Ако желите савршене фотографије своје деце, Ивана је права особа за то

18 јула, 2019

За један рођендан који смо недавно славили тражили смо доброг дечјег фотографа. Неко нам је препоручио Ивану Карић, младу маму шестогодишњег дечака, заљубљеника у фотографију. Нисмо много истраживали, прихватили смо предлог јер – фотографије ко фотографије, важно је да баш нису оне с телефона и да на рођендану можемо да се посветимо гостима и уживамо, а не да трчимо за децом и хватамо тренутке. А опет, нема ничег лепшег него кад прегледате успомене после неколико година и пронађете оне фотографије у којима је ухваћена баш она емоција која дете најбоље описује.

Ивана и њен син

Кад су нам Иванине фотографије стигле, схватили смо да нисмо погрешили. Као да је свако то дете познавала, успела је да на својим фотографијама прикаже све – радост, љутњу, замишљеност, нестрпљење, разиграност. Савршено ухваћени моменти, креативност у фотографисању и очигледна љубав према овој уметности резултирали су дивним фотографијама деце која никад не позирају и немају шта да крију.

Одлучили смо да је питамо – како? Како јој је то пошло за руком?

– Не постоји најбоља камера за дечју фотографију. Оно што је важно разумети јесте експозиција, то јест однос између ISO (осетљивости сензора на светло), брзине затварања бленде и отвора бленде уколико желите да фотографишете користећи ручни режим рада на дигиталном фотоапарату.

Експериментишите са композицијом

Композиција у фотографији је обимна тема са многим правилима, али већина ових правила се може и прекршити да би се створила упечатљива слика. Да поједноставимо: експериментишите тако што ћете дете поставити изван центра фотографије. Другим речима, немојте увек фотографисати са субјектом тачно у средини слике. Једноставним постављањем лица вашег детета на једну од имагинарних линија које деле кадар на три дела, можете одмах створити упечатљивију слику.

Сликајте из њихове перспективе

Пошто смо виши од деце, посматрамо их углавном одозго. Фотографије из тог угла неће бити интересантне као фотографије сликане из њиховог угла. Седите или клекните док фотографишете децу како бисте добили занимљивије кадрове.

Пронађите алтернативне углове за фотографисање: птичија перспектива

У неким ситуацијама, из уобичајеног угла посматрања нећете добити једнако ефектну фотографију.

Концентришите се на очи

Уколико имате камеру на којој постоји ручно подешавање фокуса, изаберите да тачка фокуса буде тачно на оку детета. Ако не гледају у вас, нека фокус буде на оном оку које Вам је ближе. Очи на фотографији привлаче поглед посматрача и самим тим чине фотографију ефектнијом.

Изаберите једноставну позадину

Једноставно није увек најбоље, али је најбоље увек једноставно. (The simple is not always best, but the best is always simple.) Ово укључује и празан простор који може учинити чуда за причу коју желите да испричате.

Спонтаност: фотографишите их такве какви јесу

Портрети насмејане деце су лепи, али више се концентришите на оне тренутке између позирања. То су тренуци када деца прсну у смех или праве смешне гримасе. То ће бити фотографије које највише одражавају њихову личност. Лепота фотографисања деце је у томе да се ухвати и забележи спонтани тренутак у ком су били то што заиста јесу. Деца углавном не глуме своје емоције што чини њихове портрете изузетнима. Опустите се и одустаните од перфекционизма, боље ћете се забавити.

Приближите им се

Можете их укључити у процес тако што ћете им показивати фотографије и допуштати им да и они понешто фотографишу. Фотографишите детаље: њихове очи, трепавице, косу, руке или стопала јер деца брзо расту и мењају се.

Користите што већи отвор бленде

Отвор бленде је отвор дијафрагме на објективу. Ако се бленда отвори више, у фотоапарат улази више светла. Ако се отвори мање, улази мање светла. Мера отвора бленде назива се F-број. Можете га видети на екрану вашег дигиталног фотоапарата. Ако је ф-број већи, бленда је затворенија. Кад год је могуће, оставите што већу раздаљину између детета и позадине како би она била ван фокуса.

Будите брзи: повећајте брзину затварача

Што је брзина затварача већа, у апарат ће ући мање светлости. Ако је брзина затварача мала, у апарат ће ући више светлости. Да бисте замрзли покрет у слици (јер су деца стално у покрету) треба да изаберете велике брзине затварача.

Професионално фотографишем од 2015. године. Иако се бавим и фотографисањем венчања, корпоративном и комерцијалном фотографијом, фотографисање деце и породичних портрета ми је приоритет јер сам мама шестогодишњег дечака.

Ивана се, иначе, фотографијом бави од тинејџерских дана. То је једна од првих љубави и траје и дан данас. Фотографише све – природу, људе, места, догађаје. Али омиљене су јој оне фотографије на којој су – деца. Уколико желите фотографије које ће вас истовремено насмејати и разнежити – Ивана је права особа за тај посао. Све фотографије у овом тексту су њено дело (осим прве на којој је она). Можете је потражити на Фејсбуку или Инстаграму или посетити њен сајт на www.fotosinteza.rs.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама