Buđenje nije uvek znak za uzbunu: Koliko sna je bebama dovoljno tokom noći?

Naučnici su pokušali da utvrde kako izgleda normalna noć novorođenčeta

Spavanje je navika koja se kod beba razlikuje od slučaja do slučaja. Zbog toga roditelji ne mogu da odgonetnu da li je njihovo dete nervozno zbog manjka sna ili je u pitanju neki drugi problem.

Prvo istraživanje koje se ikada bavilo spavanjem beba objavljeno je u časopisu “Sleep Medicine”. Naučnici su pokušali da utvrde normalne parametre spavanja kod novorođenčeta, kako bi roditelji znali kada da potraže savet pedijatra, piše Philly voice.

Foto: Canva

Stručnjaci su potvrdili da se san bebe vremenom stabilizuje, a najvažniji period je između 3. i 6. meseca. Bebe uzrasta do godinu dana prolaze kroz cikluse spavanja koji traju oko 40 minuta. Kod odraslih ciklusi sna traju 90 minuta. Kada period sna tokom noći postaje duži, beba sve manje spava danju.

Bebama uzrasta do dve godine treba oko 30 minuta da utonu u san. Roditelji bi trebalo da se jave pedijatru, ukoliko je detetu mlađem od 12 meseci neophodno više od 45 minuta da utone u san. Isto važi i za decu uzrasta od 12 meseci do dve godine.

Bebe se do svog prvog rođendana u proseku bude dva i po puta tokom noći. Ukoliko je broj buđenja veći od četiri, onda je to razlog za zabrinutost. Posle 12 meseci san se normalizuje, pa buđenja nisu toliko česta. Autori studije savetuju roditeljima da bebu stariju od 12 meseci odvedu kod lekara, ukoliko se budi najmanje dva puta tokom noći.

Normalno je da beba mlađa od godinu dana ostane na javi do 20 minuta posle buđenja tokom noći. Kada napuni dve godine, period budnosti se smanjuje na oko osam minuta.

Studiju su sproveli istraživači sa Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu. U istraživanju je učestvovalo 5.700 beba uzrasta od tri do 24 meseca.

N.N.

Izvor: Telegraf