Kada je pravo vreme za izgradnju radnih navika i zašto su radne navike bitne za dalji razvoj?

18 maja, 2021

Dete posle svojih godinu dana već zna šta mu se sviđa od hrane, šta ne, pokazuje prstom na igračku koju želi ili plače kada mu se nešto ne sviđa. Tako da još u tom periodu roditelji trebaju da utiču na izgradnju određenih navika kod deteta.

Ono što je veoma bitno jeste da sam roditelj bude pravi primer detetu ako taj isti želi da postigne u njegovom razvoju. Od starta je važno da se uspostavi određeni tempo života koji će odgovarati vama i detetu. Dete mora da zna kada je vreme za spavanje, kada je vreme za šetnju i kada može da jede svoj omiljeni slatkiš. Na taj način se dete uči poslušnosti i određenom ritmu koje prati.

Zašto je to važno?

Želimo da naša deca budu uspešna u stvarnom svetu zato pokušavamo da u njima usadimo volju za sticanjem radnih navika.

Važno je da dete prati ritam koji roditelji postave, jer kako se bude razvijalo i sazrevalo naučiće da je određeni tempo koji roditelji diktiraju za njega ispravan i da treba da ga poštuje. Zato će mnogo lakše biti takvom detetu kasnije odrediti obaveze koje će morati da ispoštuje.

Polazi se prvo od lične higijene. Dete mora da zna da se pre jela peru ruke, pre spavanja je tuširanje, da se redovno peru zubići i da je bitno da se krevet ujutru namesti.

Sa detetom o tome treba razgovarati, objasniti da je to nešto što je normalno i da to rade i mama i tata. Kako se više razvija, dete se uči da sklanja stvari za sobom, da opere svoj tanjir ili da sređuje svoj ormar.

Naravno da će na početku to sve izgledati “trapavo” i polu-odrađeno ali treba pohvaliti detetov trud i naučiti ga da te obaveze mogu biti i zabavne. To je najbolje pokazati detetu kao primer. Kada vi rešite da čistite kuću pustite veselu muziku i uposlite dete da zajedno sa vama briše prašinu uz zabavno đuskanje. Te svakodnevne obaveze uopšte ne trebaju da budu dosadne. I kada dete to vidi, shvatiće da tako može i da se zabavlja a da opet odradi ono što se od njega traži.

Izgradnja radnih navika kod dece

Mnogo je važno da dete stekne zdrave radne navike pre nego što pođe u školu. Već stečene radne navike utiču da se lako prihvataju druge navike i stvara se sve veća volja za učenjem. Takvo dete neče imati problem da dva sata provede uz knjigu i znaće kako svoje vreme da organizuje. Naravno, roditelj je tu da bude kreativan i na početku pokaže i motiviše dete da uči. Posle sat vremena aktivnog učenja pola sata je dozvoljena zabava, i onda posle odmora lakše se nastavlja učenje jer se iščekuje sledeća zabavna aktivnost kada se nauči ono što je potrebno.

Kada dete na vreme stekne radne navike, roditelji neće imati problema, jer dete zna šta su obaveze i zna da će imati odmor i neku nagradu kada ih obavi.

Često se roditelji usmere na kritike kada dete ne odradi nešto ili odradi loše, ali kada dete sve odradi i trudi se, treba se i te kako nagraditi i pohvaliti. Tada se dete oseća poštovano i vredno i trudiće se da ne razočara svoje roditelje.

Zaključak je da:

Deca kroz sticanje radne navike uče da dobru ocenu iz matematike neće dobiti sam zato što će se pojaviti na času, već zato što će pre toga morati naporno da uče kako bi to ostvarili. Tako se deca uče da budu uspešna u svojoj budućoj karijeri.

Zdrava radna navika uči decu da traže mogućnost za rast i promenu, uče se da budu uvek bolji.

Zdrava radna navika pomera našu decu da ustanu sa kauča i da urade nešto. Tako se uče vrednosti rada i stvaranja nečega.
Ohrabrujemo ih da prebrode neuspeh. Kada dece vide šta mogu učiniti samo kada su voljni da rade, počinju da veruju u uspeh i postaju odlučni da isti i ostvare.

Izvor: smilecode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama