Aко је трудноћа жељена, зашто је девојчица НЕЖЕЉЕНА

мај 1, 2018

Преко 6000 грађана и грађанки подржало кампању “Нежељена”

Како је саопштено из НВО Центар за женска права, у оквиру петиције која је организована као подршка кампањи, прикупљено је преко 6000 потписа које су симболично уручили Влади Црне Горе, јер је, како су казали, подршка Владе наставку активности већ договорена.

“Састојаће се у мултисекторском приступу и конкретним мерама за сузбијање проблема родне дискриминације и пренаталног одабира пола”, казала је извршна директорица НВО Центар за женска права Маја Раичевић.

Посао, како је казала, овим није завршен.

“Следи састанак који ћемо ускоро организовати у сарадњи са Владом Црне Горе, како би наставили са конкретнијим мерама у области културе, образовања, социјалне и здравствене заштите, којима ћемо мењати патријархалне норме и стварати праведније друштво, у којем ће жене и мушкарци бити равноправни”, казала је Раичевић.

Она истиче да је још у току прикупљања потписа подршке за петицију. Потпредседник Владе, Зоран Пажин поздравио је иницијативу Центра за женска права и изразио подршку Владе за решавање тог значајног друштвеног питања.

“Успех ове кампање значио би несумњиво и корак напред у еманципацији црногорског друштва”, казао је Пажин.

Он је, како додају, оценио да решавање тако осетљивих и комплексних друштвених питања захтева удружену акцију и сарадњу државних институција, цивилног сектора и грађана.

“Уверен сам да ћемо заједничким снагама успјети да превазиђемо овај проблем који задире у саму срж нашег друштвеног бића. На том путу су ваша енергија, стручна знања и рад на подизању свести грађана од велике важности”, закључио је потпредседник.

Кампању “Нежељена” је покренула невладина организација Центар за женска права у циљу промене негативне традиције и система вредности који још увек више вреднује дечаке од девојчица, мушкарце од жена.

“Ради се о културним нормама које опстају упркос еманципацији друштва и које су толико укорењене да их друштво несвесно прихвата, не доводећи у питање њихов узрок, оправданост и посебно – последице. А пренатални одабир пола и селективни прекиди трудноће управо су једна од последица веровања да је рођење мушког детета-наследника императив за сваку породицу и да је мушко дете вредније од женског. Кампања је покренула друштвени дијалог о узроцима проблема који леже у родној неравноправности, уместо да га решава на погрешан начин – осудом жена или додатном рестрикцијом њихових репродуктивних права”, казали су из те НВО.

Вест о кампањи, како су казали, је само у току прва два дана од њеног лансирања пренело преко 120 домаћих, регионалних и светских медија, а током претходних пет месеци ТВ спот кампање је видело 80% популације Црне Горе и скоро сваки корисник социјалне мреже Фацебоок у Црној Гори.

“Тема Кампање ‘Нежељена’ превазилази границе Црне Горе – сузбијање родне дискриминације и пренаталног одабира пола су теме од глобалног значаја, због чега је Центар за женска права Уједињеним нацијама поднео предлог да се 25. април прогласи Светским даном борбе против пренаталног одабира пола”, закључује се у саопштењу НВО Центар за женска права.

Извор:  RTCG.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама