Auto-sedište čuva život deteta u vožnji – kako da znate da ste montirali pravilno

21 maja, 2019

Uprkos svim naporima da se u saobraćajnim nezgodama na putevima Srbije smanji broj povređene i poginule dece, mališani i dalje stradaju kao pešaci, putnici u automobilima ili kao biciklisti. Prema zvaničnim podacima poslednjih pet godina u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 64 mališana, od toga 11 prošle godine. To što mališani najviše stradaju kao putnici u automobilima, posmatrano u odnosu na ukupan broj stradale dece, stručnjaci nedvosmisleno dovode u vezu sa niskom i nepravilnom upotrebom auto-sedišta i pojasa, kako na zadnjem tako i na prednjem sedištu.

Neizostavan deo opreme za decu

U našoj zemlji se, nažalost, na dečja auto-sedišta često zaboravlja. Zaokupljeni kupovinom kreveca, kolica i druge opreme za novorođenčad, roditelji na auto-sedište uglavnom i ne misle. Iako se i u ovoj oblasti poslednjih godina napredovalo, stručnjaci upozoravaju da je u Srbiji upotreba auto-sedišta i pojasa za decu i dalje ispod nivoa u razvijenim i zemljama koje upravljaju bezbednošću saobraćaja.

– Iako je broj poginule i povređene dece smanjen u odnosu na 2017, tokom prošle godine, nažalost, poginulo je 11, a povređeno 1.455 mališana – kaže Duško Pešić, načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja. – Mnogo činilaca, kaže naš sagovornik, utiče na bezbednost dece u saobraćaju, ali sprečavanju povreda i smanjenju posledica u vozilima najviše doprinosi odgovarajuće auto-sedište dok su mali, a kasnije pojas. Upravo njihova upotreba se direktno odražava na broj poginule i povređene dece.

Pravila EU i novi Zakon u Srbiji

– Naš Zakon o bezbednosti saobraćaja, usklađen je sa regulativom EU, a od zemlje do zemlje razlikuju se pojedini propisi – naglašava Duško Pešić. – Do aprila 2018. bilo je obavezno samo da se dete do tri godine prevozi u auto-sedištu, ali se to u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. Po našem novom Zakonu, dečja auto-sedišta su obavezna za sve mališane niže od 135 cm. Dozvoljeno je, takođe, da se dete starije od četiri godine prevozi vezano sigurnosnim pojasom vozila uz upotrebu homologovanog bezbednosnog podmetača, ukoliko njegova visina omogućuje bezbedno vezivanje pojasom automobila i ako na mestu gde sedi postoji ugrađen naslon za glavu. Deca mlađa od 12 godina, takođe, ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu. Izuzetak su deca do tri godine koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu okrenuta suprotno od smera kretanja vozila i kada automobil nema ili je isključen bezbedonosni vazdušni jastuk.

Pooštrene su i kazne za nepravilan prevoz dece. No, kazna za nekorišćenje odgovarajućeg auto-sedišta i dalje je, nažalost, 5.000 dinara. Umesto dosadašnjih 15.000-30.000 dinara, kaznom od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana, kao i sa šest kaznenih poena biće kažnjeni oni koji u krilu, na prednjem sedištu prevoze dete mlađe od 12 godina. Najveća kazna, od minimum 15 dana zatvora ili 100.000 do 120.000 dinara, predviđena je ukoliko se dete mlađe od 12 godina prevozi na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

Presudna je pravilna upotreba

Ma koliko da se poslednjih godina povećao procenat korišćenja dečjih auto-sedišta, zabrinjavajuće je što se i dalje 90 odsto mališana nepravilno prevozi u njima.

Ako želite da budete sasvim sigurni da se vaše dete u auto-sedištu prevozi bezbedno, možete doći u neku od sledećih Aksa radnji, u periodu od 10 do 14 časova:

Kruševac – 25. maj

Kragujevac – 1. jun

Beograd (Jurija Gagarina) – 8. jun

Niš – 15. jun

Novi Sad – 22. maj

Tada vas će u radnjama čekati stručnjaci koji će proveriti da li ste dobro montirali sedište u svoj automobil, potpuno besplatno.

Koje je kriterijume važno zadovoljiti pri kupovini auto-sedišta i novih i polovnih dečjih auto-sedišta, kako odabrati njegovu veličinu prema uzrastu deteta, o standardima regulacije i drugim pitanjima važnim za pravilan izbor auto-sedišta za naše najmlađe razgovarali smo sa Ivanom Mihajlović, instruktorkom za dečja auto-sedišta.

Ona pre svega naglašava da svi putnici u automobilu moraju biti vezani. Korišćenje sigurnosnog pojasa u automobilu, kako kaže, za više od 50 odsto smanjuje rizik od teških i smrtnih povreda prilikom saobraćajnog udesa. Osim toga, budući da su pojasevi u vozilu dizajnirani za osobe više od 150 centimetara, dečja sedišta su neophodna kako bi dete od prve vožnje, što je najčešće prilikom izlaska iz porodilišta, bilo pravilno prevezeno.

Tri važna kriterijuma

Pri kupovini auto-sedišta za dete, bilo da su nova ili polovna, Ivana Mihajlović kaže da treba paziti da:

  • sedište odgovara uzrastu a treba gledati njegove karakteristike tako da ga dete ne preraste brzo;
  • sedište odgovara automobilu. Savetujemo da se pre kupovine obavezno isproba, bilo da se fiksira pojasom ili ISOFIX-om, treba proveriti i da li se pravilno i dovoljno čvrsto može postaviti u automobil. Da bi sedište bilo pravilno postavljeno, kada se pričvršćuje pojasom, pojas treba provući po uputstvu proizvođača, a onda tako snažno zategnuti da kada se sedište povuče levo-desno u donjem delu, ne mrda više od dva centimetra. Idealno bi bilo da se ne mrda uopšte. Proveriti da li za automobil postoji car fitting lista sedišta koja odgovaraju; proveriti u uputstvu automobila na kojim mestima je dozvoljeno postavljanje sedišta, te koji još sistem pričvršćivanja ima to sedište. Naime, kada se sedište pričvrsti za ISOFIXkuke, potrebno je obezbediti i treću tačku vezivanja, takozvanu antirotaciju. Kod nekih sedišta to je potporna noga, kod nekih kaiš koji se kači za poseban vez u gepeku, a kod nekih pojas automobila. Sve to treba pažljivo proučiti u uputstvu proizvođača dečjeg sedišta, a potom videti šta je od toga moguće u vašem automobilu;
  • kada je reč o polovnim sedištima, važno je znati da se više ne sme koristiti ono koje je bilo u sudaru bilo da je u tom trenutku dete bilo u njemu ili ne. Naime, tokom sudara, čak i pri malim brzinama, na plastici sedišta nastaju mikrooštećenja i nema garancije da će ono, iako izgleda neoštećeno, sledeći put izdržati sile sudara. Zatim treba obratiti pažnju na rok trajanja auto-sedišta. Svaki proizvođač daje rok trajanja za svoje sedište od pet godina pa naviše, a datum proizvodnje utisnut je u plastici. Sedište koje se dugo koristi izloženo je velikim promenama temperature u automobilu, silama koje deluju na njega kod naglih kočenja, a i kopča i kaiševi imaju rok trajanja. Zato savetujemo roditeljima da polovno sedište uzimaju ili kupuju samo od nekoga kome veruju, a da i tada provere da li ono ima sve originalne delove, da li je neoštećeno i u roku trajanja.

Počev od 21. maja u Aksa radnjama u toku je posebna akcija, pa su cene auto-sedišta snižene i preko 40%.

Veličina sedišta

Kako i koju veličinu sedišta odabrati takođe je vrlo važan kriterijum pri kupovini.

– Veličina sedišta zavisi od mnogo činilaca i nema jedinstvenog odgovora – naglašava Mihajlovićeva. – Neka deca su visoka i laka, neka se izdužuju u trupu, druga u nogama. Sedište se bira i prema uzrastu, kilaži, visini. Savetujem roditeljima da izdvoje vreme i sve detaljno prouče, a tek onda odluče. Važno je znati da svaka viša kategorija sedišta pruža procentualno manju zaštitu od predhodne.

Dakle, najbezbenije je prevoziti u sedištu koje se pravilno koristi ako su postavljena suprotno smeru vožnje, jer ono pruža 92-procentnu zaštitu od smrtnih i teških povreda. Osim toga, bezbednija su sedišta sa sopstvenim pojasevima u pet tačaka nego ona gde se dete vezuje pojasom automobila. Pomoćno postolje, to jest buster s naslonom, bezbednije je od onog bez… Za decu od rođenja do 15 meseci najbolje je takozvano jaje sedište, ili neko drugo koje se postavlja suprotno smeru vožnje. Većinu tih sedišta beba kilažom neće prerasti pre 15 meseci.

Za decu stariju od 15 meseci, a koja imaju više od 10 kg i samostalno hodaju, postoje sedišta sa sopstvenim pojasevima koja se mogu postaviti u smeru vožnje, ali i sedišta u kojima se dete do 18 kg, čak i više, može voziti unazad. Za mališane teže od 18 kg i starije od četiri godine uglavnom se koriste pomoćna postolja s naslonom. U njima se dete vezuje pojasom automobila, a sedište omogućuje da mu pojas stoji pravilno preko tela što bez njega nije moguće zbog detetove nerazvijene telesne konstitucije i nedovoljne visine. Na posletku, dete koje ima više od 36 kg i visinu veću od 150 centimetara može se vezivati samo pojasom automobila.

Na pitanje koja su osnovna pravila prilikom montiranja auto-sedišta za svaku grupu i model, naša sagovornica kaže da ne postoji precizan odgovor, jer svaki proizvođač auto-sedišta propisuje pravila za modele koji plasira na tržište.

– Roditeljima uvek naglašavamo da pažljivo čitaju uputstvo – kaže Mihajlovićeva. – Kod auto-sedišta koja se pričvršćuju pojasom automobila, kada se pojas provuče putanjom koja je označena na sedištu i onda čvrsto zategne, sedište ne bi smelo da se mrda levo-desno kada ga snažno drmate. Univerzalna pravila su i da se ne sme podmetati ništa između sedišta automobila i dečjeg sedišta, da ga treba čvrsto utisnuti u automobilsko sedište kao i da auto-sedište mora imati sve originalne delove. Sve ostalo zavisi od uputstva proizvođača, to jest načina na koji on predviđa postavljanje sedišta.

Najčešće greške pri montiranju auto-sedišta

Savesni roditelji obavezno kupuju auto-sedište za svoje mališane, ali, nažalost, većini njih ne polazi za rukom da sve potrebne radnje koje omogućuju da se dete u njemu bezbedno prevozi urade kako treba. Stručnjaci koji se bave bezbednošću dece u saobraćaju utvrdili su i koje su najčešće greške.

– Uglavnom se ponavljaju tri – kaže Mihajlovićeva. – Prva je da sedište nije dobro montirano u vozilu, druga da dete nije pravilno vezano u sedištu i treća da sedište iz nekog razloga ne odgovara detetu.

Za svaku od ove tri greške postoje podkategorije.

Najčešće greške prilikom montiranja sedišta su:

1. nije dovoljno pričvršćeno, labavo je, pojas kojim se sedište pričvršćuje nije dovoljno zategnut;
2. pojas je pogrešno provučen nepravilnom putanjom kod auto-sedišta koja se vezuju pojasom;
3. nepravilno postavljen vez i potporna noga nije dobro nameštena kod sedišta koja se vezuju ISOFIX-om.

Najčešće greške prilikom vezivanja deteta su:

1. nije dovoljno stegnuto pojasevima i labavi su, pa je potrebno zategnuti ih tako da između detetove ključne kosti i pojasa stane samo jedan prst;
2. vezano je u zimskoj odeći, jakni ili skafanderu. Naime, kada se dete veže u debeloj, šuškavoj, pufnastoj garderobi, pojasevi se nikako ne mogu zategnuti dovoljno. Prilikom sudara, od jačine sila koje deluju, vazduh će se izbiti, pojasevi će lako skliznuti sa ramena, a dete poleteti i ispasti iz sedišta.

Sedište ne odgovara detetu:

1. nije za njegov uzrast, jer često roditelji bebe čim počnu da sede stavljaju u sedišta u smeru vožnje, što je vrlo opasno. Ponekad, takođe, preveliku decu zadržavaju u sedištima koja su već prerasla, pa ih i na taj način ugrožavaju, jer nema garancije da će ono pružiti adekvatnu zaštitu mališanu koji ga je prerastao visinom ili težinom
2. istekao mu je rok trajanja, ili nema sve originalne delove, ili su roditelji zbog održavanja skidali navlaku i pojaseve pa nisu dobro vratili, te se pojasevi ne mogu pravilno zategnuti.

Uvek u auto-sedištu

U automobilu, kako naglašava naša sagovornica, dete je najsigurnije u auto-sedištu. Nevezano dete ili beba koju neko drži u rukama u trenutku sudara leti po automobilu, ili čak ispada iz njega, udarajući ogromnom silinom u sve što mu se nađe na putu.

Roditelji često, naravno iz najbolje namere, greše kad na dužim putovanjima decu stavljaju da leže nevezana na zadnjem sedištu, zbog udobnosti – ističe Mihajlovićeva. – Nema te udobnosti koju treba staviti ispred bezbednosti. Duga putovanja se obavezno moraju planirati sa pauzama zbog svih putnika u automobilu, pa ćete tako i dete izvaditi iz sedišta da se protegne ili prošeta. Treba upamtiti da se dete, kao i ostali putnici, ne vezuje da bi se izbegla kazna, nego da bi se u slučaju udesa sačuvao život. Većina udesa se, takođe, dešava na dobro poznatim putanjama, u krugu od tri kilometra od odredišta. Dakle. izgovori za nevezivanje tipa: idemo samo do prodavnice, vrtića, škole ili po gradu – ne stoje! U saobraćaju ima i drugih učesnika i uvek se mogu dogoditi nepredviđene situacije.

Više o auto-sedištima, pravilnoj upotrebi, zakonu i ostalo možete pronaći na sajtu http://www.auto-sedista.rs/

Izvor: časopis Baby Planeta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama