Biće vam drago da čujete od čega (između ostalog) zavisi buduća SREĆA vašeg deteta

10 septembra, 2022

Svaka porodica ima svoju dinamiku i svoja pravila. Dok ćete u nekom domu videti petogodišnjaka kako postavlja sto za ručak i pravi sebi sendvič, u drugom će mama to raditi za tinejdžera. Dobro poznata mantra “naradiće se kad poraste, ne mora dok ja mogu” kod nas još uvek ima duboke korene. A mame kao mame, čine deci najbolje što umeju, ne znajući da im time ponekad uopšte ne pomažu. Naprotiv.

Foto: Canva

Ono što je ključno u uključivanju dece u kućne poslove jeste da se oni u domu ne posmatraju kao teret i muka. Ako nas dete čuje kako se svađamo ko je sinoć oprao sudove a ko izneo smeće, automatski će poverovati da su te obaveze nešto što po svaku cenu treba izbegavati. I to će i raditi,

Međutim, nauka je otkrila nešto sasvim drugačije, a to je da zapravo SREĆA dece zavisi, između ostalog, od toga koliko obaveza u kući imaju. A zadatak roditelja je da pronađu ravnotežu i optimalan broj.

I ma koliko se deca žalila kad ih zamolite da nešto urade, poslovi u kući zapravo su za njih izuzetno velika i važna stvar. Ovo zbog toga što deca koja rano počnu da obavljaju kućne poslove (u skladu sa svojim uzrastom) rastu u zdravije i srećnije odrasle ljude, od onih koji nisu imali nikakve obaveze u detinjstvu. Pored toga, postaju i uspešniji.

A kako to sreća može zavisiti od kućnih poslova?

Treba pronaći ravnotežu

To što su deca koja imaju određeni broj obaveza kod kuće srećnija i uspešnija od vršnjaka koji ih nemaju, ne znači da treba detetu da natovarimo generalno spremanje stana svakog vikenda.

Prema studiji rađenoj 2013, deca koja dobijaju previše posla kod kuće, sklonija su depresiji. Ukratko, ako preterujete i očekujete od dece previše, to kod njih stvara stres ukoliko ne mogu da postignu sve što ste zamislili da treba da urade, a uz to završe i domaće zadatke, odu na trening i druže se.

Zbog toga je važno da pratite svoje dete ali i neke smernice o tome koji su uzrasno adekvatni kućni poslovi za njega (ili nju). Dodelite im nekoliko i iz godine u godinu, polako, podižite lestvicu. Deca će se, shvatajući koliko je njihov doprinos porodici bitan, kao i to koliko su mnogo stvari u stanju da urade, osećati dobro u svojoj koži, a samopouzdanje će im porasti. Pored toga, kućni poslovi su navika. Ako se zna da je iznošenje smeća svakog jutra obaveza vašeg devetogodišnjaka, to će mu postati rutina jednako kao pranje zuba ili nameštanje kreveta.

Kada početi?

Roditelji često misle da su im deca premala da bi bilo šta pomogla u kući. Ali, to uglavnom nije istina.

Prema studiji staroj 20 godina, kad deca počnu da rade kućne poslove u uzrastu između treće i četvrte godine, veća je šansa da će tu naviku sačuvati i kada budu tinejdžeri. A deca koja u se na vreme uključila u kućne obaveze imala su veće šanse da završe fakultete, imaju veći IQ, bolje odnose u porodici i sa prijateljima i manji rizik od toga da će konzumirati narkotike.

Ali, ako bi se roditelji probudili tek kad bi njihova postala tinejdžeri, pa bi tad počeli od njih da očekuju da se uključe, studija nije otkrila nikakve pozitivne efekte na kasniji život i uspeh kod te dece.

Naravoučenije: što pre uključite decu u kućne poslove, bolje za njih. Osim toga, njihovi partneri će vam sutra biti na tome zahvalni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama