Будите ауторитет без повишеног тона

26 јула, 2021

Будите ауторитет без иједног повишеног тона – јер деци баш то треба да вас послушају

Ухватите ли понекад сами себе како  вичете у покушајима увођења реда у свом дому? Kако то променити, а свеједно деци дати до знања да морају бити послушна?

Прво размислите који су најчешћи узроци вашег повишеног тона. Дете није урадило оно што се од њега тражили? Прегласно је, не слуша или се препире с вама? Углавном, фокус је свакако на ђеци. Но, разлог повишеног тона најчешће је врло једноставан, не повезујете се с децом.

Звучи помало патетично, но ако мало боље размислите, врло ретко имате времена да седнете с дететом и мирно му објаснити што и како треба да уради, већину тога детету говорите успут, док кувате ручак или перете веш и притом на памети имате још барем 10 задатака које пре спавања морате решити.

Kако се решити викања?

Приближите се детету.

Дотакните дететово раме и смиреним тоном реците што имате. Осим што ће вас дете много озбиљније схватити, нећете имати живчане испаде већ ћете остати смирени.

Kада дете плаче или вришти, приближите му се.

Kада игноришу ваше захтеве, приближите се.

Kада деца започну расправу, не вичите, већ се приближите и тихо одговорите.

Резултат? Можда неће упалити од прве, али након што неколико дана не повисите свој тон ни једном (а није да нећете имати разлога), схватићете да се ситуација полако мења. Да се мењате ви, али и ваше дијете. Кад се промените ви, промениће се и ваше дете.

Без повишеног тона!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама