Ако су вам јутра хаотична, промените јутарњу рутину. Ево предлога

Ујутру, пре него што деца пођу у школу или вртић, стање у већини домова уме да буде хаотично. И ма колико се трудили да устанете на време, да деца устану на време, да не буде изненађења у последњи час, можда не би било лоше да размислите о томе да промените приоритете.

Како сам се полако навикавала на улогу родитеља, увела сам и јутарњу рутину која функционише доста добро, иако увек има и оних дана када ништа не помаже. Али, мој фокус више и није на томе да све буде савршено. И заправо је у томе тајна. Фокус ми више није на томе да им фризуре буду перфектне, одећа уклопљена са обућом, ранчеви уредно спаковани. Иако је и то делимично део рутине, није више најважније.

Видите, кад дете шаљете у вртић или школу, шаљете га од куће на 6-8 сати. То место на које иде можда ће му бити наклоњено, можда неће. Можда ће доживети грдњу, неправду, ружну реч. Све је то саставни део живота. Али баш зато што не можете да контролишете шта се дешава једном кад ваше дете уђе на врата школе или вртића, можете да их за то припремите

Моје правило

За мене, најважније је да се побринем за то да моја деца имају лепо јутро за које ће моћи да се „држе“ током дана. Не значи то да ја устајем у 5 ујутру да бих припремила пројице у облику диносауруса и Елсе. То су мале ствари. На пример, увек их пробудим са осмехом, пустим неку лепу музику у дневном боравку или певушим док им спремам доручак. Желим да се осећају вољено и сигурно пре него што им почне дан у школи. Тако ће, ако тај дан буде стресан или тежак, моћи да се осете боље јер знају да ће, кад стигну кући, све бити лакше.

Не, није то увек лако. Понекад, ја устанем нервозна. Понекад деца. Десе се и она јутра кад све пође наопако. Али нарочито у тим данима се трудим да још мање придикујем и проверавам. Ја сам људско биће и ако бих вам рекла да је свако јутро савршено и да ми без изузетка полази за руком да будем ведра и певушим, лагала бих. Али мали напори и труд да то радим што је чешће могуће за мене су довољни да видим промену у својој деци.

Будите њихов унутрашњи глас

Сетите се да сте свом детету ви унутрашњи глас. Током целог дана. Ако проведете читаво јутро вичући на њих да пожуре, да се брже обуку, да одмах оперу зубе, да ураде ово или оно, то ће читавог дана носити са собом. Наравно да ћете морати да их пожурите, али начин на који то радите поставља „сцену“ за читав њихов дан. Јер јутро и енергија са којом га започињемо често нам одређује ток читавог дана. Зато покушајте да одржите позитиван став током јутра и децу у школу испратите са осмехом којег ће моћи да се сете ако им дан буде тежак.