Апликације које олакшавају рад наставницима и ученицима

24 фебруара, 2016

Сви смо ми одрасли носећи у школу тоне уџбеника, вежбанки, радних свезака и других обавезних ствари без којих се школски дан није могао замислити. И шта нам фали, што би многи рекли? Па, што се знања тиче, сигурно нисмо на губитку. Ипак, ићи у корак са савременим технологијама у оној мери у којој нећемо угрозити квалитет рада, може бити само добро – и за наставнике и за децу. Тренутак када ће учитељи престати да воде бескрајну папирологију, а деца да вуку торбе теже од себе (надамо се) није далеко.
deca u digitalnoj ucionici
Дигиталне учионице већ су присутне у многим школама, али начин на који се користе није баш много олакшао рад ни наставницима, а ни деци. Најчешће је то једна учионица коју морају да деле стотине ђака и десетине наставника, па од ње и нема много вајде.
Оно чему би требало да тежимо је да оних 45 минута колико час траје наставник може да посвети деци, на што квалитетнији начин. За то је потребно:

  1. ослободити наставника бескрајне папирологије
  2. понудити наставнику прилику и време да на свом радном месту учи и усавршава се
  3. обезбедити и деци и наставницима савремене технолошке уређаје и апликације који би им помогли у раду

Ово треће је важно и са становишта начина на који деца данас одрастају. Чак су и истраживања показала да су деца 54% спремнија на сарадњу и рад на часу ако учење укључује и савремене технологије (рецимо, коришћење таблета у настави). Вероватно због тога што је то уређај који је деци у рукама и пре него што проходају, па ће многи рећи да им не треба и у школи. Ипак, савремене технологије су ушле у све поре наших живота, а на нама је да покушамо да их искористимо на најбољи начин, кад су већ ту. А има ли бољег начина од учења и усавршавања?
Треба, наравно, бити опрезан и водити рачуна да деца због коришћења таблета не угрозе свој графомоторички развој који делимично почива и на коришћењу оловака и бојица.
У сусрет предстојећем сајму нових технологија у образовању, а како бисмо сазнали шта све постоји на домаћем тржишту, мало смо истраживали и пронашли апликације које су развијене овде, у Србији, а које за циљ имају управо да отворе врата увођењу савремене наставе у наше школе. Издвојили смо две које би вредело поменути.

1. ИнтерAктивни буквар и ИнтерAктивна математика (www.coprix.net)

Реч је о потпуно интерактивним апликацијама које су пре свега намењене раду у учионици. Развијане су у потпуној сарадњи са методичарем, педагозима, наставницима, учитељима и васпитачима.
interaktivni bukvar
За рад у овим апликацијама потребно је да наставник има паметну таблу на којој ће покренути и користити програм. Ако би ученици имали један или свако по један таблет рачунар, то би додатно олакшало рад и осигурало још боље резултате. Деца за писање користе дигиталне оловке, као што би радили на папирним свескама, тако да се задржава пун развој графомоторике.
Док је деци забавно да уместо на папиру, пишу на таблету па им овакав вид учења дуже држи пажњу, учитељима ова апликација олакшава рад на часу. Наиме, имају могућност да:

  • прате свако дете појединачно на часу
  • добијају генерисане извештаје о напретку групе
  • добијају генерисане извештаје о напретку сваког детета појединачно
  • добијају извештаје о активности деце на часу
  • све што ученици раде, учитељица може пратити са свог места, без потребе да прилази сваком појединачно
  • учитељица може изабрати и пример добро урађеног задатка код неког од ђака и једним кликом га приказати на табли, да остали виде.

Све то пружа могућност наставницима да се у потпуности посвете разреду и деци, уместо писању извештаја.

2. Прави српски буквар (Cirilica.com)

Ова апликација је старија и има неколико недостатака, али једну важну предност – бесплатна је. Ипак, за њено покретање потребан вам је и Флеш плејер који није могуће инсталирати на свим таблет рачунарима. Дакле, нема интеракције на релацији наставник – ученик. На њој се ради искључиво тастатуром и мишем, што није баш најбоље за развој графомоторике код деце.
Оно што нам се допало је тај ретро изглед који подсећа на букваре из неких давних времена. Коришћењем нових технологија блиских деци, упознајемо их са тим како су уџбеници некад изгледали.
Сама апликација није нарочито богата, али је можете преузети на сајту Ћирилица и испробати – можда вам буде интересантна!
На тржишту постоји и трећа апликација – Раша и Маша, али с обзиром на то да аутор апликације њено бесплатно коришћење везује за избор уџбеника конкретног издавача, нећемо је овом приликом представљати.
Неки наставници тврде да им је за квалитетан рад са децом довољно искуство и знање које имају, једна табла и креда. Верујемо да је тако. Али исто тако смо уверени да би резултати рада баш тих учитеља били далеко бољи кад би одлучили да се приближе деци која данас тако лако и радо усвајају нове технологије, као да су с тим рођена. Зa квалитетан педагошки рад увек је потребно да се приближимо деци и ономе што они воле, што им олакшава и улепшава усвајање нових знања. Ако су то нове технологије, па, боље да им таблет служи за учење, него за Фејсбук и игрице. Зар не?
Апликације ИнтерАктивни буквар и ИнтерАктивна математика на тест нам је уступила компанија Coprix. Апликацију Прави српски буквар преузели смо са сајта www.cirilica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама