Ako su vam jutra haotična, promenite jutarnju rutinu. Evo predloga

1 maja, 2023

Ujutru, pre nego što deca pođu u školu ili vrtić, stanje u većini domova ume da bude haotično. I ma koliko se trudili da ustanete na vreme, da deca ustanu na vreme, da ne bude iznenađenja u poslednji čas, možda ne bi bilo loše da razmislite o tome da promenite prioritete.

Kako sam se polako navikavala na ulogu roditelja, uvela sam i jutarnju rutinu koja funkcioniše dosta dobro, iako uvek ima i onih dana kada ništa ne pomaže. Ali, moj fokus više i nije na tome da sve bude savršeno. I zapravo je u tome tajna. Fokus mi više nije na tome da im frizure budu perfektne, odeća uklopljena sa obućom, rančevi uredno spakovani. Iako je i to delimično deo rutine, nije više najvažnije.

Vidite, kad dete šaljete u vrtić ili školu, šaljete ga od kuće na 6-8 sati. To mesto na koje ide možda će mu biti naklonjeno, možda neće. Možda će doživeti grdnju, nepravdu, ružnu reč. Sve je to sastavni deo života. Ali baš zato što ne možete da kontrolišete šta se dešava jednom kad vaše dete uđe na vrata škole ili vrtića, možete da ih za to pripremite

Moje pravilo

Za mene, najvažnije je da se pobrinem za to da moja deca imaju lepo jutro za koje će moći da se “drže” tokom dana. Ne znači to da ja ustajem u 5 ujutru da bih pripremila projice u obliku dinosaurusa i Else. To su male stvari. Na primer, uvek ih probudim sa osmehom, pustim neku lepu muziku u dnevnom boravku ili pevušim dok im spremam doručak. Želim da se osećaju voljeno i sigurno pre nego što im počne dan u školi. Tako će, ako taj dan bude stresan ili težak, moći da se osete bolje jer znaju da će, kad stignu kući, sve biti lakše.

Ne, nije to uvek lako. Ponekad, ja ustanem nervozna. Ponekad deca. Dese se i ona jutra kad sve pođe naopako. Ali naročito u tim danima se trudim da još manje pridikujem i proveravam. Ja sam ljudsko biće i ako bih vam rekla da je svako jutro savršeno i da mi bez izuzetka polazi za rukom da budem vedra i pevušim, lagala bih. Ali mali napori i trud da to radim što je češće moguće za mene su dovoljni da vidim promenu u svojoj deci.

Budite njihov unutrašnji glas

Setite se da ste svom detetu vi unutrašnji glas. Tokom celog dana. Ako provedete čitavo jutro vičući na njih da požure, da se brže obuku, da odmah operu zube, da urade ovo ili ono, to će čitavog dana nositi sa sobom. Naravno da ćete morati da ih požurite, ali način na koji to radite postavlja “scenu” za čitav njihov dan. Jer jutro i energija sa kojom ga započinjemo često nam određuje tok čitavog dana. Zato pokušajte da održite pozitivan stav tokom jutra i decu u školu ispratite sa osmehom kojeg će moći da se sete ako im dan bude težak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama