Bez štrajka prosvetnih radnika 16. oktobra, sindikati prihvatili predlog Ministarstva prosvete

“Nakon konsultacija sa odborima i članstvom, reprezentativni sindikati su doneli odluku da prihvate dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije.”, navodi se u dopisu koji su četiri reprezentativna sindikata prosvete uputila Vladi Republike Srbije.

Foto: Canva

Podsećamo, u predlogu ponuđenog protokola koji je upućen sindikalnim rukovodstvima na izjašnjavanje, kako je pisao portal Danas, Vlada Srbije se obavezuje da poveća plate zaposlenima u prosveti za 10 odsto od januara 2024. godine, kao i da se poveća koeficijent za odeljenjsko starešinstvo od januarske plate sa četiri na sedam odsto.

Vlada je predložila i da se, takođe od januarske plate, uveća koeficijent po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, i to za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate, a za visokog pedagoškog savetnika 12 procenata.

“Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini.”, ističe se u današnjem dopisu koji su sindikati uputili Vladi Srbije.

Kako navode, “potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka najavljenog za 16. oktobar 2023.”