5 sjajnih način da odlazak u krevet postane lakši

26 avgusta, 2023

Da li se sećate koliko je bilo teško Vašim roditeljima da Vas nagovore da idete na spavanje? Tada je to bilo zabavno – ali sada kada to rade Vaša deca nije nimalo interesantno…

Tokom proteklog letnjeg raspusta, njihova rutina spavanja nije bila tako veliki problem, jer su mogla da spavaju do kasnih jutarnjih sati, ali sada kada se školska godina zahuktala, opet je vreme da se uvede malo reda u raspored spavanja!
Postoji mnogo, mnogo razloga zbog kojih deca jednostavno ne žele da spavaju (sva deca su na kraju krajeva različita!), a ovo su samo neki od njih.

Isuviše toga se dešava

Sasvim je jasno da Vi ne možete da završite sve obaveze u isto vreme kada i Vaši najmlađi odlaze u krevet – međutim, probajte da stvorite utisak kao da se dan bliži kraju.

Ukoliko mališani imaju utisak da će propusti nešto posebno zato što će otići na spavanje, to će celu situaciju samo dodatno zakomplikovati.

Isuviše su umorni ili nisu nimalo umorni

Pogoditi tačno taj trenutaka kada su Vaša deca spremna za spavanje je vrlo komplikovano te se može smatrati pravom umetnošću – ali je umetnost kojom bi bolje bilo ovladati što pre kako bi se sačuvao zdrav razum. Deca ne žele da idu na spavanje i onda kada su premorena ili kada, naravno, nisu dovoljno umorna i ovakvu situaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Period prilagođavanja nije dovoljno efikasan

Možete li poći na spavanje posle nekoliko minuta pošto ste gledali uzbudljivu TV seriju ili vodili intrigantan razgovor? Ne? Pa, isto tako ne mogu ni Vaša deca – i zato su rutine odlaska na spavanje toliko bitne. Pobrinite se da period tranzicije iz doba dana u noć bude očigledan i dovoljno efikasan, jer manjkavost ovoga može biti jedan od glavnih razloga zbog kojih deca ne žele da pođu na spavanje.

Nervozna su, pod stresom i anksiozna

Iako možda smatrate da Vaša deca nemaju nikakvih razloga da bi bila pod stresom, to je zapravo vrlo daleko od istine. I deca su često pod stresom baš kao i odrasli, ali iz drugih razloga, naravno. Problemi u školi, nevolje sa drugarima i druge brige koje se nama ne čine bitnim vrlo lako sprečavaju odlazak dece na počinak.

Žele da učvrste svoju nezavisnost

Za sticanje svoje nezavisnosti deci je vrlo bitno da sama počnu određivati vreme u koje će ići na spavanje i to naravno, prouzrokuje mnogo problema u večernjim satima. Vi im, naravno, ne možete dozvoliti da sama određuje u koje vreme će spavati – ali im možete dopustiti da naprave neke druge izbore koji su u vezi sa njihovim spavanjem. Dozvolite im da odaberu pidžamu koju žele da nose, priču koju žele da im pročitate ili crtani film koji žele da pogledaju – ali nemojte praviti kompromise u vezi polaska na spavanje.

5 sjajnih način da odlazak u krevet postane lakši

Utvrđivanje razloga zbog kojih Vaša deca ne žele da pođu na spavanje je samo prvi deo rešavanja problema. Onda kada budete znali šta se krije iza tog odbojnog stava prema spavanju, možete se usredsrediti na bolje rešenje i za Vas i Vaše dete.

-Ne popuštajte

Ovo je vrlo verovatno pojedinačno najbitniji savet kada govorimo o rutinama vezanim za spavanje – ali je takođe i najteži savet za ispratiti. Jednom, kada popustite, napravili ste tri koraka unazad i trebaće Vam dugo, dugo vremena da se ponovo počnete pridržavati pravila. Budite nežni, ali čvrsti – ovo obično dobro prolazi kod dece.

-Osmislite dobru rutinu za odlaženje na spavanje

Rutine za polazak na spavanje su izuzetno bitne i one će pomoći Vašem detetu da iz period dana u period noći uđu daleko lakše. To može biti fina kupka sa penom, neka kratka priča ili samo običan, tih i opuštajuć razgovor o danu Vašeg deteta.

-Držite se ustaljenog vremena

Promena vremena polaska u krevet tokom vikenda i praznika je velika greška koju nažalost mnogi roditelj čine. Ovo je sasvim razumljivo – rasporedi se često menjaju ma koliko bili planirani tokom tih dana i jednostavno postane lakše dopustiti deci da odu na spavanje kasnije. Ali to znači da ćete nanovo morati da utemeljujete vreme odlaska na počinak.

-Neka im krevet bude što udobniji

Toliko je lepše zaspati u udobnom, čistom i mekanom krevetu koji lepo miriše – pa ukoliko se postarate da Vaše dete ima dušek i jastuk izvrsnog kvaliteta, da posteljina bude provetrena i čista i da je i soba provetrena, mogli biste se zateći sa rešenjem za probleme spavanja Vaših mališana.

Ne poredite i ne očekujte previše
Vrlo je lako naći se u situaciji gde poredite svoju decu i decu sličnih godina. Ali morate biti svesni činjenice da drugi roditelji obično ne govore baš sve, pa nema potrebe ni opterećivati sebe niti svoje dete sa slikom mirno usnulog deteta koja u realnosti zapravo i da ne postoji.

Magazin “Roditelj & dete”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama