Бабица: Људски род не може да опстане без мајчиног млека и те љубави. Без формуле сигурно може

Од десет жена које изађу из српских породилишта, само једна истраје у дојењу без вештачких формула, кажу истраживања.
Промоцијом дојења та статистика променила би се у корист трансфера љубави! Нажалост, много је педијатара у чијим ординацијама вриште огласи за вештачка млека и које без много размишљања мајкама саветују да дохрањују своје бебе формулом, као да мајчино млеко није довољно.
dojenje
Истраживања су показала да је главни кривац храњења новорођенчади адаптираним млеком болница, притисак на мајке да користе адаптирано млеко, одбијање помоћи мајкама које је траже, као и уверење породиља да немају довољно млека.
Неки педијатри препоручују разблажено козје млеко, уместо формуле. А ту су и чајеви за дојиље који потпомажу продукцију мајчиног млека.
Једна од мајки којој су такође препоручивали дохрану, Бранкица Поповић, на питање новинарке Блица да ли се стиди да доји у јавности, каже: „Није ме срамота, прорадио ми инат. Неколико педијатара ми је саветовало дохрану, разних произвођача, зато што је беба слабије добијала на тежини. Ја сам знала да то са дохраном нема везе, да је мајчино млеко најбоље за моје дете. И истрајала сам.”
„Код дојења је супер што је млеко увек идеално спремно, можемо бити у покрету, уживати, мазити се и овако цоктати било где.” – додаје Бранкица.
Бабица Дивна Миљковић годинама помаже младим мама да успоставе лактацију и успешно доје своје бебе.
„Дојење је најважнија веза између маме и бебе. Битно је не само због мајчиног млека које је најздравије, него и због љубави. Први подој у првом сату, тај подој је најбитнији. Ништа не може заменити мајчино млеко.” – каже Дивна за Блиц и додаје: „Људски род не може да опстане без мајчиног млека и те љубави. Без формуле сигурно може.”
А.Ц.