Komarci – dosadni, ali i opasni (i kako protiv njih)

jun 5, 2019

Leto, pored svih lepota koje ga krase, ima i neke zaista neprijatne pratioce kojih se treba dodatno čuvati.

Na prvom mestu to je Sunce. Zbog konstantnog zagađenja i uništavanja ozonskog omotača, UV zraci nikada nisu bili štetniji. Dakle, što dalje od Sunca, a ovo upozorenje se naročito odnosi na decu.

Jedan vrlo praktičan savet je da posmatrate svoju senku. Što je ona kraća, veća je opasnost od UV zračenja. Leti je dobro potražiti hlad ali treba imati na umu da voda, pesak, stene i beton reflektuju UV zračenje što povećava ukupnu količinu UV zračenja. Stoga i u hladu i po oblačnom vremenu treba nanositi zaštitu. Izloženost povećanom negativnom UV zračenju može uticati i na sposobnost reakcije organizma na vakcine. Napominjemo, a već smo pisali o tome, da kada dete samo jednom izgori, duplira šansu da u starijem dobu oboli od podmuklog raka kože – melanoma.

Stoga preporučujemo da koristite kreme sa visokim faktorom zaštite, bez parfema, boja i alkohola, kao one iz palete Chicco BM krema za sunčanje. Svi proizvodi su hipoalergenski i mikrobiološki i dermatološki testirani. Ponekad neopravdano zapostavljamo i negu kože posle sunčanja, a ona je izuzetno bitna kako bi se koža regenerisala i rehidrirala. Chicco mleko posle sunčanja je brzoupijajuće, a ima i rashlađujući efekat koji prija nežnoj dečijoj koži.

Komarci – dosadni, ali i opasni

Da li ste znali da se komarci na našoj planeti nalaze još od doba Trijasa, dakle još od pre 400 miliona godina. Njihovom razmnožavanju veoma pogoduje vodena i vlažna sredina, pa ne čudi što su u poslednjih par dana prosto podivljali. Inače, komarci prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prenosioci raznih bolesti uključujući malariju, denga groznicu i žutu groznicu.

Sve ovo je i višenego dovoljan razlog da preduzmete sve što je u vašoj moći kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže od ovih dosadnih ali i opasnih krvopija.

Za zatvorene prostore (osim komarnika) je veoma koristan Chicco Zanza električni aparatić, koji ne koristi hemikalije neprijatnog mirisa već ultrazvučne talase koji odbijaju ženke komaraca, odnosno “ujedače”. Isti takav uređaj, ali na baterije, možete poneti sa sobom i zakačiti na kolica ili nosiljku. Pored ovih uređaja, možete koristiti i različite preparate iz Chicco kolekcije namenjene upravo bebama i deci. A ako se ujed već desio, predlažemo olovku protiv ujeda.

I za kraj još jedna zanimljivost – prema istraživanjima, aktivnost komaraca se za vreme punog meseca povećava čak do 500 puta, a veoma im smeta miris belog luka! Dakle, vrlo je verovatno da su upravo komarci odgovorni za mit o vampirima ☺.

Autor: A. Maksimović

(PR tekst)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama