Брнабић: Ђаци у основним школама од 1. септембра учиће о вештачкој интелигенцији

27 маја, 2021

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће ђаци од следеће школске године учити о основама вештачке интелигенције, што је, каже, наставак транформације школа.

– Ове године настављамо трансформацију наших школа увођењем основа вештачке интелигенције у основне школе, рекла је Брнабић на затварању Копаоник бизнис форума.

Подсећа да ове године из основних школа излази прва генерација матураната који су у протекле четири године као обавезан предмет имали информатику и програмирање.

– Они ту технологију и знање носе са собом, то им долази потпуно природно и они ће само за неколико година доћи у ваше компаније да раде, поручила је премијерка учесницима бизнис форума.

Каже да је држава тим поступком, који је почео 2017. године, створила ненадокнадиву предност не само у односу на земље региона, већ и у односу на већину европских земаља.

Премијерка наводи да се наставља и са увођењем интернета, рачунарске опреме и дигиталних уџбеника у све школе у Србији и каже да ће тај посао држава привести крају до септембра 2022. године.

– Тада ће наше школство бити комплетно опремљено и технологија ће постати саставни део учења, закључила је Брнабић.

Како нам је објаснио професор Технике и технологије и члан Националног просветног савета Зоран Лапчевић, Основе вештачке интелигенције неће бити уведене као нови предмет, како је данас пренето у медијима, већ ће се о томе учити у оквиру постојећих Програма наставе и учења из Технике и технологије у 7. разреду (два часа) и 8. разреду (два часа) и Информатике и рачунарства у 8. разреду (2+2 часа).

Извор: Танјуг / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама