Bez dela norme ostaje 2637 nastavnika

30 avgusta, 2022

Broj prekobrojnih nastavnika u osnovnim i srednjim školama širom Srbije poznat je i za ovu godinu, pa je tako bez dela časova i norme ostalo njih 2.637, pišu Novosti.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sa nepotpunim radnim vremenom radi ukupno 12.100 nastavnika.

Foto: Canva

S druge strane, u sindikatu kažu da, prema podacima Ministarstva prosvete, slobodnih radnih mesta ima 42.112, ali su to većinom delimične norme, a ne mesta s punim fondom časova. Međutim, na tom spisku su svi oni koji ne postoje u sistemu, kao što su nastavnici matematike, fizike i nemačkog jezika, takođe tu su i mesta na kojima rade trudnice i porodilje, neko ko je bolestan…

Nastavnici koji su tehnološki višak u svojoj školi konkurišu za posao u drugoj obrazovnoj ustanovi u kojoj je upražnjeno odgovarajuće radno mesto. Oni imaju prednost u odnosu na kolege koje tu već predaju, ali su zaposleni na određeno vreme. Takođe, oni koji su izgubili deo norme, nadoknađuju te časove u nekoj drugoj školi u kojoj nema nastavnika određenog predmeta.

Podaci Unije sindikata prosvetnih radnika pokazuju da je od 2015. godine raspoređeno oko 30.000 nastavnika. Podaci pokazuju i da je više od 14.000 nastavnika koji su radili na određeno dobilo stalan posao, s tim da je njihovo zapošljavanje išlo po fazama. Sada je na redu šesta faza zapošljavanja na upražnjena radna mesta, a ministar Branko Ružić najavio je da će uskoro biti objavljen konkurs za još 2.553 radnih mesta u okviru šeste faze.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika objašnjavaju za Novosti da će prosvetni radnici koji ne nađu novi posao u narednih godinu dana primati 65 odsto od plate, samo ukoliko su pre gubitka posla imali punu normu. A ukoliko se ne zaposle ponovo, te definitivno ostanu tehnološki višak, dobiće otpremninu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama