За бацање петарди предвиђене су огромне казне. Али, то не треба да буде једини мотив да НЕ БАЦАТЕ ПЕТАРДЕ

Закони и измене и допуне закона које је 2017. године усвојила Влада Србије предвиђају новчане казне родитељима који не воде рачуна о понашању малишана. Тако ће маме и тате на џепу осетити када деца, између осталог, бацају петарде, што је врло честа појава у данима празника.

За оне који су планирали да на овај начин прославе предстојеће празнике, добро би било да пре тога знају да тиме могу проузроковати огроман стрес и страх код поједине деце и кућних љубимаца. Али, ако то није довољан разлог да одустану, можда ће казне које Закон прописује бити бољи мотив.

Закона о јавном реду и миру превиђа казну од 50.000 до 100.000 динара ономе ко ремети јавни ред и мир паљењем и бацањем петарди и других пиротехничких средстава. Уколико то чине млађи од 14 година, одговорност сносе родитељи, старатељи или усвојитељи.

Новац или друштвено користан рад

– Они су одговорни уколико дозволе деци да користе петарде. То значи да ће они пред законом одговарати што су их довели у опасност и плаћаће казну или ће обављати друштвено користан рад од 40 до 120 сати – објаснили су у Министарству унутрашњих послова.

Позивамо све родитеље и децу да ове године празнике дочекају у љубави, радости и да једина бука коју праве буде смех и игра – без петарди!