Беба има 18 месеци и још не прича? Ево шта родитељи треба да знају

Да ли вас брине што ваша беба од годину и по дана не прича?

То може једноставно значити да се ваше дете развија сопственим темпом и да достиже прекретнице у своје време — што је сасвим нормално.

С друге стране, може бити аларм за узбуну и сигнал за нешто озбиљно. У том случају, рано откривање и лечење вашег детета омогућава вам да спречите повезане емоционалне, социјалне и когнитивне недостатке и побољшате његов развој.

dete-nasmejano
Canva.com

Ако сте забринути да ваше дете може имати кашњење у говору, постоје неки знаци које можете потражити, и што је још важније, постоје ствари које можете да урадите да бисте му помогли да превазиђе проблем.

Шта је кашњење говора?

Дете има кашњење у говору када не развија своје говорне и језичке вештине очекиваном брзином. Када је развој говора детета значајно испод норме за децу истог узраста, сматра се да дете има кашњење у говору. Језичке вештине које стичу обично прате нормалан напредак, али спорије.

Разлика између кашњења говора и језика

Иако се ови термини често користе наизменично, кашњење говора и „кашњење језика“ нису исто. Говор је моторички чин артикулисања вербалног израза језика, односно вербална продукција језика.

Кашњење у говору је стање у којем дете има потешкоћа да произведе говор.

Језик је употреба симбола за међуљудску комуникацију. Укључује рецептивни језик (разумевање језика) и експресивни језик (преношење информација). Кашњење у говору настаје када дете има потешкоћа да разуме или изрази језик.

Статистика кашњења говора

Ево неких статистичких података о кашњењу говора и језика:

 • Кашњење у говору је прилично чест развојни проблем. Погађа од 3% до 10% деце предшколског узраста2
 • И до четири пута је чешћи код дечака него код девојчица
 • Деца мушког пола, која у породичној историји имају поремећаје у развоју комуникације, као и мајку ниског степена образовања 7,7 пута више су изложена ризику од кашњења у говору од деце која немају ниједан од поменутих фактора
 • Проблеми у понашању такође могу пратити језичке поремећаје. 40-75% деце захтевније се понаша. Ова деца могу лако постати фрустрирана када не могу да изразе шта им треба или желе.
Прекретнице у развоју бебиног говора

Како деца почну да уче да говоре, напредују од гугутања до брбљања, ехолалије, жаргона, речи и комбинација речи. Типични обрасци развоја говора су следећи:

 • Беба од 6 месеци реагује на глас
 • Беба од 9 месеци мрмори, брбља
 • Беба од 11 месеци имитира звукове и говори речи попут „мама/тата“ , али им не зна значење
 • Беба од 12 месеци каже „мама/тата“ и зна њихово значење. Имитира речи са два или три слога
 • Беба од 15 месеци има ограничен речник од око 4 до 7 речи
 • Беба од 18 месеци има речник од око 10 речи
 • Беба од 21 месец има речник од око 20 речи
 • Беба од 24 месеца има више од 50 речи у речнику. Може да прави фразе од две речи
 • Дете од 2,5 године зна више од 400 речи. Може да формира фразе од 2 до 3 речи. Већину њеног говора могу разумети непознати људи
 • Дете од 3 године зна да користи множину и прошло време, да броји речи и да формира реченице са до 5 речи.
 • Дете од 4 године формира дугачке реченице од 3 до 6 речи. Поставља питања и прича приче. Његов говор се лако разуме.
 • Дете од 5 година склапа дуге реченице које могу да садрже до 8 речи. Може да именује боје, броји новац итд.
Знаци кашњења у говору код бебе од годину и по дана

Ако ваша беба од 18 месеци не говори, следећи знаци могу указивати на кашњење у говору:

 • Ваше дете не брбља, не показује прстом нити гестикулира
 • Не користи најмање три речи, као што су „мама“ или „тата“
 • Не може да покаже на неколико делова тела када га питају (као што су руке, глава, стопала)
 • Не разуме једноставне команде (попут „Заврти лопту“)
 • Не одговара на једноставна питања речима или гестовима (попут „Где ти је ципела?“)
 • Не ужива у једноставним причама, песмама или римама
 • Не може да склопи питања од једне или две речи (као што је „Где мама?“ )
 • Има проблема да споји две речи (као „Више млека“)
 • Не може да имитира различите гласове
Шта узрокује кашњење у говору код малишана

Застоји у говору су узроковани различитим факторима код различите деце. Не постоји једно основно питање за све. Међутим, постоје неки уобичајени услови који могу одложити развој језичке вештине. Ево детаљнијег погледа на неке од најчешћих узрока.

Касно сазревање

Код многе деце је кашњење у говору резултат успореног развоја, када долази до одлагања централног неуролошког процеса који је потребан за производњу говора. Чешће је код дечака и у породицама које у познијим годинама добију децу.

Добро је знати да већина ове деце на крају нема језичке сметње и да нормално развију говор до поласка у школу.

Губитак слуха

Способност да чујемо игра значајну улогу у нашој способности да говоримо. Способност детета да говори, ефикасно користи језик и разуме друге биће озбиљно погођена ако је његов слух оштећен.

Проблеми са слухом могу бити резултат урођених мана, али могу бити и привремени због, примера ради, инфекције уха.

