Александар Бауцал: С последицама немара у образовању ћемо се дуго суочавати

8 фебруара, 2021

Психолог Александар Бауцал за ФоНет је говорио о последицама пандемије на образовни систем и том приликом објаснио да се у почетку образовни систем снашао веома добро, истичући као веома похвално што су се Министарство просвете и школе брзо организовали и што је почело снимање и емитовање часова преко телевизије.

Foto: Nova

Међутим, како каже, већ од маја је образовни систем је “пуштен низ воду”, јер је Министарство просвете било усмерено на изборе, а после тога на то ко ће бити нови министар, па су припреме за текућу школску годину пропуштене и сви само чекају да се она заврши.

Према његовој процени, негативне последице тога ће бити велике, пошто ће деца изгубити радне навике и однос према образовању, доживеће да образовање није нешто што мора да се дешава сваког дана или да чак и не мора да га буде.

“Мотивација ученика ће сигурно пасти, друштво ће изгубити на образовним резултатима, а деца ће пропустити велики део градива”, рекао је Бауцал, који сматра да је питање како ће то бити надокнађено и процењује да ћемо се дуго суочавати са последицама немара у образовању.

Најтеже погођени они који су већ у најтежој ситуацији

Бауцал каже да ће друштво из пандемије изаћи са много већим социјалним разликама.

Веома је велики број људи који најчешће раде привремене послове које су изгубили, а тиме су изгубили и оно мало прихода које су имали. Њихова деца су изгубила подршку коју су добијала од родитеља, рекао је Бауцал и приметио да су се та деце теже школовала.

Она су у великом ризику да не наставе образовање, што значи да ће у будућности имати мале шансе да изађу из зачараног круга сиромаштва.

“Као друштво бавили смо се општом сликом и пропустили да приметимо да је неким људима потребна много веће подршка и да је општи интерес да им се она пружи, како би из пандемије изашли са неком шансом за достојанствен живот”, закључио је Бауцал.

Родитељи да поштују правило које важи у авиону

Према његовој оцени, родитељи и у време пандемије имају две важне функције – да пруже деци осећај сигурности и објасне им шта се дешава око њих. У обе улоге, како је објаснио, родитељи би требало да поштују правило које постоји у авиону, да прво помогну себи, па онда свом детету.

“Важно је и да родитељи нађу мир сами са собом, да се стабилизују и да их не преплави осећање бриге и страха, јер тек онда могу да објасне деци шта се догађа”, поручио је Бауцал.

Он је предочио да је предшколској деци довољно да виде да се родитељи не плаше, док би основцима ситуацију требало објашњавати на поједностављен начин, користећи аналогије са другим животним околностима.

Аутор: ФоНет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама