Моја пријатељица има троје деце млађе од шест година и ручак у ресторану с њима је опуштање. Ево како јој то полази за руком

Да ли сте већ чули за родитељство с поштовањем? На шта се односи и која искуства могу деловати “чудно“ из перспективе других људи када подижете децу према принципима овог модела васпитања?

Родитељство са поштовањем посебно је заговарала Магда Гербер, терапеуткиња и специјалиста за новорођенчад и малу децу. Она се залагала за стрпљив и пажљив однос родитеља према детету: „Поштовати дете значи третирати чак и најмлађе дете као људско биће, а не као објекат.“

У овом тексту износимо размишљања Џенет Ленсбури, маме која подиже децу у духу родитељства с поштовањем. Прочитајте о неуобичајеним ситуацијама са којима се можете суочити ако се определите за овај приступ

Чудно родитељско искуство #1: Беба с друге стране просторије

Седела сам на ручку после утакмице у кафићу са мужем и сином када сам приметила бебу како ме гледа са своје високе столице неколико метара даље. Чинило се да има око 10 или 11 месеци. Погледали смо се, а ја сам се осмехнула. Наставила је да ме фиксира погледом, што је један од многих разлога због којих ценим веома малу децу. Ако сте отворени, вољни и ненасилни, они се уопште не стиде да повежу своју душу са вашом.

Одједном је испред бебиног лица махала рука. Припадала је жени која је седела поред ње окренута леђима мени. Мора да је мислила да беба зури у празно и покушала је да јој привуче пажњу. „Хеј, повезујемо се овде!“ добродушно сам узвикнула. Жена, која је изгледала као бебина бака, накратко се осмехнула, а затим наставила да забавља своју унуку. Махала је, пљескала рукама, испуштала пуцкетаве звукове за бебу празном кесицом чипса.

Бакино понашање сматрам безазленим, добронамерним и нормалним, што ме је управо навело да размислим о свом приступу и колико сам постала чудна. Заправо, раније бих и сама поступила као бебина бака, јер сам веровала да је једини начин да се одрасла особа повеже за бебом да се много, много, много труди. И ја сам мислила да морам да је заинтересујем стварањем покрета,  прављењем звучних ефеката и гласним говором. Инстинктивно, забављала бих своје дете без престанка. Веровала сам да је то мој посао.

Нема ништа лоше у овим љубазним гестовима осим, ​​можда, што троше нашу драгоцену родитељску енергију. Јер су некада искрен контакт очима и једноставно „здраво“ довољни.

Беба у ресторану ми је то још једном потврдила док смо супруг, син и ја одлазили. До тог тренутка смо заборавили на њу, али када сам отворила врата ресторана, случајно сам погледала у њеном правцу. Била сам запањена када сам видела како ме гледа с друге стране ресторана.

Чудно родитељско искуство #2: У реду је ако деца не деле

Следећег дана пријатељица је довела своје троје деце (5, 3 и 1 година) да гледају касну јутарњу утакмицу нашег сина. И раније сам имала прилику да будем импресионирана њиховом пажњом и кооперативним понашањем. Међутим, оно што ме је заиста изненадило је „размена“ коју су имали док смо одлазили.

Л, најстарији, јео је из мале врећице колачића, а његов трогодишњи брат О је такође желео. Када је то споменуо мајци, она је мирно одговорила: „Мораш да питаш Л.” Очигледно је О већ појео своју кесицу, али ја то нисам знала, јер моја пријатељица није осећала потребу да га подсећа („Већ си појео све своје“) као што би то могао „нормалан“ родитељ. Такође, није молила старијег сина да подели са својим братом, што би имплицирало да његова мама мисли да би заиста требало. Уместо тога, имала је потпуну веру у дечаке да то реше, и они су то урадили.

Л је рекао „не“, и док сам задржала дах у ишчекивању експлозије, невероватно, није било ничега. Чинило се да је О чудно прихватао, а онда након што га је мама уверила да има још колачића код куће, весело је узвикнуо, „има још код куће!“

Делује чудно? Тако сам и мислила.

Чудно родитељско искуство #3: Опуштајући ручак са троје деце млађе од 6 година

Дан је постао још чуднији. До следеће утакмице остало је још пар сати и моја пријатељица је желела да је одгледа са својом децом ако нису превише уморна. Малишани су ужинали, али смо ми желеле да ручамо, па ме је љубазно позвала да им се придружим.

Искрено, колико год да волим децу, помисао да седим у кафићу са троје деце испод 6 година није звучала пријатно. Док мој син и муж углавном остају на терену и гледају утакмице других тимова, ја обожавам своје време насамо… а миран ручак насамо звучао је баш лепо. Али такође нисам желела да будем непристојна, па сам прихватила позив. Како сам се само изненадила!

Пре свега, требало нам је најмање двадесет минута да нађемо ресторан, али су деца стрпљиво чекала. Претпостављам да је то зато што они навикли да се њихова осећања чују, прихвате, разумеју. За све то време, мислим да је био један кратак јецај, и то је признато и схваћено.

Коначно смо пронашли веома лежеран медитерански кафић и имали најдивнији и опуштајући (да, опуштајући!) ручак са невероватно зрелом, сигурном и добро васпитаном децом моје пријатељице. За столом није било техничких уређаја, а наше уживање једно у другом изгледало је обострано. Подсетила сам се на слична искуства са сопственом децом.

***

Када сам први пут у школи родитељства чула како се са бебама разговара на љубазан, достојанствен начин, било ми је веома чудно. Када сам покушала да то урадим са својом бебом, дуго ми је требало да се навикнем. Сада то „чудно“ изгледа нормално.

  • Ако имате мучан осећај да бебе заслужују исто поштовање које бисмо пружили било којој другој особи, можда сте чудан родитељ.
  • Ако не видите хумор на фотографијама узнемирене деце јер саосећате са њима као људима, можда сте чудан родитељ.
  • Ако верујете да је перспектива вашег детета занимљива и увек вредна разматрања, можда сте чудан родитељ.
  • Ако се надате да ћете са својом бебом развити узајамно поштовање и пријатан однос, можда сте чудан родитељ.

И знаћете да сте дефинитивно чудан родитељ ако се, као ја, радујете дану када ће „чудно“ бити ново „нормално“.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.