Brojčano ocenjivanje drugog jezika

14 februara, 2019

Nakon rasprave koja je trajala dva dana poslanici Skupštine Srbije usvojili su set prosvetnih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima je predviđeno da dve gimnazije – beogradska matematička i novosadska “Jova Jovanović Zmaj”, dobiju status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.

Novi satus neće zahtevati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada bude usvojen zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, Matematička gimnazija je ustanova koja na međunarodnom planu najbolje promoviše srpsko obrazovanje. Dala je 500 doktora nauka, a njeni đaci osvojili su isto toliko medalja. Gimanzija „Jova Jovanović Zmaj“, koja je odškolovala 77 akademika dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Prestižno zvanje – ustanova od posebnog značaja imaju još Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološko istraživanja i Beogradski univerzitet.

Izmene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju odnose se isključivo na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama, dok izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđaju vraćanje brojčanog ocenjivanja drugog jezika i ulazak tih ocena u prosek zaključne ocene. Izmene i dopune tog zakona odnose se na preciziranje odredaba koje se odnose na uzrast i tačan broj dece koja se mogu upisati u razvojnu grupu u predškolskoj ustanovi, osnivanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – Centar za obrazovnu tehnologiju, kao i na prigovore na zaključnu ocenu, način zasnivanja radnog odnosa direktora, uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema prosvete. Taj sistem ima za cilj da se dođe do ukupnog registra svih ustanova, registra zaposlenih i registra svih polaznika u obrazovnom sistemu Srbije.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama