Кућни послови за децу различитих узраста

Скоро све породице очекују од деце да на неки начин допринесу породичном животу. Понекад деца доприносе тако што, сваки дан или једном недељно, раде послове везане за одржавање куће, док у неким породицама деца помажу само када родитељи то од њих траже. У сваком случају, ангажовање деце у одржавању куће корисно је за све


Учествујући у кућним пословима, деца уче како да брину о себи, кући и породици. Уче вештине које ће им користити када порасту, као што су припремање хране, чишћење, организација…

Поред тога, развијају вештине одржавања односа са другима, као што су јасна комуникација, преговарање, сарадња и тимски рад.

Када деца доприносе породичном животу, то им помаже да осете да су способна и одговорна. Чак и када раде неки посао који баш и не воле, биће задовољни што су истрајали када заврше.

Када чланови породице деле кућне послове, то им помаже да боље функционишу и смањује породични стрес. Када и деца помажу, послови се завршавају брже и раније, а родитељи имају мање обавеза. Тако чланови породице имају више времена за дружење и забавне активности.

Како да укључите децу у кућне послове

Најважније је да за дете изаберете посао који је важан, а одговара његовом узрасту и способностима. Ако је посао претежак за дете, то ће га фрустрирати и деморалисати, а може бити чак и опасно. С друге стране, ако је посао прелак, биће му досадан.

У обављању кућних послова могу вам помагати и мала деце, докле год им дајете послове оговарајуће узрасту. Они могу да раде једноставне ствари, на пример да брину о својим играчкама. Када деци дајете овакве обавезе, она уче да је њихов допринос значајан.

Такође је важно да детету препустите кућни посао или задатак којим ћете га укључити и у бригу о самој породици. Најједноставније је да помаже у постављању и расклањању судова после оброка. Кроз овакве послове деца развијају свест о одговорности и добијају прилику да дају свој допринос.

Када дете довољно порасте, можете организовати породични састанак како бисте разговарали о кућним пословима. Састанком ћете потврдити став да цела породица доприноси функционисању куће. Деца старија од шест година могу сама да одлучују о томе које послове би волела да раде.

Дете можете мотивисати да ради кућне послове на следећи начин:

Обављајте кућне послове заједно док дете не буде спремно да их ради само;

Договор о томе ко је задужен за који посао мора бити јасан – запишите га како би вам било лакше да запамтите;

Разговарајте о томе зашто је важно да се одређени кућни посао уради;

Заинтересујте се за то како ваше дете ради неки посао;

Похвалите позитивно понашање;

Користите табелу да бисте лакше пратили обављање послова и уведите мале награде као што су бирање ТВ програма или породичног оброка.

Када дете често охрабрујете, оно ће бити заинтересовано да вам помогне. Ако је дете неуспешно први пут када покуша да уради неки кућни посао, објасните му процес поново како би следећи пут било успешније. Наставите да га охрабрујете – за дете је и то вид награде.

Џепарац за обављање кућних послова

Када кућне послове повежете са џепарцем, можете се наћи у ситуацији да преговарате о томе колика је вредност кућих обавеза. Такође, то се може негативно одразити на идеју да у породици сви чланови треба да обављају кућне послове и да је дужност свих да помогну.

Међутим, ако џепарац мотивише ваше дете, онда наставите да примењујете ту тактику. Уколико знате да дете штеди за нешто посебно, можете га повремено и наградити додатним новцем за обављање додатне обавезе.

Ако решите да детету дајете џепарац у замену за обављање кућних обавеза, јасно му објасните шта треба да уради како касније не би било забуна или преговарања.

У неким породицама кућни послови нису везани за џепарац, али деца могу понекад да добију новац ако обаве додатни кућни посао.

Кућни послови за децу различитих узраста

Деца у кући могу да помогну на разне начине. На пример, њихов посао може да буде само да изађу напоље да се играју кад одрасли морају да обаве неке крупније послове у кући. Старија деца у неким породицама помажу око млађе деце тако што их забављају, играју се са њима, штите их и сл.

Ево неких идеја за кућне послове за децу различитих узраста.

2-3 године
Сређивање играчака и књига;
Качење одеће на вешалице;
Постављање стола за оброке.

4-5 година
Постављање стола за оброке;
Помоћ у припремању хране, уз надзор одрасле особе;
Припрема чисте одеће за слагање (разврставање у гомиле за сваког члана породице);
Помоћ при куповини намирница и распоређивање намирница после куповине;
Помоћ у ширењу веша (додавање влажне одеће).

6-8 година

Заливање баште и кућних биљака;
Храњење кућних љубимаца;
Прање лавабоа у купатилу, брисање кухињског стола, брисање подова и изношење ђубрета;
Помоћ у ширењу и слагању чистог веша;
Слагање тањира и есцајга;
Помоћ у избору оброка и куповини намирница;
Помоћ у припремању и сервирању хране, уз надзор одрасле особе.

Дете можете мотивисати и тако што ћете дозволити да, у складу са променама интересовања, повремено мења послове. Тако ћете добити и праведну ротацију обавеза међу члановима породице.

Извор: Одрастање