Блиц: Кризни штаб најближе опцији да распуст траје око месец дана

новембар 13, 2020

Уколико не буде битних измена, а како ствари сада стоје, ђаци се са тренутног мини распуста враћају на наставу у понедељак. Ипак, до значајних промена могло би доћи око термина и дужине редовног зимског распуста, сазнаје “Блиц”.

 

Кризни штаб на последњој, јуче одржаној седници, разматрао је нове мере међу којима и обавезно ношење маски на отвореном. Ова мера ће посебно морати да се поштује у пешачким зонама. Међутим, дискусије као ни различитих ставова око просвете – није било. Како “Блиц” сазнаје на седници није било говора о продужењу мини распуста који се практично, данас завршава.

Објављивање нових мера, а за које је познато да се тичу рада кафића, ношења заштите, требало би да буде до недеље. Саговорник “Блица” из Кризног штаба каже да уколико се до тада “нешто драстично не измени, остаје се при досадашњој одлуци да нема продужења тренутног тродневног распуста”.

Вeлика измена на зиму

Међутим, разговора на Кризном штабу јесте било о трајању редовног зимског распуста. Постављено је питање да ли да буде у исто време на територији целе Србије. Коначна одлука још није донета, али је Кризни штаб најближе опцији да распуст траје око месец дана. Практично, да почне око 19. децембра и заврши до 21 јануара. Ови термини били би јединствени за целу Србију јер су до сада школе у Војводини и централној Србији имале различите датуме распуста.

Затварање школа је последња опција за коју се у Кризном штабу надају да неће ни доћи на ред. Школе и вртићи показало се нису били место заражавања, нити озбиљнијег преноса вируса. Отуда су бројке оболелих, међу ђацима и наставним особљем, нису алармантне.

На нивоу школа раније је утврђен механизам по ком уколико једно дете оболи настава се наставља, али уколико их је двоје што указује да је дошло до преноса, цела група наредних 15 дана прати наставу онлајн.

Последњи пресек оболелих у образовним установама

Према последњим објављеним подацима, у предшколским установама било је 12 оболелих малишана, што је 0,005 одсто од укупног броја (224.000) док је запослених оболело 82 од 30.200.

У основним школама у Србији има заражених укупно 298 ђака од 524.000 што је 0.057 одсто.

Међу запосленима и наставним особљем више је оболелих у основним школама и то 297 од 31.628 док је у средњим школама од 68.082 запослених њих 126 има присуство Ковида 19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Блиц: Кризни штаб најближе опцији да распуст траје око месец дана

  1. Снежа просветар каже:

    Како да се добију валидне бројке кад децу не тестирају? Имају респиратор, стомачне тегобе, прође их брзо… А нико их не тестира!

  2. Aleksa каже:

    Niko ih testira decu jer im nisu važni ljudi koji rade u školama. Zar ne vidite da samo pričaju kako se deca ne zaražavaju? Ili, ako se zaraze prođe bez problema.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама