Ауторитет се не стиче виком

Kада сте први пут викали на дете, оно се уплашило. Али, временом ова метода васпитања је ослабила. Деца су се адаптирала на овај вид комуникације и врло брзо схватила да их вика неће одвесте до отклањања проблема.

Већина родитеља признаје да повремено виче на своју децу и сматра да урлање није у толикој мери штетно као физичко кажњавање. Међутим, викање као начин дисциплине утиче на емоционални развој детета.

Вика не помаже

Викање деци не доноси никакву поруку. Деца се труде да се одбране од оваквих „напада“ тако што у већини случајева не схватају поенту вике. Деца која су стално изложена викању се у таквим тренуцима најчешће искључе и не схватају своје родитеље никаквом претњом.

Викање изазива инат

Викање код неке деце може изазвати пркос и инат и све веће одупирање било којој врсти ауторитета. А такав став им никако неће помоћи у периоду адолесценције.

Осећај бескорисности

Нека деца мисле да нису довољно вредна вашег времена и пажње. Мисле да их не волите довољно јер увек вичете на њих и никада са њима не разговарате „нормално“. Ако стално вичете и љути сте, тако вас виде и ваша деца. Они ће научити да је викање једини начин решавања конфликата и исказивања емоција.

Понекад је добро повисити тон

Понекад је неопхпдно повисити тон на дете јер неке ситуације то од нас захтевају. На пример,у ситуацијама које би евентуално могле да угрозе безбедност детета, викање је неопходно. Kад то учините, објасните му зашто вичете и шта очекујете од њега да уради и шта ће се догодити ако вас не послуша.

Ауторитет се стиче поштовањем, а не виком.

Ако мислите да превише драња не води ничему- у праву сте. Ако претерате и дерете се за сваки мањи прекршај деца вас неће схватати озбиљно већ ће постати имуна на ваше викање. А ви ћете приметити да увек говорите све гласније и гласније. Ако сматрате да сте стекли ову навику, пре него што се следећи пут продерете добро размислите, и када није неопходно да вичете једноставно се мало удаљите и вратите након што сте се смирили па лепо поразговарајте са дететом.

Није касно, покушајте да викање сведете на минимум- деца ће вам бити захвална!

Аутор: Лабела