Беба на мору – шта треба да садржи путна апотека

25 маја, 2019

Сви планирају где ће провести одмор овог лета. Већина воли да се током летњих месеци одмара на мору. Ако сте новопечени родитељи и ви размишљате о томе али вам се сигурно по глави врзма много питања везаних за прво путовање са вашом бебом на море.

Препорука је да са бебом први пут кренете на море најраније са њена 3 месеца живота, јер је то период када она почиње самостално да држи главицу, па ће вам бити лакше да је носите. Такође, имали сте сасвим довољно времена да се упознате са новим чланом породице и привикнете на нови начин живота. Идеални месеци за одлазак са бебом на море су јун и септембар, јер спољашње температуре нису тако високе, а и мање су гужве на плажама.

Беба може стићи са вама до жељене дестинације аутобусом, возом, колима или авионом. Најкомфорнији вид путовања је свакако путовање авионом. Оно што је битно за ово превозно средство је да беби приликом полетања и слетања дате да пије млеко, воду или чај. То ће јој смањити осећај притиска у ушима који се јавља због промене ваздушног притиска приликом полетања и слетања авиона. За путовање аутобусом или колима је важно да се праве паузе на свака 2-3х. За путовање колима обавезно је ауто седиште за вашу бебу. Уколико путујете возом, саветујем вам да се определите за спаваћа кола, јер је то најкомфорнији вид путовања возом.

Што се тиче пртљага, тј. потребних ствари за пут, приметићете да је пртљаг сада много већи него када сте на море ишли само вас двоје. Осим гардеробе, пелена, колица, играчака, сунцобрана, за бебу је потребно спремити и путну апотеку. Путна апотека би требало да садржи следеће:

 • сируп за снижавање температуре
 • физиолошки раствор и пумпицу за носић
 • капи за нос за децу
 • за регулацију столице код пролива би требало понети пробиотик и цревни антисептик
 • раствор за оралну рехидрацију (у случају повраћања)
 • сируп и крему против алергије (антихистаминик)
 • антисептични раствор
 • антибиотску маст (ако дође до појаве огреботина)
 • ханзапласте
 • препарат за заштиту од уједа инсеката (репелент)
 • водоотпорни препарат за заштиту коже од сунца за децу са фактором заштите 50 (не препоручује се коришћење код деце
 • млађе од 6 месеци)
 • јекодерм
 • влажне марамице.

Што се тиче антибиотског сирупа, лекар би требало да прегледа дете и процени да ли је потребна антибиотска терапија. Најбоље је да уплатите путно здравствено осигурање, јер на тај начин уколико буде било потребно, имате обезбеђен преглед и потребне анализе за ваше дете. Препорука је да пар дана пред пут и током целог летовања беби дајете препарат на бази пробиотика. На тај начин се може предупредити појава пролива који настаје због промене средине. Не заборавите да понесете и топломер.

Када стигнете на море, и вама, и беби, ће бити потребно дан-два да се прилагодите промени средине. Све се прилагођава беби, тако да одлазак на плажу треба да буде у јутарњим сатима до 10х и поподневним од 17х. Период од 10 до 17х користите за ручак, спавање или предах у “дебелој” хладовини кафића или ресторана. Увече би свакако требало отићи раније на спавање, јер беби не прија гужва и гласна музика из кафића и ресторана и сигурно ће брзо заспати након дана препуног утисака.

Током дана беба би обавезно требала да носи шеширић, наочаре за сунце, и њену кожу не би требало излагати сунцу осим кад је уносите у воду. Већини беба ће се свидети брчкање у морској води. Неопходно је да беба увек буде у вашем наручју приликом уласка у море. Такође, можете за вашу бебу надувати базенћич и напунити га морском водом, то ће јој се свакако свидети. Битно је да водите рачуна о томе да јој сваки пут исперете кожу водом и обришете пешкиром након брчкања у морској води. Препорука је да брчкање у води не траје дуже од десетак минута. Ако ваша беба има 6 и више месеци, не заборавите да јој на свака два сата нанесете нови слој креме за сунчање.

Уколико су спољашње температуре високе, може се десити да због тога, као и због промене средине, ваша беба има мало слабији апетит. То не би требало да вас брине, битно је да јој понудите након оброка или између оброка већи унос течности. Уколико је ваша беба само на исхрани мајчиним млеком, немате бригу око припремања хране за њу. Уколико је на исхрани адаптираном млечном формулом, припремите довољну количину млека за одлазак на плажу или у шетњу. Ако ваша беба уноси и немлечну храну, препорука је да јој током боравка на мору дајете готове кашице, осим ако не планирате боравак у апартману и самосталну припрему оброка за целу породицу.

Да би олакшали спремање за пут, пре паковања, направите списак неопходних ствари. Изаберите жељену дестинацију, превозно средство, уплатите путно здравствено осигурање. Одлучите се за хотел или апартман и проверите колико је удаљен од плаже. Осим уобичајених реквизита за плажу, понесите и ручни фрижидер, јер тако нећете имати бригу да се спремљена храна од врућине не поквари.

Када кренете на пут, заборавите на бриге и препустите се одмору пуном утисака са новим чланом породице.

Извор: stetoskop.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама