Биће вам драго да чујете од чега (између осталог) зависи будућа СРЕЋА вашег детета

Свака породица има своју динамику и своја правила. Док ћете у неком дому видети петогодишњака како поставља сто за ручак и прави себи сендвич, у другом ће мама то радити за тинејџера. Добро позната мантра “нарадиће се кад порасте, не мора док ја могу” код нас још увек има дубоке корене. А маме као маме, чине деци најбоље што умеју, не знајући да им тиме понекад уопште не помажу. Напротив.

Foto: Canva

Оно што је кључно у укључивању деце у кућне послове јесте да се они у дому не посматрају као терет и мука. Ако нас дете чује како се свађамо ко је синоћ опрао судове а ко изнео смеће, аутоматски ће поверовати да су те обавезе нешто што по сваку цену треба избегавати. И то ће и радити,

Међутим, наука је открила нешто сасвим другачије, а то је да заправо СРЕЋА деце зависи, између осталог, од тога колико обавеза у кући имају. А задатак родитеља је да пронађу равнотежу и оптималан број.

И ма колико се деца жалила кад их замолите да нешто ураде, послови у кући заправо су за њих изузетно велика и важна ствар. Ово због тога што деца која рано почну да обављају кућне послове (у складу са својим узрастом) расту у здравије и срећније одрасле људе, од оних који нису имали никакве обавезе у детињству. Поред тога, постају и успешнији.

А како то срећа може зависити од кућних послова?

Треба пронаћи равнотежу

То што су деца која имају одређени број обавеза код куће срећнија и успешнија од вршњака који их немају, не значи да треба детету да натоваримо генерално спремање стана сваког викенда.

Према студији рађеној 2013, деца која добијају превише посла код куће, склонија су депресији. Укратко, ако претерујете и очекујете од деце превише, то код њих ствара стрес уколико не могу да постигну све што сте замислили да треба да ураде, а уз то заврше и домаће задатке, оду на тренинг и друже се.

Због тога је важно да пратите своје дете али и неке смернице о томе који су узрасно адекватни кућни послови за њега (или њу). Доделите им неколико и из године у годину, полако, подижите лествицу. Деца ће се, схватајући колико је њихов допринос породици битан, као и то колико су много ствари у стању да ураде, осећати добро у својој кожи, а самопоуздање ће им порасти. Поред тога, кућни послови су навика. Ако се зна да је изношење смећа сваког јутра обавеза вашег деветогодишњака, то ће му постати рутина једнако као прање зуба или намештање кревета.

Када почети?

Родитељи често мисле да су им деца премала да би било шта помогла у кући. Али, то углавном није истина.

Према студији старој 20 година, кад деца почну да раде кућне послове у узрасту између треће и четврте године, већа је шанса да ће ту навику сачувати и када буду тинејџери. А деца која у се на време укључила у кућне обавезе имала су веће шансе да заврше факултете, имају већи IQ, боље односе у породици и са пријатељима и мањи ризик од тога да ће конзумирати наркотике.

Али, ако би се родитељи пробудили тек кад би њихова постала тинејџери, па би тад почели од њих да очекују да се укључе, студија није открила никакве позитивне ефекте на каснији живот и успех код те деце.

Наравоученије: што пре укључите децу у кућне послове, боље за њих. Осим тога, њихови партнери ће вам сутра бити на томе захвални.