Бесплатне радионице С децом око света – пријавите се!

Поводом обележавања јубилеја 30 година постојања, Креативни центар најављује циклус радионица инспирисаних књигама С децом око света ауторке Татјане Родић, у оквиру којих ће деца упознати културе различитих земаља. Програм С децом око света децу и младе упознаје с културама света – Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије; открива њихове обичаје, песме, приче, њихову музику и језик, игре и плесове, традиционалну одећу и храну, историју и уметност. Прва радионица о Шведској, која је прошла веома успешно, одржана је 19. јануара.

Бесплатне радионице намењене деци у узрасту од 7 до 9 година само су једна у низу активности које Креативни центар припрема за 2019. годину, када се навршава тридесет година од објављивања прве књиге ове издавачке куће – сликовнице Мачка, коју је написао Симеон Маринковић, а илустровао Добросав Боб Живковић.

У издању Креативног центра пре двадесет година објављена је књига С децом око света Татјане Родић, коју је илустровао Душан Павлић.

„Свест о потреби за оваквим програмом јавила се почетком деведесетих година, у време које је на овим просторима обележено изразитом међуетничком и међукултурном нетолеранцијом. Пошли смо од претпоставке да рано упознавање са различитим обичајима и погледима на свет може допринети развоју отвореног и толерантног духа код деце, а да сазнавање о различитости култура представља корак ка њиховом прихватању и разумевању богатстава која оне носе“, наводи ауторка у предговору ове збирке. Књига С децом око света добила је 1998. године две Награде Невен – за најбољу илустрацију и за најбољу књигу из области популарне науке. Наставак ове збирке – С децом око света 2 – објављен је 2006. године. Читајући књиге С децом око света, читаоци крећу на путовање кроз 40 земаља (22 у првој и 20 у другој књизи), упознају њихове основне географске, природне, друштвене и културне одлике и вредности, као и народе који у њима живе.

Обе књиге С децом око света доживеле су до данас више издања и омиљене су међу децом, родитељима и васпитачима. Оно што је кључно за њихов дугогодишњи успех јесу непролазност и универзалност теме – пружају подстицај и основу за развијање отвореног и толерантног духа код деце. Оне представљају добар почетни корак у мотивисању деце да сазнају нешто више о свету у којем живе и могу да им послуже као путоказ за његово разумевање и прихватање без подозривости и страха од другачијих обичаја, навика и веровања.

„Учећи о другима, деца проширују видике и стварају сопствени поглед на свет, отворен према новом и другачијем. Истовремено она боље упознају себе и стичу снажно осећање самопоштовања; захваљујући томе, пријатно им је када се нађу међу онима који су другачији од њих. Код деце се развија способност саосећања с другима и отклањају се предрасуде: суочена с њима, она бране и себе и друге, као и када се суоче с неправедним понашањем“, истиче ауторка Татјана Родић, професорка енглеског и немачког језика. Ауторка је и мултикултурног програма С децом око света, намењеног различитим узрастима. Она је и директор школе страних језика К-Е-Н-Т-Е, која је основана 1999. године са жељом да деци и младима пружи простор за слободно и креативно изучавање других земаља и култура.

Радионице ће се одржавати једном месечно у Клубу књижари Креативни центар у Македонској 30 у Београду и водиће их ауторка књига С децом око света. Пријаве су обавезне, а више информација о радионицама можете добити слањем мејла на bookmaster@kreativnicentar.rs