Бројчано оцењивање другог језика

14 фебруара, 2019

Након расправе која је трајала два дана посланици Скупштине Србије усвојили су сет просветних закона, међу којима су измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којима је предвиђено да две гимназије – београдска математичка и новосадска “Јова Јовановић Змај”, добију статус установа од посебног националног значаја.

Нови сатус неће захтевати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када буде усвојен закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брже и да имају више плате.

Према речима министра просвете Младена Шарчевића, Математичка гимназија је установа која на међународном плану најбоље промовише српско образовање. Дала је 500 доктора наука, а њени ђаци освојили су исто толико медаља. Гиманзија „Јова Јовановић Змај“, која је одшколовала 77 академика добитник је бројних међународних и домаћих одликовања, подсетио је Шарчевић.

Престижно звање – установа од посебног значаја имају још Институт за физику, Институт за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошко истраживања и Београдски универзитет.

Измене и допуне Закона о предшколском образовању односе се искључиво на електронско вођење администрације у предшколским установама, док измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања предвиђају враћање бројчаног оцењивања другог језика и улазак тих оцена у просек закључне оцене. Измене и допуне тог закона односе се на прецизирање одредаба које се односе на узраст и тачан број деце која се могу уписати у развојну групу у предшколској установи, оснивање Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања – Центар за образовну технологију, као и на приговоре на закључну оцену, начин заснивања радног односа директора, успостављања јединственог информационог система просвете. Тај систем има за циљ да се дође до укупног регистра свих установа, регистра запослених и регистра свих полазника у образовном систему Србије.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама