Мајчинство мења мозак жене

4 фебруара, 2017

Рађање детета у великој мери мења женин мозак, а недавна истраживања су то и потврдила.

Научници са Медицинског факултета Универзитета у Тексасу предвођени докторком Лејн Стретерн спровели су студију о томе како се женски мозак мења током трудноће и након рађања детета.
Они се надају да ће захваљујући открићима доћи до лекова за менталне поремећаје код жена који се јављају после порођаја.
„Тренутно испитујемо да ли давањем окситоцина, хормона који изазива позитивна осећања, можемо мењати начин на који жена реагује на своје дете“, каже др Стретерн.
После порођаја мозак расте
Промене у мозгу почињу чим беба дође на свет. На пример, једна студија из 2010, показала је да се мозак жена повећава непосредно после порођаја.
Научници са Јејл универзитета открили су да маме које су се потпуно посветиле беби у првих неколико месеци њеног живота имају већи мозак од оних жена које дете нису дочекале тако ентузијастично.
Примећено је да је већи средњи мозак, односно регије које су повезане са мотивацијом за мачинство и оне које регулишу осећања везана за награду и казну, емоције и резоновање.
Иако није познато зашто мозак расте, научници мисле да је по среди утицај хормона, пре свих, естрогена, окситоцина и пролактина.
Уживање у мајчинству
Стручњаци верују да мајчинско понашање потиче од пријатности која се везује за ту улогу, а коју изазива појачано лучење допамина.
Када једном мозак добије сигнал да се мама добро осећа уз своју бебу, он тражи да оне остану заједно.
У Стретерниној студији објављеној у журналу „Педијатрија“, стоји да се тај сигнал активира сваки пут када мајке виде бебин осмех.
Рађање не утиче само на мајчин, него и на бебин мозак.
Студија објављена у журналу „Неуропсихофармакологија“ показала је да мајке које нису привржене свом детету могу изазвати слабији ментални развој, у односу на жене које су посвећење родитељској улози.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама