Sumorni roditelji odgajaju pesimističnu decu

april 23, 2016

Ako deca rastu u negativnom okruženju, biće mračni i pesimistični ljudi jer slede model iz porodice. Zbog toga je važno da im budete pozitivan uzor, čak i onda kada vam je mnogo teško
majka-i-dete-1397336507-32928Deca vole da budu u društvu pozitivnih i nasmejanih ljudi, a mračnih se plaše i klone. Istraživanja još pokazuju da će, ako rastu u negativnom okruženju i sama postati pesimistična jer se, pre svega, ugledaju na roditelje, bake i deke, potom na učitelje i vršnjake. Ukoliko ste vi sumorni i svakog dana im priređujete “scene” mrkog, a ne vedrog lica, takav model će i sama usvojiti. Zbog toga je važno da im budete pozitivan uzor, čak i onda kada vam je mnogo teško.
* Neka zapamte vaš osmeh dok ih budite ujutru i ispraćate u školu.
* Ne dozvolite da ih sitnice rastužuju. Objasnite im da ništa nije crno-belo, već da u svemu postoji mrvica lepote i razlog za osmeh.
* Kada se vrate iz igre ili škole, pitajte ih prvo šta im se lepo desilo, umesto da odmah “nagrnete” sa pitanjima da li su bila dobra.
* Okružite ih pozitivnim ljudima, jer će se to dobro odraziti na njih i uticaće na formiranje optimističnog pogleda na život.
* Ako su tužna, utešite ih i objasnite im da je sutra novi dan i nova šansa za osmeh.
Autor: T. L.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama