Brawl Stars – обична игрица или „опасна замка“ за децу и одрасле?

Brawl Stars је постало звучно име у свету мобилних игара. Финска фирма за производњу видео игара Supercell „лансирала“ је 2018. године и од тада окупира пажњу великог броја гејмера. Игра је доступна бесплатно на Google Play и Apple App Stores (постоје и неке куповине у апликацији). Међутим, ова наизглед безазлена игрица за доколицу, све чешће се помиње као озбиљан узрочник зависности од које није лако ослободити се.

Шта је тачно Brawl Stars?

Brawl Stars је видео игра за више играча у којој имате прилику да учествујете и такмичите се против других играча или вештачке интелигенције на разним турнирима. Сваки догађај у игрици има посебан циљ који додатно „гура“ и подстиче играче да присуствују како не би пропустили кључне сегменте и кораке који доприносе развоју њихових профила.

Играчи могу да играју тј. бирају 79 различитих ликова и читав низ игара с пуцањем, које у просеку трају 2-3 минута. Дакле, савршено за велики одмор или чекање аутобуса на станици!

Циљ већине сценарија игрице јесте да елиминишете своје непријатеље што је чешће могуће како бисте уништили или преузели циљ. Игре се обично играју у формату 3 на 3, али постоје игре које омогућавају соло и дуо акцију. Игра садржи само мањи ниво насиља из цртаног филма у облику испаљивања оружја са минималном муницијом једно на друго. Обично се сматра прикладним да је играју и млађа деца, јер не укључује крв, језиво насиље или вулгарности. Игра може помоћи у развоју вредних способности као што су тимски рад и аналитичко размишљање, омогућавајући играчима да заједно победе своје противнике.

Према томе, из перспективе родитеља, то и није најгора игра коју деца могу да играју. Међутим, разлог за забринутост је што се веома лако развија зависност од игре. Ако дете игра ову игру, родитељски надзор и временско ограничење су пожељни.

Да ли је Brawl Stars безбедан за децу?

Опасности повезане са Brawl Stars игрицом не тичу се искључиво саме игре. Она садржи насиље, као и друге видео игре, али уз то даје играчима приступ собама за ћаскање, где могу да упознају нове људе и повезују се са њима. У овом случају постоји ризик, такође, јер се у овим разговорима може пренети неприкладан материјал, који може наштетити безбедности или добробити вашег детета.

Још један извор опасности представљају тзв. кутије за плен, које садрже ствари које се могу купити правим новцем. Због природе игре која изазива зависност, играч може потрошити више новца него што је намеравао, а да не препозна колико је времена прошло. Ово може довести до смањења распона пажње играча и пре него што то схвате.

Зашто је Brawl Stars толико „заразан“?

Постоје одређени фактори ризика и предиспозиције који могу повећати вероватноћу да људи развију зависност од игрице Brawl Stars.

Трансакције у игри

Почнимо од уобичајеног Supercell дизајна мобилних игара који изазива зависност (сетимо се, то је иста компанија која стоји иза чувених игрица Clash of Clans и Clash Royale) – Brawl Stars има Систем драгуља (Gem system), где играчи за прави новац могу да купе драгуље који се могу даље користити за убрзани напредак у игри.

Пошто је игра бесплатна за играње, скоро је у потпуности монетизована кроз микротрансакције, које на почетку игре долазе као нечувено повољне понуде. Само 1,99 долара за куповину драгуља како бисте надоградили свој лик чини се као веома јефтино. Међутим, након те почетне инвестиције, наилазе нове понуде које вас „навлаче“ да уложите још, и још, и још!

Чак и када касније играчи желе да одустану од игре, понекад их њихова улагања одржавају у игри. Све то уложено време, новац и енергија постало би први губитак ако само одустанемо, зар не? И онда, настављамо да се играмо.

Систем награда и праћење раста

Још један од фактора који чини да се и одрасли и деца тако брзо навуку на игрицу Brawl Stars јесте то што игра све време прати трансакције и константно награђује играче и даје доследне циљеве. Очигледно, игра садржи најпопуларнији метод за откључавање садржаја, а то је систем Battle Pass – тестирани метод који значи да играње игре доноси неки облик искуства играчима, искуства које могу користити да откључају различите нивое игре.

Иза сваког нивоа налазе се награде попут ликова, кутија за плен и драгуља. Прелазак преко нивоа често може повећати количину искуства потребног за напредовање до следеће награде, што значи више утрошеног времена утрошеног на игру. Која је психолошка позадина оваквог система? Наша урођена жеља да постигнемо ствари. Већина видео игара које изазивају зависност креће се на тој танкој линији између понуде изазова и стварања осећаја оствареног. Стога, људи са зависношћу од видео игара виде игру као једини извор валидације и задовољства. Проблем са овим је што смањује нашу способност да остваримо тешке задатке у животу.

За веће циљеве и животна достигнућа често треба радити месецима, па можда и годинама, а то је доследан и напоран рад за који многи зависници од видео игара не могу да пронађу мотивацију. Њихова жеља да постигну ствари је потиснута брзим успехом у самој игрици.

С друге стране, узбудљива игра у којој се стално нешто ажурира је привлачна и све време позива да јој се вратите.

Који су симптоми зависности од игрице Brawl Stars?

Када покушавате да идентификујете зависност од видео игрица код свог детета, важно је да будете свесни главних симптома. Неки знаци су очигледнији од других и могу се разликовати по тежини и интезитету од особе до особе, па се родитељима саветује посебан опрез. Чињеница је да се све више људи јавља због очаја – јер не знају како да извуку дете које се већ навукло на игрицу. Ово су водећи симптоми:

  • Играње више од 6 сати дневно
  • Лош квалитет сна
  • Пад концентрације и лошији успех у школи
  • Смањена мотивација, енергија и расположење
  • Снажни импулси за играње видео игрица
  • Занемаривање дружења
  • Главобоље и напрезање очију
  • Игнорисање важних одговорности како би се играла игрица
  • Опсесивно размишљање о видео играма

Како помоћи детету да превазиђе зависност?

Иако би родитељи највише волели да је превазилажење зависности од видео игара „на дугме“, то нажалост није могуће. Не постоји магични прекидач који можете притиснути и да дете после тога каже: „Више не играм видео игрице!“

Међутим, постоје неки кораци који могу помоћи да се зависност ипак преброди и превазиђе.

Детокс од видео игрица

Детоксикација из видео игара значи да нема Brawl Stars или било ког другог садржаја у вези са видео игрицом током 90 дана. Ово је потребно време за детокс, јер је прекомерна употреба видео игрица променила хемикалије у мозгу. Нема потребе за бригом јер се мозак може потпуно опоравити ако му дамо довољно времена без игара. Затим, овај период детоксикације треба мудро искористити и помоћи детету да изгради нове рутине и свакодневицу без игрице.

Направите план активности ког ће се дете придржавати. Ако се чини превише ригорозним да се дете потпуно одрекне игрица, онда направите „термин за играње“ (важно је да буде временски ограничено). Прављење распореда такође помаже да се елиминишу досада и одуговлачење што на крају доводи до поновног играња игара. У овом случају, препоручујемо да распоред пишете руком, а не да га правите на телефону. Тако ћете уклонити и најмање искушење да дете ипак поново узме да игра Brawl Stars.

Понудите детету заменске активности

Када су у процесу детоксикације од игрица и правите распоред забавних активности за попуњавање тог времена, важно је да то урадите суптилно. Неки родитељи могу свом детету као алтернативу понудити читање. Међутим треба имати у виду да дете које је навикло да се забавља играјући видео игре једноставно неће уживати или имати капацитет да се бави књигом на начин на који би многи други могли. Боље решење би било да се обезбеди активност богата адреналином и која је стимулативна. Већина видео игара, па и Brawl Stars подвргава децу високом стресу и ситуацијама „богатог“ награђивања. Према томе, активности попут борилачких вештина и пењања по стенама могу бити адекватне.

Радите заједно против игрице, а не против свог детета

Пазите да не упаднете у замку да због превеликог фокуса на зависност од игрице занемарите чињеницу да је од тога важније одржавање здравог односа са дететом. Зависност од видео игрица може бити веома усамљено и изоловано стање, тако да је важно да ваше дете осећа да га разумете и да сте на његовој страни. Разговарајте са њим и покушајте да процените шта га тера да се окрене видео игрицама и видите да ли постоји нешто што ви лично можете да промените.

Ако радите као тим, то може допринети да ваше дете лакше прихвати ваша правила и смернице. Коначно, одузимање видео игрица и ослобађање од Brawl Stars зависности не би требало да буде ваш крајњи циљ.  Поента је да их научите да у видео играма треба уживати као рекреативној активности с времена  на време, а не да им игрице буду рутина.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.