5 razloga zašto treba da imate još jedno dete

jun 1, 2017

Bez obzira na broj dece koji imate sigurno ste bili u fazi kada ste se pitali želite li još jedno
Kako ste odlučili da povećate svoju porodicu?

Blogerka, spisateljica i mama četvoro dece Allison Slater Tate opisala je koju je najveću lekciju u životu naučila kroz majčinstvo. Jednostavno je nemoguće sve planirati u životu. Pre nego je postala roditelj, mislila je da će imati dvoje, možda troje dece te da će razlika biti tri godine, a da će prestati da rađa sa 33 godine. Odlučila je da su to “prave” godine kada treba roditi poslednje dete.

Pročitala je sve knjige o roditeljstvu, razgovarala sa svim prijateljima koji imaju decu te je provela sate i sate proučavajući sve o deci i odgoju na internetu. Međutim, tek kada je postala mama shvatila je da te pripreme nisu važne. Roditeljstvo ju je naučilo da nije tačno znala što želi i kada, te je vrlo brzo nakon što je preživela kolike s prvom bebom, saznala je da je trudna s drugim detetom. Tako je drugo dete rodila 21 mesec nakon prvog.

Kasnije odluke da rodi treće i četvrto dete došle su nakon dugih razgovora s mužem. Međutim, da joj je neko pre rođenja prvog deteta rekao da će imati toliko dece mislila bi da je lud. Mama Allison podelila je svoje iskustvo te zna da svako zna što je najbolje za njega, ali i donosi razloge zašto bi trebali razmisliti želite li još jedno dete.

1. Već sve znate i upoznati ste sa svim situacijama
Prošli smo sve situacije s malom bebom, prve korake, dohranu i sve faze koje dete prolazi u razvoju. Međutim, kada smo došli do perioda kada je dete krenulo u školu shvatili smo da vrede sasvim druga pravila. I da je prema tome zadovoljavanje bebinih potreba zapravo vrlo lagano. Izreka kaže, mala deca mali problemi, velika deca veliki problemi.

Ponekad, kad sam suočena s društvenim mrežama i pubertetom svoje dece, hijerarhijom u društvu te nasiljem koja vlada u osnovnoj školi. Stvarno sam sretna što mogu sebi zagrliti svoju jednogodišnju bebu. Jednostavnost leči majčinu izmučenu dušu.

2. Bebe su minijaturni ambasadori dobre volje
Sa svojom zadnjom bebom čudila sam se koliko su nam stranci prilazili samo zato što je beba. Ispada da većina ljudi voli (sretne) bebe. Zanimljivo, moje troje starije dece obožavaju svoju sestru bebu. Ona je jedina stvar oko koje se svi slažu i pomaže održavati dobru porodičnu dinamiku. Njihovo obožavanje mlađe sestre ujedinjuje ih kao ništa drugo. Teško je biti ljut kada je u sobi neodoljiva beba i gleda nas sa svojim velikim i pažljivim očima.

3. Bebama je sve iznenađenje
Nedavno sam svoja tri dečaka odvela u Disney Vorld što nama predstavlja lokalno putovanje. Deca koja odrastaju u središnjoj Floridi uzimaju zabavni park zdravo za gotovo, a moja starija deca okreću očima zbog tih nekoliko sati vožnje. Ali kada smo svi otišli s bebom u Disney Vorld čak je obična vožnja na vrtešci postala zabavna.

Uhvatila sam trenutak u kojem se svi moji dečaci smeju od uha do uha kad je beba mahala i zaplakala od veselja zbog iznenađenja koje je doživela. S bebama i malom decom sve je iznenađenje. Gotovo sam zaboravila kako je posetiti Disney zabavni park s detetom koje ga nikad nije videlo. Njen entuzijazam i istinski užitak napravili su veliko veselje za sve nas.

4. Poslednja beba će vas podsetiti da su sva vaša deca jednom bile bebe
Moja deca me redovno ostavljaju emocionalno i mentalno iscrpljenom. Kad ležim noću u krevetu zbog nesanice jer razmišljam kakav sam bila roditelj ili što sam trebala napraviti, to se nikad ne događa zbog bebe.

Kada ponašanje moje dece izaziva u meni pitanje “Ko si ti i što si napravio mom detetu?”, beba me podseća na to što su nekad bili mali, samo pre nekoliko godina. Tada uspevam naći u sebi poslednje tragove strpljenja i razuma, gledajući njeno slatko lice i prisećajući se njihovih punih i okruglih obraza kada sam ih mogla staviti u svoje krilo i mnoge probleme rešiti spavanjem. Ja sam bolja majka starijoj deci jer sam i mama bebi.

5. Beba će vas podučiti sve stvari ili barem dve
Kada ste već prošli jedno roditeljsko putovanje, možete se veseliti novom. Možete znati što očekivati kada očekujete. Najbolja stvar kod bebe broj dva ili tri, posebno kod bebe broj četiri je da me naučila puno toga o roditeljstvu. Naučila sam da neke bebe rano počinju dobro spavati (a kasnije možda ne), da su neka deca lagano prilagođavaju na nošu, a neka nikako.

Nas je naše zadnje dete, prva i zadnja devojčica, naučilo kako sestra utiče na moje dečake. Uverena sam da je to što imaju sestru promenilo način na koji će postupati s ženama kasnije u njihovom životu i kako će se ponašati uopšte prema ljudima u životu.
Oni više opraštaju, imaju više strpljenja i nežniji su nakon što nam je ona došla u život. Nikad nisam mislila da će puno mlađe dete doneti toliko radosti mojoj starijoj deci. Ali kad sam ulovila jednog dečaka kako sedi s bebom u krilu i čita joj knjige te peva pesme iz crtaća “Frozen” shvatila sam da smo napravili dobru stvar kada smo našoj deci darovali još jedno dete.

Izvor: Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama