Беба од неколико месеци на мору: Малтретирање или корист? Ево шта каже педијатар

25 јуна, 2021

Многи родитељи се питају да ли да крећу на море са бебом или је, ипак, боље да остану код куће. Дуг пут, врућина, удаљеност од бебиног лекара у случају да дође до неких непредвиђених ситуација чине се као довољни разлози да одмах одустанете. Међутим, педијатри сматрају да су и бебе од само неколико месеци спремне за своје прво летовање и да ће им боравак на мору и те како пријати.

Педијатар Светлана Бацетић истиче да беби промена климе веома прија, а да морски ваздух и боравак на мору утичу на општи психофизички развој детета и јачање целог организма.

Према њеним речима, на мору је веома важно посветити пажњу нези и заштити дечје коже, јер је кожа бебе много тања од коже одраслих, смањена јој је заштитна функција, а повећана пропустљивост, производња меланина још није успостављена па је смањена заштита од УВ зрачења.

– Прво и најважније јесте избегавање директног излагања сунцу, а будите свесни и рефлексног зрачења. Дакле, ни у сенци ваша беба није заштићена, јер се сунчеви зраци рефлектују од песка, воде, бетона. Зато је веома важно да у периоду од 11 до 16 часова са бебом боравите у дубокој хладовини или у соби – саветује педијатар.

Шеширић на главу је обавезан

Према њеним речима, ако сте на мору са бебом млађом од два месеца веома је ризично да је купате у мору, јер за тако мале бебе море никако није довољно топло. Базенчићи са сланом или слатком водом су боља опција, јер се вода у њима добро загреје и на дохват су руке за чешће расхлађивање. Они треба да буду у “дебелом” хладу.

– Одојче узраста од два до шест месеци можете купати у мору под условом да је оно изразито топло. Благодети боравка на мору користите пре свега у шетњи поред обале у ранијим јутарњим и каснијим поподневним сатима. Бебе на мору обично боље и мирније спавају, нису плачљива и најчешће заспе у шетњи поред мора у колицима, што прија и родитељима да мало психички одморе. Бебу облачите у танку памучну мајицу и панталонице. На главу јој ставите шеширић са великим ободом, а на очи наочаре које штите од УВ зрачења. На колица закачите сунцобран, тако да беба све време буде у хладу – истиче др Бацетић.

Многе бебе уживају у купању у мору, али ипак то не треба да буде дуже од десет минута. Ако беба почне да се тресе крајње је време да је извадите из воде и умотате у пешкир да се угреје. Након купања морску со треба испрати са бебине коже слатком водом или макар умити бебу.

Док боравите на плажи, било да је она пешчана или каменита, дете без обзира колико је мало треба да има купаће гаће и није добро да на плажи буде голо.

– Купаће гаћице ће спречити евентуалне инфекције. Песак лако може да изиритира нежну бебину кожу, па у додиру са морском водом може доћи до инфекције. Такође, песак може ући у гениталије, као и каменчићи, нарочито код девојчица, и довести до оштећења. Уколико за воду користите специјалне пелене за купање скините их када беба изађе из воде, да би се кожа луфтирала, и обуците јој суве купаће гаћице – саветује др Бацетић.

При куповини заштитних крема, обратите пажњу да не садрже састојак са ознаком ПАБА, јер су многа деца осетљива на њега. Пре него што што почнете да користите нову крему, намажите малу површину на подлактицу бебе и пратите да се не појави осип, црвенило или свраб у наредна 24 сата. Ако нема промена на кожи, тек тада можете да користите заштитну крему: ознака на креми треба да буде СПФ 30 или више.

О чему треба водити рачуна када се бира место за одмор?

Избегавајте места која су удаљена од продавница, домова здравља, која имају проблеме са водоснабдевањем, али и урбана, бучна места, са великом фреквенцијом људи, такозване „центре свих дешавања“. Веома је важно да се одабере дестинација која има педијатра или је педијатар близу и лако доступан.

Упознавање са морем

Први пут на мору дете ће се можда уплашити од буке и таласа, па ће одбијати да уђе у воду. Ево како да га одобровољите:

– Дете никако немојте нагло и на силу да стављате у море, нити нагло са њим да скочите у воду, јер ће у вас да изгуби поверење, па ће сваки нови покушај уласка у воду бити узалудан. Будите пажљиви, стрпљиви и нежни, па ће дете заволети море.

– Прво детету поквасите ножице или седните заједно са њим у плићак. Када се дете мало навикне на воду и њену температуру, полако му квасите и остале делове тела.

– Држите бебу у наручју, окренуту лицем према себи. Код вас ће се осећати сигурно и лакше ће се опустити, а после је подстичите на посматрање око себе. На мору јој заиста много тога можете показати. Уза сва та нова искуства, дете се неће уплашити воденог пространства.

– Да би се дете осећало пријатно у мору потребно је да се и ви лепо осећате и да се не бојите. Своје позитивне емоције пренећете и на дете.

– Када дете уроните у воду, нагните га лагано према напред и оно ће рефлексно почети да маше ножицама и рукицама. Тим рефлексом дете тражи ослонац у води. Убудуће ће се овај рефлекс развити у пливачке покрете.

– Увек држите детету главицу изнад воде, нарочито ако нисте вежбали с њим урањање главице у воду. Наиме, рефлекс задржавања даха постоји до четвртог месеца живота и ако престанете да га активирате дете ће се вероватно загрцнути водом ако се накратко потопи, што може да угрози његов однос према мору.

Р.Н.

Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама