Активирајте своје дете: 10 кућних игара!

Како бисте свом детету пружили потребну дневну активност и притом се добро забавили, покушајте да употребите једну од ових једноставних игара у којој ћете уживати и ви и ваше дете.

1. Луда сликовницаDecijeProlecneIgre1
С обзиром на то да деци читање сликовнице није физички изазов, покушајте с овим триком. Одаберите реч која се често појављује у причи. На пример, сваки пута када ваше дете чује реч ципелица у бајци Пепељуга, оно мора да поскочи.

2. Животињске пантомиме
На комаде папира испишите имена разних животиња, згужвајте папириће и ставите их у једну посуду. Ви и ваше дете наизменично извлачите папириће и имитирајте гласање и понашање животиње све док овај други не погоди о којој се животињи ради.
3. Музичка лудорија
Скупите неколико плишаних животиња на хрпу и изаберите неку веселу песму у којој ћете уживати и ви и ваше дете. Плешите док неко (мама или тата) угаси музику након чега сви плесачи морају да се укипе.
Ако се неко помери пре него што музика поново крене, мора да одабере једног плишаног плесног партнера. Изгубио је онај који покупи највише плишаних играчака.

4. Обојена забава
Папире у различитим бојама разбацајте свуда по соби. Свака боја нека се барем три пута понавља, а да се дете не би оклизнуло, залепите их лепљивом траком за под. Пустите музику, а ваше дете нека плеше тако да, на пример, мора да стане само на жуту боју. Током игре промените боју.

5. Полудели рак
Научите дете да хода четвороношке као рак. Руке и ноге морају да буду на поду са трбухом окренутим према горе. Како би детету игра била још занимљивија, измислите циљ који ваше дете мора да оствари. На пример, ставите му на стомак јабуку или лоптицу са којом мора да дође од једног до другог места без превртања, а награда нека буде слатка.

6. Сакупљање ватица
Побацајте куглице од вате по поду собе и припремите празну кантицу. Ваше дете мора да покупи све ватице, али једну по једну и ставити их у кантицу у што краћем року. Мерите му време јер најбољи резултат добија и најслађу награду.

7. Мали кошаркаши
Направите лоптицу од чарапе, на једну страну просторије ставите канту,а на другој клинци нека седну на под. Циљ је убацити лоптицу у канту и сваки пут када то пође за руком, дете мења позицију. Победник је онај ко погоди канту са свих позиција.

8. Откачени балони
Завежите себи и детету балон за пола метра дугачак канап око ноге (ову игру може играти више деце). Циљ је да пробушите балон саиграча, али тако да станете на њега. Ова игра може да се игра и ван, и врло је живахна, зато клоните сав оштар намештај како се неко не би повредио.

9. Дечија дизалица
За ову игру потребно је двоје деце. Клинци нека седну на под леђима окренути један према другом са испреплетеним рукама (у лактовима). Циљ је заједничким снагама доћи у усправни положај у што краћем року. Нека подлога буде мекша како се деца не би повредила.

10. Весели кромпири
Баш као и са лоптицом од чарапе, поставите на једну страну просторије посуде, а на другој нека буде старт. Свако дете нека узме по један кромпир и стави га између колена. Циљ је да што брже дође до посуде и испусти кромпир тачно у њу.