BLW метода дохране беба – кашице су непотребне

6 јуна, 2017

BLW метода храњења (baby-lead weaning) односно “Беба вођа дохране” односи се на самостално храњење бебе од самих почетака дохране. Дакле, беба се не храни кашиком, не једе кашице, него јој се сервирају комадићи хране примерене величине које она сама може ухватити прстићима и затим ставити у уста. Наравно, бебама се даје храна примерена за њихов узраст што је нарочито важно за правилну прехрану од самих почетака дохране.

Ако се погледа уназад кроз векове, ова метода храњења и није нешто ново, односно не може се сматрати нус-производом данашњег, модерног друштва. Мајке су вековима на овај начин дохрањивале своју децу. Промене и увођење кашица, те храњење на кашичицу по препоруци педијатара започиње отприлике у 1970. годинама 20. века, а углавном се односило на Западни свет. Тада ова метода полако пада у заборав, но данас је поновно и те како актуелна.

Многи родитељи почињу да користе ову методу без знања да је реч о методи. Најчешће је ту реч о родитељима који започињу дохрану с другим или трећим дететом. Познато је да деца воле копирати старију браћу и сестре па у овом случају када добију храну једноставно раде исто што и они – прстићима узимају храну и започињу с храњењем.

Како започети с BLW методом дохране?

Ако сте одлучили да је ово права метода за храњење вашег детета, покушајте дете хранити у исто време када и ви једете. У почетку ће бити збуњено и неће му бити јасно што се заправо догађа, но с временом ће схватити када је време за оброке и копирати пример одраслих који такође једу у исто време када и дете. Свакако детету прилагодите величину хране како би је могло ухватити прстићима, али и сажвакати, дакле тзв. дечји „фингер фуд”. Код деце која тек започињу с дохраном, дакле имају око 6 месеци старости, пинцет-хват још није развијен и нису способна самостално да подигну и пренесу у уста рецимо ситно сечене комадиће тиквице, стога је за њих свакако примеренији већи комад који могу обухватити целом шаком.

Врло једноставно, пред дете, које се налази у својој столици за храњење, ставите комадиће хране. Нека их гледа, проучава, гњечи, лиже. С временом ће ставити покоји комадић у уста и схватити да је то нешто што има и укус. Дететова знатижеља природно га тера на истраживање и тако ће бити са сваком новом храном и намирницом. Дете ће пожелети да окуси шта је то, а онда кроз неко време почеће и да једе.

У почетку, нормално је и очекивано да ће се дете углавном само играти храном или је проматрати. Понекад ће можда и ухватити комадић те га лагано лизати или гњечити. У почецима дохране, дојење или адаптирано млеко још увек је ионако главни начин исхране, стога док дете у потпуности не прихвати прво један, а с временом и у одговарајућем узрасту више оброка, потребно је наставити с млечним оброцима.

Које су позитивне стране BLW методе дохране?

Ова метода дохране даје бебама могућност да самостално истражују храну. Што значи да од самих почетака имају могућност истраживања различитих текстура. Родитељи који су испробали ову врсту дохране сматрају како су њене предности многобројне и наводе како бебе након почетног чуђења, поједу све што им се сервира те не одбијају одређене врсте хране. Осим тога, на овај начин пред децу је сервирана здрава храна прилагођена њиховој доби. Родитељи такођер воле истакнути и уштеду на времену које се иначе изгуби на припрему кашица.

Постоје ли негативне стране BLW методе дохране?

И најзагриженији заговорници ове методе не могу порећи дуготрајно чишћење које предстоји након дететовog (сваког) самосталнog оброка. У почетку док дете не прихвати храну као нешто што се једе, а не гњечи и баца, много хране теком свака оброка се баца и заврши на поду, па и на зиду и другим непожељним местима.

Осим тога, поједина деца имају проблема са жвакањем хране богате гвожђем, нарочито меса. Ту је потребан опрез.

Када се дете храни кашиком, родитељи лако контролишу количину коју дете поједе, када се храни само, понекад је тешко проценити коју количину заправо поједе, а колико је завршило на поду.

Шта ако се беба почне гушити?

Нормално је бринути се да би се беба могла загрцнути већим комадом хране. Заговорници ове методе сматрају како забринутост није потребна те да је беба с могућношћу самосталног седења способна прожвакати храну. Такође сматрају како беба с обзиром на то да је “сама себи вођа дохране” самостално одлучује када и коју количину ће ставити у уста, дакле, када је сама спремна па је ризик од гушења минималан. Но, свакако, бебу и дете никад не смете оставити саме за време храњења.

Да ли је BLW метода дохране погодна за све бебе?

Већина родитеља чије су бебе биле искључиво дојене сматра како је ова метода дохране само природни продужетак процеса дојења. Осим тога, не постоји нити један разлог зашто деца храњена на бочицу не би једнако добро прихватила овај начин дохране.

Када је потребан опрез?

Посаветујете се с педијатром пре увођења ове методе ако:

– у породици имате алергије на храну, болести пробавног система и/или интолеранцију на храну

– беба има проблема с дизањем предмета односно у овом случају хране и преношењем исте у уста

– је ваша беба рођена као недоношче

Ову методу дохране подржава и препоручује Светска здравствена организација (WHО), те одсек за здравље Европске уније.

Аутор: Адријана Бакош

Извор: Клинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама