Бриљантан метод којим учитељица зауставља малтретирање вршњака у својој школи

29 марта, 2017

Mеђувршњачко злостављање и малтретирање нажалост је свакодневица у већини школа, а многи учитељи и професори тога нису свесни јер злостављана деца скривају своје проблеме.
Понекад деца тако добро скривају све невоље и малтретирање кроз које пролазе у школи па је учитељима или професорима тешко да уопште примете да постоји проблем који се мора што пре решити.
nasilje-u-školamaУправо је тога свесна учитељица којој је књижевница Гленон Мелтон посветила колумну. У њој је описала сусрет с једном од учитељица свог сина која јој је током разговора признала да сваке недеље покушава да препозна злостављане ученике у својој учионици.
„Селе смо на пар минута и причале о томе како је подучавање деце света дужност и одговорност. Сложиле смо се да математика и читање нису најважније ствари које се уче у учионицама. Онда ми је испричала ово.
Сваког петка замоли своје ученике да изваде комад папира и на њега напишу имена четверо деце с којом би волели да седе следеће недеље. Ученици су свесни да њихови захтеви могу и не морају бити испуњени. Такође морају да издвоје једног ученика који је те недеље био изузетан пример свима.

“Сваки учитељ и професор зна да се злостављање најчешће догађа изван њиховог видокруга и да су злостављана деца превише престрашена да би се некоме поверила.”

Сваког петка, након што ученици оду својим кућама, она разврстава те папириће испред себе и проучава их.
С ким нико не жели да седи?

Прочитајте и: Вршњачко насиље оставља последице за цео живот

Ко не може да напише ниједну особу с којом би желео да седи?
Кога нико не примећује?
Ко је прошле недеље имао милион пријатеља, а ове недеље  ниједног?
Као мајка, мислим да је ово најбриљантнија стратегија с којом сам се икада сусрела. Сваки учитељ и професор зна да се злостављање најчешће догађа изван њиховог видокруга и да су злостављана деца превише престрашена да би се некоме поверила. Али истина излази на видело на оним малим приватним комадићима папира, написала је Гленон.
Учитељица потом проналази начине да децу која су изопшена интегрише у друштво. Гленон ју је упитала колико се дуго користи овом методом, а она јој је одговорила: ‘Од пуцњаве у школи „Columbine”.’

Прочитајте и: Заборављени час одељењског старешине

Споменута трагедија догодила се  1999. године у САД-у. Тог су дана Ерик Харис и Дyлан Клеболд, ученици те школе, убили 12 школских колега, једног професора и ранили 24 особе, а након пуцњаве починили су самоубиство. Ерик и Дyлан годинама су били мета вршњачког малтретирања.
Ова бриљантна жена схватила је на том примеру да насиље започиње због изопшености. Свако спољно насиље започиње с унутрашњом усамљености. Гледала је ту трагедију и знала да ће деца коју су непримећена могу једном прибећи томе да их примете по сваку цену. Одлучила је борити се против насиља на време и често, у околини која јој је надохват руке. То што она ради спашава животе. Уверена сам у то. Она проналази проблем, прекида изопштеност и усамљеној деци пружа помоћ која им је потребна, закључује Гленон.
Извор: zadovoljna.dnevnik.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Бриљантан метод којим учитељица зауставља малтретирање вршњака у својој школи

 1. Aleksandra каже:

  To, inace, psiholog ili pedagog kroz sociometrijsko ispitivanje u razredu treba da rade. Ali oni nisu potrebni u idealnom srpskom drustvu, pa masovno ovih dana ostaju bez norme.

  1. Jowadabica каже:

   Tačno! Nažalost

 2. Radule, каже:

  Ovu vrstu metode,,trebalo bi uvesti kao obavezu…u svim skolama!! Naravno u Srbiji je to Nemoguce!!
  Jer je sve bitnije od dece!

 3. Mira Milosevic каже:

  A sta je ovo, nego lecenje posledica, tako sto pozar gasite tamo gde vidite da vatra tinja, pa da se ne rasplamsa. Korisno jeste da se svim sredstrima spasava. stagod se spasiti da. No, nije li pravo i konacno resenje , otkloniti uzroke nasilja, ne samo u skoli, nego i u porodici, u celom drustvu. Mi imamo resenje za tu nevolju, ne samo za nasu skolu i porodicu, vec za vaskoliko covecanstvo. A zasto nemamo usi da cujemo i oci da vidimo, andjeli znaju.
  Prof. Milica Noukovic tragala je za resenjem 45 godina i nasla ga. Napravila je koncept Izvornog vaspitanja, naucno dokazala da su uzrocnici svekolikng ludila, 5 autoritarnih vaspitnih modela. Pritom je dala gotovo resenje za rad u porodici. I sta nam treba vise, bas nista, jer bi to bio put duhovnog rasta, put Ljubavi, Dobrote, Istine i put Slobode.
  Za covecanstvo, jos jedan Nikola Tesla, sa sijalicom koja je svetlost unutrasnja. Inace, zivi bili pa videli, ovo je tek pocetak nevolja koje ce nicati kao pecurke posle kise.
  Ostaje da se nadjmo se da ce se neko iz Ministarstva konacno i ozbiljno pozabaviti ovim spasonosnim vaspitanjem.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама