је потврдила наука

Мали Принц је права мала ризница вредних животних лекција. Како бисте научили још више од њега, морате му сами поставити питање. То вам неће бити проблем. Чим стигнете на његову планету, одмах ћете га уочити – гледаће залазак сунца са цветом који воли
mali princcc
Мали Принц је објављен у априлу 1943. Убрзо свет се упознао са малим херојем из најпознатијег дела аутора Антоана де Сен-Егзиперија. Прича прати пилота који, након што слупа авион у сред Сахаре, упознаје дечака познатог читаоцима као Мали Принц. Дечак пилоту говори о својој планети, астероиду, и о његовим путовањима кроз друге светове у свемиру. Они формирају несвакидашњу везу током осмодневног хода кроз пустињу.
Књига је подједнако очарала децу као и одрасле читаоце широм света у протеклих седам деценија. Њене илустроване странице преведене су на око 250 језика и дијалеката.
Један од најзначајнијих разлога светског успеха који је постигла ова прича свакако лежи у бројним животним лекцијама које се крију у тим тако фино сроченим редовима. Многе од њих подржала је наука.
Треба се повезати са дететом у себи
– Само деца знају шта траже.
Животна лекција из књиге: Како стариш, немој губити тај мали додир лудила и креативности. Одрасли преферирају бројке и практичне идеје, али тако заборављају да погледају испод површине, опусте се и дозволе себи да буду креативни. Како губе радозналост, постају све пасивнији.
Реч науке: Креативност и машта могу позитивно да утичу на здравље. Истраживање које је спровео лист “Псyцхологy оф Мусиц”, показало је да су ученици клавира под мањим стресом кад наступају на сцени. У истом истраживању потврђено је да музика такође може да побољша перцептивност вокално изражених емоција. Креативни људи прилично су слични Малом Принцу: они маштају, трагају за новим искуствима и постављају права питања/
Како бисмо ценили мале ствари у животу, морамо бити мање озбиљни
– Да, рекох малом принцу. Било да је у питању кућа, звезде или пустиња, оно што чини њихову лепоту невидљиво је.
Животна лекција: Уживање у малим стварима није нешто око чега треба да правиш компромис.
Реч науке: Бројне студије су потврдиле да ништа не може да замени искрен смех у подизању морала и побољшавању квалитета живота. Током 2014, научници Калифорника Лома Линда Универзитета су потврдили да људи који се више смеју имају боље памћење и да су мање подложни негативним утиацијима стреса. Друга истраживања, међу којима је и једно недавно спроведено на Универзитету Мериленд, показала су да осећај за хумор заправо може да нас заштити од развијања срчаних проблема.
Одвајање времена за себе је кључ среће
– Човек никад није задовољан тамо где је.
Животна лекција: Мораш ценити сваки тренутак живота. Уживај у животу.
Реч науке: Одавно је познато да је мањак сна катастрофалан по опште здравље. Живети животом попут фењерџије из Малог Принца може да буде пут ка развијању ризика од појаве дијабетиса, срчаних проблема, шлога, различитих облика канцера, проблема са памћењем… Врло је важно одвајати време за тотално искључивање из пословних мисли. Нема поговора – у данашњем свету, фењерџија би врло брзо прегорео.
Морамо охрабрити себе на истраживање света
– Оно што краси пустињу, рече мали принц, то је што се у њој негде скрива бунар…
Животна лекција: Често настојимо да живимо унутар своје “комфор зоне”, јер је лакше живети без ризика. Ипак, морамо искористити време које имамо да проведемо на земљи како бисмо искусили различите доживљаје, упознали нове људе и путовали светом.
Реч науке: Постоји милион разлога да изађемо из зоне комфора, многе су и научно потврђени. Нестрпљење које се доживљава уочи изазова може чак и да поспеши личну ефикасност појединца, тврде психијатри. Реч је о начину живота који се исплати на дуге стазе. Прихватање изазова помаже појединцу да остане оштрог ума чак и у поодмаклим годинама.
Боље је бирати срцем
– Шта знаћи то припитомити?
– То је нешто што се давно заборавило, рече лисица. То значи створити везе…
– Створити везе?
– Наравно, рече лисица. Ти си за мене само мали дечак сличан стотинама хиљада других дечака. И ти ми ниси потребан. А ни ја теби нисам потребна. Ја сам за тебе само лисица слична стотинама хиљада лисица. Али, ако ме припитомиш, бићемо потребни једно другом. Ти ћеш за мене бити једини на свету. Ја ћу за тебе бити једина на свету…
Животна лекција: Мали Принц нас учи спонтаности. За разлику од осталих, он мисли интуитивно, срцем. Према лисици из приче, то је једини начин да увидимо ствари које су заиста важне.
Реч науке: Према истраживању објављеном 2012. у публикацији “Јоурнал оф Организатионал Бехавиор анд Хуман Децисион Процессес” (“Лист организационог понашања и процеса одлучивања код људи”), интуитивно одлучивање може да пружи исте или чак боље резултате него аналитички приступ. Интуиција је ту да нам помогне у доношењу одлука. Према Шолу Френсису, аутору књиге “Интуитивни компас”, интуиција постоји да би се пермостио јаз између инстиката и разума.
Да… Мали Принц је права мала ризница вредних животних лекција. Како бисте научили још више од њега, морате му сами поставити питање. То вам неће бити проблем. Чим стигнете на његову планету, одмах ћете га уочити – гледаће залазак сунца са цветом који воли.
 
Извор: Nedeljnik