Mršavo, gojazno ili optimalno? Kako da izračunate da li vam je dete normalne težine

1 maja, 2021

Deca su različita. Neka malo mršavija, druga malo krupnija. Neka su visoka, druga sporije rastu. I to je potpuno normalno. Ipak, postoje neke granice čije prelaženje ipak treba da upali lampice. Da biste izračunali indeks telesne mase svog deteta i to da li je njegova težina u normalnih okvirima, poslužite se ovom formulom:

 • prvo, „stavite” visinu na kvadrat. Npr, ako je dete visoko 1,15 m, onda izračunajte 1,15 h 1,15 = 1,3225
 • zatim uzmite težinu u kilogramima i podelite je sa prethodno izračunatim kvadratom visine. Recimo ako je dete visoko 1,15 m, a teško 18,4 kg, onda je formula 18,4/1,3225. To znači da je BMI 13,9.

Šta sad s tim?


Pa, ovde pogledajte da li se indeks vašeg deteta, u zavisnosti od godina, kreće u okviru krivih. Centralna, podebljana kriva predstavlja optimalan indeks telesne mase, a sve što je u okvirima ostalih krivih isto je prihvatljivo iako ni gornja ni donja granica nisu baš poželjne.

Ovde – za dečake.

Ovde – za devojčice.

BMI ima tendenciju pada u predškolskom uzrastu, a zatim raste u odraslom dobu. To se i na grafikonima jasno vidi. Ono što je za roditelje važno da znaju jeste da, ako je dete iznad najviše krive (95th) na osnovu svojih godina, pola, težine i visine, onda je ono u vrlo velikom riziku da oboli od dijabetesa tip 2, a ako je na 85th ili iznad, proverite sa svojim pedijatrom da li možda detetu treba kontrolisati šećer.

Ipak, imajte na umu – BMI samo daje neke smernice i nikako ne mora da znači da vaše dete ima problem. Ako ste zabrinuti, evo još nekoliko saveta:

Obratite pažnju na navike svog deteta, bez obzira na brojke: Da li se osećaju dobro u svom telu? Da li se kreću lako, radosno, obavljajući bez problema aktivnosti koje vole? Da li jedu raznovrsnu hranu? Naravno da deca uvek traže kolače i grickalice, ali da li prate neki porodični obrazac i raspored obroka, unoseći svakog dana i dovoljno povrća, voća, žitarica i mesa?

Uvedite neke promene kao porodica. Zajednički, porodični obroci, planirane užine, dovoljno sna neke su od važnih navika koje treba da usvoji svaka porodica.

Razgovarajte sa decom lepo. Neka znaju da je njihovo telo dobro baš takvo kakvo je, ali da se u vašoj porodici veoma ceni zdrava ishrana i zdrave navike.

Priredila: A. I.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Mršavo, gojazno ili optimalno? Kako da izračunate da li vam je dete normalne težine

 1. Lana Glibic kaže:

  Zdravo,
  Moja cerka ima 12 godina 163cm i 46kg. Za jako kratko vreme dobila je oko 4kg a ovoliko je viska vec mesecima. Malo izgleda debeljuskasto a ne mrsavo. Sta da radim?

  1. Lana Glibic kaže:

   Zaboravila sam da dodam da joj se bas vidi salo, ima velik podbradak a budine su joj kao moje. Proveravala sam njen BMI i kazu da je normalan ali meni ne deluje tako.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama