Agresivno dete – razlog za brigu?

oktobar 7, 2018

Kod mnoge dece se do treće godine starosti javlja agresija. Iako je reč o normalnoj razvojnoj fazi, ipak je potreban oprez.
U uzrastu od 1 do 3 godine mnoga deca grizu ili na druge načine iskazuju agresivno ponašanje. Radi se o normalnoj razvojnoj fazi koja bi trebalo da se završi do treće godine, kada je detetov govor razvijen u tolikoj meri da svoje potrebe može verbalno izraziti.

Uvek treba reagovati na agresivno ponašanje deteta


Na agresivno ponašanje deteta treba reagovati odmah i uvek. Na agresiju se ne sme uzvratiti agresijom jer se na taj način detetu poručuje da je agresivnost prihvatljiva, samo je stvar u tome “ko je jači”. Dete treba uhvatiti za ruke te mirnim, ali čvrstim glasom kratko reći npr. “Ne grizi. To boli.” Ako na vreme uočimo da se dete sprema da ugrize, dobro je preusmeriti mu pažnju na nešto drugo.
Kod male dece kazne ne pomažu. Dete još nije u stanju da razume uzrok i posledicu. Potrebno je posvetiti pažnju „žrtvi” i ako je potrebno pružiti pomoć (staviti led i sl.), a bilo bi dobro da dete koje ga je povredilo pritom asistira ili uradi nešto pozitivno za to dete. Dete koje je bilo agresivno treba bez emocionalne reakcije pomeriti iz situacije, da se pažnjom ne bi potkrepilo nepoželjno ponašanje. Ako je bilo agresivno da bi uzelo igračku, potrebno mu je tu igračku oduzeti. Važno je u porodici imati ustaljen ritam dana i svakodnevne rituale jer predvidljivost i struktura daju osećaj sigurnosti i smanjuju napetost.
Dečja agresivnost često proizlazi iz odnosa s roditeljima. Prezaposlenost roditelja, nedostatak strpljenja, nedovoljno zanimanje za detetove potrebe i osećaje, razvod i druge promene u porodičnoj dinamici mogu dovesti do nepoželjnih ponašanja.

Agresivnost je često posledica odnosa s roditeljima – deca je koriste kao način privlačenja pažnje.

Deca brzo uče kako treba da se ponašaju da bi pridobila pažnju roditelja. Nije im bitno radi li se o negativnoj pažnji (vikanju, kritikama), važno im je da se njima bave. Ako pažnju ne mogu da dobiju dobrim ponašanjem, izazvaće je lošim ponašanjem. Roditelji koji neposlušnost rešavaju telesnim kažnjavanjem, podržavaju time agresivnost svog deteta. U vaspitanju je izuzetno važno postaviti granice, pri čemu je nužno biti dosledan. To nije lako, ali se dugoročno i te kako isplati! Ne zaboravite, deca čeznu za granicama i upiru dok ne naiđu na njih.
Autor: Vesna Ivasović, psiholog
Priredila: A.C. / Zelena učionica
Izvor: Čuvarkuća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama