Научно је доказано да деца којима су родитељи пре спавања читали књиге, на школским задацима и тестовима опште интелигенције остварују много боље резултате од оних који су за такве ритуале били ускраћени. Психолози тврде да се читањем прича малишанима од најранијих дана усађују позитивне животне вредности, повећава концентрација, разбуктава машта…Sve_manje_dece_cita_knjige_iz_zadovoljstva_840071939

Они, међутим, напомињу да избор литературе није небитан, па имајте на уму да није важно само да ли, него и шта им читате. Водите рачуна о садржају који “пресипате” у дечје главице, а нека вам, за почетак, узраст буде водиља.
Сликовнице за маштање
Ако имате бебу, “наоружајте” се сликовницима, јер једино оне у том периоду клинцима држе пажњу. Идеалне су “поп-ап” књиге, из којих, када их отворите, “излазе” тродимензионалне слике или оне живих боја с којима деца могу да се купају.
Суштина је да их тако мали региструју, што је за почетак довољно. Када напуни две године, малишан је спреман за сликовнице са кратким, римованим песмицама, које ћете му читати све док сам не почне да их “репродукује”, па ћете добити повратну информацију да је заинтересован и да му се меморија развија.
У том узрасту, дете сте већ “инфицирали” књигом, па сада ту љубав можете да негујете. Док је још мало, потрудите се да му читате приче са мало текста, јер психолози кажу да ће га то подстицати да само смишља наставак, чиме ће развијати машту.
Опрезно са бајкама
Агресивни садржаји, прикривени или отворени, нису добар избор ни за један узраст. Нарочито су опасни када се усвајају пред спавање, па их клинци преносе у сан или се буде са мрачним идејама. Зато прво у себи прочитајте књигу, па ако процените да у њој нема ничег шкакљивог, поделите је са дететом.

Психолози сматрају да ако се неко од малих ногу “храни” слављењем насиља, мржњом или ксенофобијом, не може далеко да одмакне као зрела особа. Добро размислите и о бајкама на које ћете га усмерити, пошто многе од њих не шаљу тако афирмативне поруке. Истраживање које је спровео енглески ТВ канал Watch показало је да сваки пети родитељ у тој земљи избегава да деци чита “Црвенкапу”, “Ивицу и Марицу” и сличне бајке, јер се после тога расплачу. У испитивању је учествовало 2.000 људи, од којих је четвртина изјавила да су оне добра разонода тек за децу старију од пет година, када могу да разлуче добро од лошег.
Басне за предшколце
Дружење са баснама не би требало рано почети, јер ако дете нешто не разуме, може да стекне одбојност за сва времена. Предшколци су зато зрели не само да “дешифрују” поуке басни, него и упрошћених прича о природи, митским или стварним херојима, али и о антијунацима какви, објаснићете им, не би требало да буду ни сада ни када одрасту.
 
ЧИТАЊЕ КАО ВЕЧЕРЊИ РИТУАЛ

Психолози саветују да децу анимирате књигом у вечерњем термину. У то време су тензије спуштене, ви сте завршили са обавезама, а малишан је опуштен и вољан да слуша. Уколико почне да зева сваки пут када почнете да му читате, пребаците тај ритуал после ручка или пре купања.
Т. Лош 
Новости