Интелектуална ометеност

Значајно оштећење когнитивних вештина и адаптивних функција детета често као симптом има кашњење у говору. Према једном истраживању, отприлике 50% кашњења у говору/језику деце је узроковано интелектуалном ометеношћу.

Неуролошке разлике

Бројни неуролошки поремећаји су повезани са потешкоћама у говору, укључујући аутизам, поремећај пажње и хиперактивност и церебралну парализу.

Непажња и импулсивност могу ометати прилике за учење и вежбање говорних језичких вештина. Симптоми који прате болест као што је церебрална парализа могу утицати на различите аспекте употребе језика (тешкоће са координацијом или спастичност мишића језика, губитак слуха, коегзистирајућа интелектуална онеспособљеност или дефект у можданој кори).

Рецептивна афазија

Рецептивну афазију карактеришу тешкоће у разумевању говорног језика, што доводи до кашњења говора. Упркос инвалидитету, деца са рецептивном афазијом нормално реагују на невербалне слушне стимулусе.

Експресивни језички поремећај

Поремећај експресивног језика, мање је уобичајен, али може показати симптоме кашњења говора. Ова деца могу да имају нормалан коефицијент интелигенције, рецептивне језичке вештине, емоционалне односе и вештине артикулације. Делује да је овде дисфункција мозга примарни узрок немогућности превођења идеја у говор.

Психосоцијална депривација

Физичка и социјална ускраћеност попту сиромаштва, неухрањености или занемаривања има негативан утицај на развој говора бебе. Рано детињство је осетљив период за развој језика. Деца која су злостављана ређе користе вербалну комуникацију са родитељима. Они имају тенденцију да развију поремећаје говора/језика и у екстремним случајеима недостају им било какве вербалне комуникацијске вештине.

Изборни мутизам

Изборни мутизам настаје када деца не говоре у одређеним срединама, односно у школи, али не и код куће или само са познатим људима. Проблеми са говором/језиком често се јављају заједно са селективним мутизмом, који се одређује као анксиозни поремећај.

Двојезично окружење

Деца која живе у двојезичном домаћинству могу имати привремена кашњења у учењу оба језика. Међутим, двојезична деца имају нормално разумевање оба језика у свом узрасту и обично постану вешти у оба језика пре свог петог рођендана.

Колико речи треба да каже беба од 18 месеци?

Свако дете се развија својим темпом и свако дете је другачије. Због тога не постоје строга правила у вези са бројем речи које дете од 18 месеци треба да изговори. Уопштено је да једноипогодишњаци имају најмање 10 речи у свом вокабулару. Занимљиво је да управо овај узраст неретко обележава драматично повећање броја речи које нека деца усвајају. Па је тако могуће да дете доживи„језичку експлозију“ и да његов речник преко ноћи нарасте са 10 речи на 250 речи.

Да ли деца која касно проговоре сустигну вршњаке?

Многа деца која касно проговоре сустигну своје вршњаке. Док стигне време за школу, око 70-80% њих буде у рангу са вршњацима, а отприлике 20-30% њих наставља да се бори са читањем, писањем и говором.

Међутим, ако је кашњење у говору детета повезано са неуролошким разликама, потребно је што је пре то могуће применити лечење како се то не би развило у даље језичке потешкоће.

Како родитељи могу да помогну детету?

Ако ваше дете од годину и по дана не прича, постоје неке ствари које можете да урадите да му помогнете.

dete-vrtić
Canva.com
Наставите да причате с дететом

Разговор са бебом током свакодневних активности не само да им помаже да науче језик, већ такође игра кључну улогу у развоју њиховог мозга. Што је ваше дете више изложено језику, то ће вероватно покупити више речи.

Немојте само причати беби, већ причајте као да заиста разговарате са њом.

Подстичите игру са вршњацима

Утврђено је да игра улога или игра претварања помаже развоју језика код деце предшколског узраста. Можете позвати друге породице са малом децом или уписати своје дете у вртић који нуди довољно слободног времена деци да се укључе у једноставну игру претварања.

Подстичите дете да имитира звукове

Студија сугерише да деца уче да говоре опонашајући говор других. Охрабрите дете да понавља за вама како би научио нове речи. Обавезно често хвалите своје дете да бисте га подстакли да се труди још више.

Да ли треба да бринете ако ваше дете не прича?

Када су у питању развојне прекретнице, деца често уче сопственим темпом, било да је у питању ходање, причање или наикавање на ношу.

Нормално је да дете производи звукове, а не речи. Неки једноипогодишњаци вриште уместо да причају . Ако дете старо 16 месеци не изговара речи такође није необично. Али може бити забрињавајуће ако ваше дете од 18 месеци уопште не прича.

Обавезно изнесите овај проблем педијатру вашег детета током редовног прегледа и тражите упут за говорног патолога због процене. Свеобухватна евалуација је од суштинског значаја када дете не испуњава очекиване говорне и језичке прекретнице. Абнормални развој језика често је секундарна манифестација других физичких и развојних проблема. Што пре реагујете то боље.

Да ли ће терапија код логопеда бити од помоћи?

Студије показују да терапија коју логопед одреди може да помогне деци која касне са говорим, поготово ако се да рано. Међутим, пре него што посетите логопеда, обавезно се консултујте са педијатром вашег детета и језичким терапеутом.

Тип терапије зависиће од разлога зашто ваш једноипогодишњак не прича. Када се идентификује узрок и најбоља врста терапије, потражите логопеда који је специјализован за то.

 

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.