Čega će se sećati, šta će poneti sa sobom kada odu iz ove kuće?

13 maja, 2019

Uzor

-Mama, kako možeš da ga voliš? Gledaš ga zaljubljeno, a on žvaće. Zatvori usta, tata.

Čujem sina kako priča. Ne znam šta je sve na mom licu mogao da vidi dok smo sedeli za stolom i doručkovali. Razneženost, ljubav i toplinu, verovatno. Tog jutra zagledala sam se u njegovog tatu. Zamislila se, gledajući velikog čoveka sa svoje desne strane. Posle niza godina koje smo proveli zajedno, retko se to dešava, ali ovog jutra bilo je drugačije i naš sin je primetio.

Čega će se sećati, šta će se u njih urezati, koje će uspomene ostati neizbrisive, šta će poneti sa sobom kada odu iz ove kuće?

Kakva sam u očima svoje dece? Ponešto znam, rekli su mi. Plačljiva, popustljiva, suprotno od stroga pa još malo više na tu stranu, uredna, sve sklanjam i to ih nervira, zezator, velikodušna, u kupovinu samo sa mnom da se ide.

Šta su mogli da vide gledajući mamu i tatu? Život u najrealnijem mogućem obliku, običan, ogoljen, bez ikakvog pretvaranja. Snažne emocije, sreća, tuga, smeh, nezvoza, nestrpljivost, bučno neslaganje mišljenja, netrpeljivost, nežnost, brižnost. Realan život i stvarne emocije.

Šta bih ja volela da ćerka i sin vide u svojim roditeljima? Odsustvo straha od nametnutog autoriteta. Slobodu da budu to što jesu. Pravo na sopstveno mišljenje. Nevažnost materijalnih stvari, pogotovo firmiranih. Svest da je najvažnija stvar verovati u sebe i osloniti se na sopstvene snage, važnije od diplome, uspeha na poslu ili imovine koju mogu da steknu. Umeće da se smiriš, da savladaš strah i dišeš pravilno. Dobrotu. Razumevanje drugih. Ne osuđivanje tuđih postupaka.

Više od svega volela bih da im prenesem ljubav prema životu i radost. Da se lako nasmeju, da ne budu zlopamtila. Da ne zapinju grčevito, nego lagano sve da rade. Da ne odustaju od voljene osobe. Da neguju i čuvaju ljubav. Budu pažljivi. Ne budu sebični. Ne precenjuju ni potcenjuju značaj novca. Čitanje u nenormalnoj količini. Česti odlasci u bioskop. Putovanja, više puta godišnje, umesto svih simbola imućnosti. Uživanje u hrani, bez preterivanja, jer  ako  jedeš -puno –bićeš- debela – izvini – ali – tako – je – celog – života – ima – da – paziš – šta – i – koliko – jedeš – kada – preteraš – smanji – odmah – dok – se – vratiš – na – normalnu – težinu – i – nemoj – da – variraš – mnogo. Nije sramota plakati, mada, imaj meru, nemoj za svaku sitnicu. Šifra “pull yourself together”.”.

Šta će biti, biće, šta će od nas uzeti, uzeće, ali imam osećaj da će da valja.

Sloboda, dobrota, ljubav prema životu.

Milina.

“Idemo na Mars. Idemo na Mars.”

Mila Tanasijević Mihajlović

“Priručnik za običan život”

Izvor: Mila Mikena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama