БПС: Е, децо моја, моји просветни радници!

СИМУЛАЦИЈА
Е, децо моја, моји просветни радници! Опет баба мора да вам нешто исприча:
Прво је кренуло са шушкањем да ће се у основним школама проба мале матуре одржати средином априла. Добро, средина сваког месеца пада око петнаестог, те је било логично што се говоркало да ће бити 15. и 16. Питали се људи међусобно, ко је рекао да ће бити баш та два дана, свуда је одговор био: „Неко је рекао.“
Teacher receiving an apple from student
Онда је тај НЕКО то рекао медијима, па су сви медији о томе писали, а директори и запослени и даље нису добијали информацију о датумима. Звали Школске управе, ни тамо нико није знао тачно, увек је одговор био: „Прочитали смо у новинама.“
КО је новинарима дао ту информацију, а није сматрао за сходно да обавести оне који ће учествовати у припреми и извођењу пробе мале матуре?
У петак, 8. априла поподне, школе су најзад добиле мејл са обавештењем. У том мејлу је писало оно што је пар сати раније објављено на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Опет се показало да новинари пре сазнају од самог министарства!?
Питам се ја, да није можда министарство прочитало у новинама? Ако је и тако, могли су раније јавити школма, јер су новинари већ одавно „испрали“ причу о датуму за пробни завршни.

У истом обраћању, министарство пише : “Школе које нису у могућности да пробни завршни испит реализују 15.  и 16. 04. 2016. године због раније, Годишњим планом рада, планираних активности, исти ће реализовати према својим  могућностима у недељи која следи, односно у периоду од 18. до 22.04.2016. године.“

Господо просветари, ви и даље дозвољавате да се неко с вама игра лудог и збуњеног?
Трчите данас да организујете дежурство за петак и суботу, померате такмичења, кривите директоре, једни друге…
И ко ће и како да спречи децу из Дрлупе Доње, која ће пробни тест радити 15. и 16. да преко фејса јаве задатке  с пробног завршног, деци из Дрлупе Горње, која ће радити исте тестове „у периоду од 18. до 22.04.2016.“?
Хоће ли за то бити криви и одговорни просветни радници? Директори школа? КО ће бити одговоран за то ако они који пробни тест буду радили касније постигну  далеко боље резултате на истом?
Ја предлажем да ви нађете оног ко јавља медијима све, тај ће знати одговор и на ово моје питање.
Елем, у периоду од 15. 4. до 22. 4. траје СИМУЛАЦИЈА завршног испита.
Мислим да СИМУЛАЦИЈА школовања траје већ дуго.
Ваша БПС