Brnabić: Najveći nedostatak obrazovnog sistema to što smo učili decu da “bubaju”

 

Trogodišnji program “Škole za 21. vek”, tokom kojeg će milion učenika od petog do osmog razreda u regionu naučiti veštine programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema koje zahteva savremeno tržište rada, počeo je danas u Srbiji, na tridesetogodišnjicu nastanka interneta.

Program realizuje Britanski savet zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, a u Srbiji će obuhvatiti 1.150 osnovnih škola u svim gradovima, koje će biti opremljene micro:bit uređajima, džepnim računarima pomoću kojih će učenici naučiti nove digitalne veštine i osnove programiranja na zabavan i interaktivan način.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je reforma obrazovanja najvažnija reforma koju sprovodi Vlada Srbije, a da se projekat “Škole za 21. vek” savršeno uklapa u tu viziju reforme i da je samo jedan važan elemenat onoga što Srbija radi na tom polju.

Reforma obrazovanja treba da pruži odgovor na to kako će u budućnosti izgledati srpska ekonomija i društvo, te istakla da je to najkompleksnija tema, ne samo u Srbiji, već i u svetu jer je veliko pitanje kako odgovoriti na izazove četvrte industrijske revolucije, kaže Brnabić.

“Treba odgovoriti na tri ogromna problema – ne postoji karijera ili posao za ceo život, biće neophodno da postoje generacije koje će znati i biti spremne za celoživotno učenje, a u ovom trenutku, mi kao ljudi koji treba da donose odluke kako će izgledati reforma obrazovanja, i ne znamo kako će izgledati veliki broj poslova u budućnosti”, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je najveći nedostatak srpskog obrazovnog sistema to što smo učili decu da “bubaju” veliki broj nepotrebnih informacija, a da je u budućnosti potrebno drugačije obrazovanje, tokom kojeg će deca učiti analitičko razmišljanje, algoritamsko razmišljanje, da se ne plaše da rešavaju probleme i pogreše.

“To je set veština za 21. vek koji će im omogućiti da odgovore na izazove tržišta rada i društva u budućnosti”, rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je podsetila da je vlada u prvoj godini mandata uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole, da je nabavljen veliki deo kompjutera i projektora u saradnji sa privredom i privatnim sektorom, da su povezane škole na bezbedan internet u okviru akademske mreže, te da će biti uveden i brzi internet, povećan za pet puta broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama i povećan kapacitet za upis na tehničke fakultete, te da se grade i novi tehnološki parkovi.

“Izdvojeno je sto miliona evra samo za infrastrukturu i istraživanje u nauku i inovacije”, istakla je Brnabić.

Direktorka Britanskog saveta (British Council) za Zapadni Balkan, Kler Sirs, podsetila je da je već sproveden pilot faza projekta, da su nastavnici videli važnost primene kritičkog razmišljanja i rešavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje.

“Krajnji rezultat je veća motivacija na časovima, znanje se bolje prenosi, povećan je i timski rad i kreativnost. Učenje je postalo zabavno i lakše”, rekla je Sirs i dodala da će sada program biti sproveden u svim školama širom Zapadnog Balkana.

Izvor: RTV