Комарци – досадни, али и опасни (и како против њих)

Лето, поред свих лепота које га красе, има и неке заиста непријатне пратиоце којих се треба додатно чувати.

На првом месту то је Сунце. Због константног загађења и уништавања озонског омотача, УВ зраци никада нису били штетнији. Дакле, што даље од Сунца, а ово упозорење се нарочито односи на децу.

Један врло практичан савет је да посматрате своју сенку. Што је она краћа, већа је опасност од УВ зрачења. Лети је добро потражити хлад али треба имати на уму да вода, песак, стене и бетон рефлектују УВ зрачење што повећава укупну количину УВ зрачења. Стога и у хладу и по облачном времену треба наносити заштиту. Изложеност повећаном негативном УВ зрачењу може утицати и на способност реакције организма на вакцине. Напомињемо, а већ смо писали о томе, да када дете само једном изгори, дуплира шансу да у старијем добу оболи од подмуклог рака коже – меланома.

Стога препоручујемо да користите креме са високим фактором заштите, без парфема, боја и алкохола, као оне из палете Chicco BM крема за сунчање. Сви производи су хипоалергенски и микробиолошки и дерматолошки тестирани. Понекад неоправдано запостављамо и негу коже после сунчања, а она је изузетно битна како би се кожа регенерисала и рехидрирала. Chicco млеко после сунчања је брзоупијајуће, а има и расхлађујући ефекат који прија нежној дечијој кожи.

Комарци – досадни, али и опасни

Да ли сте знали да се комарци на нашој планети налазе још од доба Тријаса, дакле још од пре 400 милиона година. Њиховом размножавању веома погодује водена и влажна средина, па не чуди што су у последњих пар дана просто подивљали. Иначе, комарци проузрокују више смртних случајева од било које друге животиње на Земљи. Они су преносиоци разних болести укључујући маларију, денга грозницу и жуту грозницу.

Све ово је и вишенего довољан разлог да предузмете све што је у вашој моћи како бисте заштитили себе и своје најближе од ових досадних али и опасних крвопија.

За затворене просторе (осим комарника) је веома користан Chicco Zanza електрични апаратић, који не користи хемикалије непријатног мириса већ ултразвучне таласе који одбијају женке комараца, односно “уједаче”. Исти такав уређај, али на батерије, можете понети са собом и закачити на колица или носиљку. Поред ових уређаја, можете користити и различите препарате из Chicco колекције намењене управо бебама и деци. А ако се ујед већ десио, предлажемо оловку против уједа.

И за крај још једна занимљивост – према истраживањима, активност комараца се за време пуног месеца повећава чак до 500 пута, а веома им смета мирис белог лука! Дакле, врло је вероватно да су управо комарци одговорни за мит о вампирима ☺.

Аутор: А. Максимовић

(ПР текст)