Корисне родитељске стратегије – како помоћи детету да се избори са разочарањем

Велики део живота проводимо ишчекујући и радујући се разним стварима, а промена планова посебно може да погоди нашу децу. Међутим, осећај разочарања заправо може бити користан за дете, посебно када га научимо како да се од њега опорави.

разочарање-тужан-дечак-клупа-плакање
Pexels.com

Планирали сте одлазак на игралиште кад је почела да пада киша? Журили сте у посластичарницу на порцију омиљеног сладоледа од чоколаде да бисте схватили да га више немају тог дана? Да, живот је заиста пун малих и великих разочарања. И колико год да желимо да поштедимо нашу децу овог осећаја, не можемо — и то је добра ствар.

Разочарање – пут до важних вештина

Када деца у раном узрасту науче да превазиђу разочаравајућу ситуацију, моћи ће да се ослоне на то током целог детињства, па чак и као одрасли. Родитељи који подмећу своја леђа и труде се свим снагама да заштите дете од разочарања спречавају га да развије неке важне вештине. Наравно, то не значи да не треба да подржите свог малишана. Ако помогнете детету да научи да тражи реалну подршку, да се ослони на друге, да добро комуницира и остане оптимиста, помажете му да се носи са оним што му живот доноси.

Најефикаснији приступ помоћи деци да се изборе са разочарењем је да прилагодите своју тактику према томе како ваше дете тренутно реагује када наиђе на неки проблем. Ево неколико савета како да то искористите у свакодневном породичном животу.

Када мањи проблеми изазивају велике нападе беса

Да ли би ваше дете бризнуло у плач ако у продавници нема његовог омиљеног сока? Или се можда баци на под када се друго дете игра његовом омиљеном играчком? Ако и најмања одступања од очекиваног (и замишљеног) доводе до великих проблема или ако ваше дете сатима размишља о разочарењу, онда морате почети од основа.

Следеће стратегије ће помоћи вашем детету да се носи са разочарењем без беса.

Објасните и потврдите

Научите своје дете шта може, а шта не може да се промени. Можда неће разумети да је проблем ван ваше контроле или да неће добити оно што желе ако бесне. Потврдите њихову невољу говорећи: „Знам да си узнемирен“, а затим разговарајте о ефикаснијим решењима.

Пронађите оно у чему је ваше дете заиста добро

Изложите свог предшколца различитим активностима док не нађу ону у којој заиста ужива. Ако дође у неку незгодну ситуацију и разочара се, детету може да користи да се окрене нечему у чему зна да је добро. То је попут тренутног подстицаја ега, јер може моментално да промени његов начин размишљања. Уместо да верује у то да му никад ништа не иде, рећи ће себи: о, па, добро, следећи пут биће боље.

Не кажњавајте дете

Немојте кажњавати своје дете због нежељене реакције на разочарење, посебно ако је склоно сузама. Иако то може бити тешко, подсетите се времена када сте морали да дате одушка или да се добро расплачете да бисте пребродили тешку ситуацију.

Будите узор и модел како се добро подноси разочарење

Деца уче много гледајући своје родитеље. Зато покушајте да се носите са сопственим разочарењима на начин на који бисте то желели. А ако се носите са тим тако што ћете себи говорити изјаве попут: „У реду је, не вреди да се узнемирававам“, реците их наглас како би ваше дете могло да види које алате користите и надамо се да ће научити од њих.

Како се НЕ носити са сломом вашег малишана

Када се ваше дете дури од разочарања

Можда се ваше дете и даље лако узнемирава, али нема експлозивне и бесне реакције.. Другим речима: Ваше дете је на пола пута. Да бисте наставили да подстичете отпорност, предузмите ове кораке.

Понудите изборе

Дајте свом детету избор када се деси нешто неочекивано. Мала деца се осећају као да имају још мање контроле над својим животом него иначе када им нешто не иде како треба. Мешутим, ако дамо детету прилику да донесе одлуку, то може деловати охрабрујуће и преокренути ситуацију.

Примера ради, можете да кажете: „Не можемо сада да идемо у продавницу играчака, али са којом играчком би желео да се играш?“ или „Да ли желиш да идемо сутра ујутру или поподне?“

Охрабрите своје дете да буде помагач

Пронађите начине да ваше дете помаже другима. Волонтирајте заједно у свом локалном старачком дому или пустите дете да вам помогне када припремате вечеру (иако би то могло да значи више нереда за вас). Несебична дела, чак и у овом младом добу, почињу да дају деци прилику да сагледају своје проблеме из друге перспективе и помажу им да осете да су направили позитивну разлику – важан став који се односи на отпорност.

