Без образовања нема снаге за бољу будућност

26 новембра, 2018

Организација Мали свет Канада из Торонта покретач је хуманитарне акције за децу Змај бели књиге дели, у оквиру које ће седам школа и домова за децу у Србији и Републици Српској до краја године добити на поклон књиге намењене средњошколцима. Циљ ове акције јесте оплемењивање библиотека новим садржајима како би се млади приближили писаној речи и упознали са издањима савремених аутора.

О хуманитарној акцији Змај бели књиге дели, као и о раду, циљевима и плановима хуманитарне организације Мали свет Канада разговарали смо са Зораном Церовићем, извршним директором те организације.
Како је дошло до идеје за акцију Змај бели књиге дели, као и до сарадње с Креативним центром?
Идеја о акцији с Креативним центром постоји већ неко време. С обзиром на то да је фокус хуманитарне организације Мали свет Канада пружање помоћи у образовању талентованих угрожених малишана, спој с Креативним центром био је сасвим природан, јер је тај издавач врло познат и цењен бренд, светског ранга по садржају својих издања и квалитету опреме. Једино се постављало питање око тога како акцију уобличити. Посета Србији у октобру ове године, као и Дому Јефимија у Крушевцу, где Мали свет стипендира двоје средњошколаца, непосредно је инспирисала ову акцију. Одлучили смо да пружимо помоћ у опремању библиотека новим књигама. У разговору с директорима Креативног центра врло је лако постигнут договор и тако је акција отпочела.
Како је акција конципирана и коме је намењена?
Књиге су намењене школским библиотекама и библиотекама домова. Садржаји су прилагођени средњошколском узрасту. Креативни центар је саставио листу књига прилагођену средњошколском узрасту и обезбедио књиге по цени израде. Ради се о најновијим издањима белетристике и књига из области популарне науке. Мали свет Канада ће изабрати школе које ће добити помоћ и финансираће целу акцију, а заједно с Креативним центром планирамо њен даљи ток.
Прва акција у оквиру овог пројекта је већ спроведена – књиге су почетком новембра дониране Дому Јефимија у Крушевцу. Какве су биле реакције?
Најбоље би било да то питате малишане у Дому. Према информацијама нашег сарадника у Крушевцу Братислава Томашевића, који је координисао акцију, и директорâ Креативног центра Љиљане Маринковић и Дејана Беговића, интересовање је превазишло сва наша очекивања. Веома смо срећни због тога.
Шта су следећи кораци у овој акцији?
Шест школа и домова добиће пакете до краја године. Биће то првенствено школе које похађају стипендисти Малог света у Србији и у Републици Српској. Гораждевац, Косовска Митровица, Бањалука, Панчево су први на листи. Управа МСК-а одлућиће о томе наредних дана.
Надамо се да ћемо 2019. прикупити још средстава за ову акцију како би она обухватила што више школа. То ће свакако зависити од подршке коју ћемо добити од наших људи и организација широм света. Зато апелујемо на све читаоце да се укључе или да укључе оне који могу помоћи. Помоћ се може упутити онлајн, једноствано, сигурно и директно за ову акцију, на страници www.malisvetkanada.org/donate
Тим Малог света Канада с фантастичним тимом Креативног центра ради на припреми стратегије да информације о акцији Змај бели књиге дели стигне на све меридијане на прави начин и да се наши људи инспиришу да помогну своју средњу школу и ову акцију.

Зашто сте се одлучили баш за слоган Змај бели књиге дели?
Змај је симбол Малог света Канада. Нема тог детета које му се не радује, а може и далеко да се вине. Да се види. Да пробуди наду. И не само да је пробуди – може да врати веру у лепшу будућност. И наш змај то и ради. До сада је полетео 39 пута. Овог пута дели књиге, те отуда идеја за слоган. Предложио сам то сарадницима у Креативном центру и њима се допало.
Како је настала организација Мали свет Канада и који су њени циљеви?
Хуманитарна организација Мали свет Канада (МСК) настала је у априлу 2017, на иницијативу садашњег председника Предрага Стојковића. ЦЕРАиТ (www.cerait.com), тим који водим, поставио је основну ИТ инфраструктуру, веб сајт, форум, онлајн апликације за стипендије и онлајн уплату донација, као и за праћење пословања. Окупили смо групу пријатеља, укључујући Ивану Ђорђевић, уредницу Новина ТОРОНТО, нашег најчитанијег листа у Канади (www.novine.ca), одржали Оснивачку скупштину и кренули са акцијом. Све је било утемељено на добровољној основи и ентузијазму чланова МСК-а и Управе и сарадника у Србији.
Циљ нам је да помогнемо талентованим и успешним младим људима из Србије и Републике Српске, из социјално угрожених породица, који, и поред значајних резултата што их постижу, нису у могућности да се на прави начин школују, а самим тим ни да напредују и добију могућност да искористе своје капацитете. Стипендирањем деце желимо да им омогућимо да се што више остваре у областима у којима су најбоља. То значи да смо првенствено окренути образовању деце.
Мали свет Канада обезбеђује платформу за то да се они којима је помоћ потребна и они који могу да помогну споје и да се помоћ упути директно, сигурно, транспарентно у праве руке. Без посредника. МСК ништа не одбија од уплата. МСК проверава податке и подстиче и успостављање контаката са стипендираним малишанима, што даје још једну немерљиву димензију целом пројекту #zaosmeh.
У вашим акцијама акценат је пре свега на помоћи у образовању – због чега сте то одабрали као фокус?
Свако дете има право на образовање и развој личности, талената и капацитета. То право је утемељено у међународним конвенцијама и Уставу Републике Србије.
Сматрамо да су снага и прогрес у знању, а будућност наше нације у малишанима. Без знања нема снаге за ту будућност. У свету је много деце која су угрожена, без помоћи друштва. Она не могу да се образују у мери у којој то желе и не могу да искористе таленте које имају, што значи да немају шансу за срећну будућност. То застрашује и поражава.
Образовање је на првом месту и ово стално понављамо. Свакако да и други елементи одлучују о избору стипендисте (социјално стање, породична ситуација, услови живљења итд.), али ако дете нема капацитете да буде одличан ђак, неће моћи да буде на листи стипендиста.
Постоје многе организације које помажу болеснима и онима што живе у лошим условима, па смо ми због тога одлучили да се усредсредимо на децу, омладину, студенте, оне који су жељни знања.
У временима у којима је културе све мање, а самим тим ни образовање није баш на цени, у ери неких чудних моралних и културних вредности, решили смо да направимо један мали свет у којем нема ни политике ни подела, где владају змајевска правила, где се боримо за дечји осмех и покушавамо да деци вратимо наду у боље сутра.
Какви су даљи планови организације Мали свет Канада?
Планови су змајевски, што значи да имамо много идеја које чекају остваривање, креативни смо и уживамо свим срцем у овоме што радимо. Сматрамо да поента није само у циљу него и у начину на који ћемо до њега доћи. Крајњи циљ је тренутно удаљен астрономских 400.000 корака, а ми смо тек четрдесетак првих направили, али значајних… Корак по корак, упорно, уз подршку коју свакодневно добијамо с различитих страна, надамо се да ћемо једног дана до њега и стићи… Корак по корак…
У плану су разна дружења и манифестације на којима ћемо даље промовисати Мали свет Канада непосредно, али врло интензивно. Путем активне онлајн кампање информисаћемо наше људе у Канади, Америци и свуда у свету и мотивисаћемо их да помогну. Покушаћемо да будемо занимљиви и да оно што радимо буде оригинално и препознатљиво.
На који се начин људи могу придружити вашим активностима?
Отворени смо за сваку врсту сарадње, за предлоге и идеје, наравно под претпоставком да постоји и план за њихову реализацију. Заинтересовани се могу јавити са идејама и предлозима на наш е-маил: info@malisvetkanada.org.
Надамо се да се можемо повезати, сјединити и сложити на нивоу будућности коју остављамо малишанима, тако што ћемо им дати шансу за образовање, које им је сада у великој мери ускраћено из економских разлога. Надамо се, јер је враг однео шалу…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама