5 сјајних начин да одлазак у кревет постане лакши

Да ли се сећате колико је било тешко Вашим родитељима да Вас наговоре да идете на спавање? Тада је то било забавно – али сада када то раде Ваша деца није нимало интересантно…

Током протеклог летњег распуста, њихова рутина спавања није била тако велики проблем, јер су могла да спавају до касних јутарњих сати, али сада када се школска година захуктала, опет је време да се уведе мало реда у распоред спавања!
Постоји много, много разлога због којих деца једноставно не желе да спавају (сва деца су на крају крајева различита!), а ово су само неки од њих.

Исувише тога се дешава

Сасвим је јасно да Ви не можете да завршите све обавезе у исто време када и Ваши најмлађи одлазе у кревет – међутим, пробајте да створите утисак као да се дан ближи крају.

Уколико малишани имају утисак да ће пропусти нешто посебно зато што ће отићи на спавање, то ће целу ситуацију само додатно закомпликовати.

Исувише су уморни или нису нимало уморни

Погодити тачно тај тренутака када су Ваша деца спремна за спавање је врло компликовано те се може сматрати правом уметношћу – али је уметност којом би боље било овладати што пре како би се сачувао здрав разум. Деца не желе да иду на спавање и онда када су преморена или када, наравно, нису довољно уморна и овакву ситуацију треба схватити врло озбиљно.

Период прилагођавања није довољно ефикасан

Можете ли поћи на спавање после неколико минута пошто сте гледали узбудљиву ТВ серију или водили интригантан разговор? Не? Па, исто тако не могу ни Ваша деца – и зато су рутине одласка на спавање толико битне. Побрините се да период транзиције из доба дана у ноћ буде очигледан и довољно ефикасан, јер мањкавост овога може бити један од главних разлога због којих деца не желе да пођу на спавање.

Нервозна су, под стресом и анксиозна

Иако можда сматрате да Ваша деца немају никаквих разлога да би била под стресом, то је заправо врло далеко од истине. И деца су често под стресом баш као и одрасли, али из других разлога, наравно. Проблеми у школи, невоље са другарима и друге бриге које се нама не чине битним врло лако спречавају одлазак деце на починак.

Желе да учврсте своју независност

За стицање своје независности деци је врло битно да сама почну одређивати време у које ће ићи на спавање и то наравно, проузрокује много проблема у вечерњим сатима. Ви им, наравно, не можете дозволити да сама одређује у које време ће спавати – али им можете допустити да направе неке друге изборе који су у вези са њиховим спавањем. Дозволите им да одаберу пиџаму коју желе да носе, причу коју желе да им прочитате или цртани филм који желе да погледају – али немојте правити компромисе у вези поласка на спавање.

5 сјајних начин да одлазак у кревет постане лакши

Утврђивање разлога због којих Ваша деца не желе да пођу на спавање је само први део решавања проблема. Онда када будете знали шта се крије иза тог одбојног става према спавању, можете се усредсредити на боље решење и за Вас и Ваше дете.

-Не попуштајте

Ово је врло вероватно појединачно најбитнији савет када говоримо о рутинама везаним за спавање – али је такође и најтежи савет за испратити. Једном, када попустите, направили сте три корака уназад и требаће Вам дуго, дуго времена да се поново почнете придржавати правила. Будите нежни, али чврсти – ово обично добро пролази код деце.

-Осмислите добру рутину за одлажење на спавање

Рутине за полазак на спавање су изузетно битне и оне ће помоћи Вашем детету да из период дана у период ноћи уђу далеко лакше. То може бити фина купка са пеном, нека кратка прича или само обичан, тих и опуштајућ разговор о дану Вашег детета.

-Држите се устаљеног времена

Промена времена поласка у кревет током викенда и празника је велика грешка коју нажалост многи родитељ чине. Ово је сасвим разумљиво – распореди се често мењају ма колико били планирани током тих дана и једноставно постане лакше допустити деци да оду на спавање касније. Али то значи да ћете наново морати да утемељујете време одласка на починак.

-Нека им кревет буде што удобнији

Толико је лепше заспати у удобном, чистом и меканом кревету који лепо мирише – па уколико се постарате да Ваше дете има душек и јастук изврсног квалитета, да постељина буде проветрена и чиста и да је и соба проветрена, могли бисте се затећи са решењем за проблеме спавања Ваших малишана.

Не поредите и не очекујте превише
Врло је лако наћи се у ситуацији где поредите своју децу и децу сличних година. Али морате бити свесни чињенице да други родитељи обично не говоре баш све, па нема потребе ни оптерећивати себе нити своје дете са сликом мирно уснулог детета која у реалности заправо и да не постоји.

Magazin „Roditelj & dete“