Ako je trudnoća željena, zašto je devojčica NEŽELJENA

maj 1, 2018

Preko 6000 građana i građanki podržalo kampanju “Neželjena”

Kako je saopšteno iz NVO Centar za ženska prava, u okviru peticije koja je organizovana kao podrška kampanji, prikupljeno je preko 6000 potpisa koje su simbolično uručili Vladi Crne Gore, jer je, kako su kazali, podrška Vlade nastavku aktivnosti već dogovorena.

“Sastojaće se u multisektorskom pristupu i konkretnim merama za suzbijanje problema rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola”, kazala je izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević.

Posao, kako je kazala, ovim nije završen.

“Sledi sastanak koji ćemo uskoro organizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore, kako bi nastavili sa konkretnijim merama u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kojima ćemo menjati patrijarhalne norme i stvarati pravednije društvo, u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni”, kazala je Raičević.

Ona ističe da je još u toku prikupljanja potpisa podrške za peticiju. Potpredsednik Vlade, Zoran Pažin pozdravio je inicijativu Centra za ženska prava i izrazio podršku Vlade za rešavanje tog značajnog društvenog pitanja.

“Uspeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak napred u emancipaciji crnogorskog društva”, kazao je Pažin.

On je, kako dodaju, ocenio da rešavanje tako osetljivih i kompleksnih društvenih pitanja zahteva udruženu akciju i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i građana.

“Uveren sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovaj problem koji zadire u samu srž našeg društvenog bića. Na tom putu su vaša energija, stručna znanja i rad na podizanju svesti građana od velike važnosti”, zaključio je potpredsednik.

Kampanju “Neželjena” je pokrenula nevladina organizacija Centar za ženska prava u cilju promene negativne tradicije i sistema vrednosti koji još uvek više vrednuje dečake od devojčica, muškarce od žena.

“Radi se o kulturnim normama koje opstaju uprkos emancipaciji društva i koje su toliko ukorenjene da ih društvo nesvesno prihvata, ne dovodeći u pitanje njihov uzrok, opravdanost i posebno – posledice. A prenatalni odabir pola i selektivni prekidi trudnoće upravo su jedna od posledica verovanja da je rođenje muškog deteta-naslednika imperativ za svaku porodicu i da je muško dete vrednije od ženskog. Kampanja je pokrenula društveni dijalog o uzrocima problema koji leže u rodnoj neravnopravnosti, umesto da ga rešava na pogrešan način – osudom žena ili dodatnom restrikcijom njihovih reproduktivnih prava”, kazali su iz te NVO.

Vest o kampanji, kako su kazali, je samo u toku prva dva dana od njenog lansiranja prenelo preko 120 domaćih, regionalnih i svetskih medija, a tokom prethodnih pet meseci TV spot kampanje je videlo 80% populacije Crne Gore i skoro svaki korisnik socijalne mreže Facebook u Crnoj Gori.

“Tema Kampanje ‘Neželjena’ prevazilazi granice Crne Gore – suzbijanje rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola su teme od globalnog značaja, zbog čega je Centar za ženska prava Ujedinjenim nacijama podneo predlog da se 25. april proglasi Svetskim danom borbe protiv prenatalnog odabira pola”, zaključuje se u saopštenju NVO Centar za ženska prava.

Izvor:  RTCG.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama