Без штрајка просветних радника 16. октобра, синдикати прихватили предлог Министарства просвете

“Након консултација са одборима и чланством, репрезентативни синдикати су донели одлуку да прихвате документ Протокола, који је предложила Влада Републике Србије.”, наводи се у допису који су четири репрезентативна синдиката просвете упутила Влади Републике Србије.

Foto: Canva

Подсећамо, у предлогу понуђеног протокола који је упућен синдикалним руководствима на изјашњавање, како је писао портал Данас, Влада Србије се обавезује да повећа плате запосленима у просвети за 10 одсто од јануара 2024. године, као и да се повећа коефицијент за одељењско старешинство од јануарске плате са четири на седам одсто.

Влада је предложила и да се, такође од јануарске плате, увећа коефицијент по основу стручног усавршавања и професионалног развоја наставника, васпитача и стручног сарадника, и то за педагошког саветника пет одсто од основне плате, за самосталног педагошког саветника седам одсто, за вишег педагошког саветника 10 одсто од основне плате, а за високог педагошког саветника 12 процената.

“Наведено у Протоколу мора бити и реализовано у дефинисаним роковима. Очекујемо заједничке активности, како би потписано, било и спроведено у систему образовања у циљу побољшања положаја свих запослених у просвети, а за добробит друштва у целини.”, истиче се у данашњем допису који су синдикати упутили Влади Србије.

Како наводе, “потписивањем овог Протокола престају разлози за покретање штрајка најављеног за 16. октобар 2023.”