Научите своје дете вештинама решавања проблема

Уместо да журите да „решите“ проблем, помозите свом детету да га само реши, било да је у питању поломљена играчка или туча око веће играчке. Иако може потрајати, научиће да сами могу поправити лошу ситуацију.

Научите дете вештинама сналажења

Суочавање са разочарањем је вештина, а за многу децу то не долази природно – то је нешто што треба научити. Подучавање ових вештина пре него што уопште дођу у разочаравајућу ситуацију може бити од помоћи. На пример, пре него што одете у продавницу сладоледа која можда нема њихов омиљени укус или пре него што заигра игру у којој можда неће победити, нека ваше дете вежба шта да ради ако је разочарано, тако да му то буде свеже у мислима. То може да буде учење вашег детета да дубоко удахне и каже себи: “У реду је, урадићу/појешћу нешто друго.”

Неуспех је опција

Када ваше дете брзо одустаје

Можда ваше дете већ прихвата већину неуспеха без проблема и чини се да схвата да није нужно нечија кривица када дође до разочарања. Дакле, ако ваше дете није довољно високо да се вози на великом тобогану, одмах тражи да крене на неки мањи.

Док се стручњаци слажу да је дете можда рођено са бољом способношћу да се добро суочава са недаћама, такође кажу да је вероватно да сте му помогли својим васпитањем. Остаје да наставите да га подржавате и да оно побољша ове своје вештине.

Саосећајте са разочарањима вашег детета

Примера ради, ако је неки ваш излазак отказан, реците свом детету колико сте били узнемирени када вам је пријатељ отказао. Видеће да је у реду да се осећате узнемирено због неочекиваних ситуација.

Разговарајте о томе

Разговарајте о томе због чега је ваше дете било највише узбуђено и како је замишљало да ће тај догађај/ситуација изгледати. Можда изгледа опасно враћати се на болна осећања, али све док пружате подршку и бригу, дајући довољно простора тужним расположењима, генерално омогућавате детету да се избори.

Користите разочарења као прилику да научите лекцију

Подсетите дете да сте се раније суочавали са неизвесношћу као породица, и наведите неке примере и реците да знате да ћете пронаћи начин не само да прођете кроз ово искуство, већ и да имате тренутке забаве, радости, раста.

Похвалите дете

Када се ваше дете добро носи са незгодном ситуацијом, не заборавите да му дате похвале и објасните зашто сте поносни на њега. Похваљивање детета у оваквом тренутку помаже му да постане свесно свог позитивног понашања. Такође чини вероватнијим да исто понашање у будућности понови.

Шта не треба да кажете када је ваше дете разочарано

Сви родитељи имају најбоље намере, наравно. Међутим, када дете плаче и бесни, лако је рећћи погрешну ствар. Ове три ствари не треба никако рећи детету, а ево и зашто.

“Понашаш се као беба”

Немојте рећи: “понашаш се као беба.” Уместо тога, односите се према детету тако да му ставите до знања да је нормално да се осећа узнемирено. Ово ће временом учинити разочарање мање страшним. Реците: “У реду је да се осећаш разочарано. И ја бих био веома узнемирен у овој ситуацији.”

„Урадимо ово уместо тога“

Немојте рећи, “хајде да урадимо ово уместо тога.” Бољи је: „Имаш ли неку идеју шта можемо да урадимо уместо тога?“ Постављање правих питања како бисте детету помогли да дође до сопственог решења не само да му помаже да се осећа боље у датом тренутку, већ и показује вашем детету да може само да пронађе начине да поправи лошу ситуацију.

“То није велика ствар”

Немојте рећи, “није велика ствар.” Шансе су да је разочарање велика ствар за ваше дете, а када то одбацујете као неважно буквално му говорите да не знате шта му је заиста важно. Покушајте да кажете: „Знам да ти је ово тешко“ или „Да, видим то. Никад нисам прошао кроз нешто овако када сам био у школи, али изгледа као да је то била невоља“.

Живот је пун разочарења, али начин на који реагујемо на та разочарења може значити развијање отпорности да пребродимо тешка времена у будућности. Деца су природно резилијента, а уз одличне узоре, много вежбе и пуно одраслих који им помажу да виде пут, ваше дете може да научи како да се носи са ударцима.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.