Ако ваше дете не жели да дели, покушајте да порадите на једној другој вештини

12 маја, 2022

Нова истраживања показала су да способност детета да дели има везе са – вештинама бројања и рачунања. Ове две ствари, изгледа, иду заједно.

Дечји развој је изузетно комплексна ствар и много је тога што још увек не знамо. Стручњаци који се том темом баве константно посматрају понашање и развојне фазе код деце, не би ли некако сазнали због чега деца размишљају на одређени начин те шта их мотивише на одређена понашања. Ова истраживања и те како могу бити од помоћи оним родитељима који желе да разумеју дечји развој и буду им подршка на путу у свет одраслих.

Али, чак и онима чија су деца већ порасла или који се за ову тему интересују иако немају децу, неки резултати истраживања могу бити врло занимљиви. Како пише Medical Xpress, спроведено је истраживање које је показало да способност дељења међу млађом децом може бити уско повезана са тим колико разумеју бројеве и концепт збрајања. Студија је објављена у журналу Child Development, и можете је пронаћи овде.

Наиме, истраживачи су посматрали дечју способност дељења и то како је она повезана са њиховом меморијом, когнитивном контролом и – тиме колико су добри са бројевима. Испоставило се да је ово треће заправо веома повезано с тим да ли ће дете бити спремно да дели.

Nadia Chernyak, једна од учесница пројекта, каже да су стекли утисак да би деци која имају отпор кад треба да деле, требало побољшати вештину рачунања и збрајања.

Посматрали су групу деце од три до пет година и закључили, након тестова и студија, да се способност да деле код деце може побољшати интервенцијом у домену математике.

Реализатори овог истраживања верују да деца која нерадо деле, заправо не разумеју бројеве и не могу да процесирају збрајање. На пример, ако имају пет бомбона и неко од њих тражи да другару дају једну, они можда неће разумети да им, након што дају ту једну, и даље остаје четири бомбоне.

Такође, не разумеју појам половине, па дељење нечег на једнаке делове може за њих бити велики изазов. Зато је предлог учесника студије да, пре него што од деце затражимо да нешто својевољно деле, пробамо да схватимо колико они заправо разумеју концепт дељења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама