Blokirani računi 50 škola blokirali i otpremnine

19 avgusta, 2018

Zbog neizmirenih obaveza, za koje sredstva obezbeđuju lokalne samouprave, blokirani su računi 50 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, što ne samo da otežava rad tih obrazovnih ustanova već i onemogućuje Ministarstvo prosvete da isplati otpremnine zaposlenima koji odlaze u penziju.
Ovaj problem ima i naša čitateljka koja posle 35 godina rada u kruševačkoj OŠ „Vladislav Savić Jan“ i penzionisanja na otpremninu čeka 13 meseci. Međutim, niti škola ima način da joj isplati novac, niti Ministarstvo prosvete to može da sprovede, jer bi uplatom sredstava za otpremnine na blokirane račune škola sva sredstva bila preusmerena u prinudnu naplatu.
U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je u prethodnim godinama ovaj problem prevazilažen usvajanjem odgovarajućeg zaključka Vlade o davanju saglasnosti da se za osnovne i srednje škole čiji su računi u blokadi, omogući izuzeće od prinudne naplate, odnosno otvori podračun kod Uprave za trezor za sredstva za otpremnine zaposlenih u tim školama koji odlaze u penziju.
– Ministarstvo prosvete je ove godine pokrenulo inicijativu za usvajanje navedenog zaključka, a sredstva za isplatu otpremnina su obezbeđena u budžetu. Međutim, zbog promena u Ministarstvu finansija koje daje saglasnost na predlog zaključka, neophodno je bilo ponoviti proceduru da bi taj dokument bio usvojen – ističu u Ministarstvu.
Oni očekuju pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i napominju da su Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo već dali pozitivnu ocenu, što će, kako kažu, omogućiti usvajanje zaključka i time u najkraćem roku rešiti problem isplata otpremnina za odlazak u penziju zaposlenima u blokiranim školama.
Izvor: Danas/ Prosvetni informator

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama